Vukadinović: Ministarstvo prosvjete spremno na saradnju u cilju uklanjanja barijera s kojima se studenti srijeću

Iz Tempus fondacije, koja upravlja Stipendium Hungaricum stipendijom, kazali su da istraživanja pokazuju da su crnogorski studenti "veoma zadovoljni ovim programom"

4746 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Ministarstvo prosvjete
Foto: Ministarstvo prosvjete

U organizaciji Ambasade Republike Mađarske u Crnoj Gori i Ministarstva vanjskih poslova i trgovine Republike Mađarske održana je panel diskusija na kojoj se govorilo o temama povezanim sa studiranjem u Mađarskoj u okviru Stipendium Hungaricum programa, tržištem rada i povratkom nakon završenih studija.

Kako je saopšteno iz Ministarstva prosvjete, pomenutim događajem obilježeno je i četiri godine od lansiranja programa koja crnogorskim studentima omogućava stipendirano školovanje u Mađarskoj.

Događaju je, kako su saopštili, prisustvovao predstavnik Ministarstva prosvjete Krsto Vukadinović, koji je istakao spremnost Ministarstva da sarađuje sa studentima i predstavnicima poslodavaca kako bi, kako navode, radili na uklanjanju barijera sa kojima se studenti susreću.

Iz Tempus fondacije, koja upravlja Stipendium Hungaricum stipendijom, kazali su da istraživanja pokazuju da su crnogorski studenti "veoma zadovoljni ovim programom."

"Takođe, podsjetili su da je program dostupan crnogorskim studentima od 2018. i da je do sada svake godine novih 30 studenata imalo priliku da se prijavi za stipendiju", navodi se u saopštenju ministarstva.

Sa panela
Sa panelafoto: Ministarstvo prosvjete

Uvodni govor u ime ambasade Republike Mađarske održala je Mira Vujić, zamjenica ambasadora, koja je pozdravila studente i učesnike diskusije.

Vujić je, kako navode, ukazala na značaj programa Stipendium Hungaricum za crnogorske studente, ali i ukazala na dobre odnose koje gaje Crna Gora i Mađarska.

Gospodin Major Šandor, konzul Ambasade Republike Mađarske u Crnoj Gori, kazao je da je ambasada "prva linija podrške za naše studente i objasnio kako teče proces viziranja."

"Ohrabrio je studente da kontaktiraju ambasadu onda kada nailaze na prepreka i da će ambasada u prijateljskom maniru nastojati da asistira studentima tamo gdje je to moguće", navodi se u saopštenju.

Bonus video: