Mladunče košute stradalo na putu Mojkovac - Kolašin

To je treći slučaj stradanja jelenske divljači na magistrali za samo nekoliko mjeseci. Prema nezvaničnim informacijama iz mojkovačke policije, na životinju nije pucano, već je, najvjerovatnije stradala od udara automobile

4419 pregleda 5 komentar(a)
Foto: privatna arhiva
Foto: privatna arhiva

Mrtvo mladunče košute pronašli su jutros oko osam sati prolaznici na magistralnom putu između Mojkovca i Kolašina.

Prema nezvaničnim informacijama iz mojkovačke policije, na životinju nije pucano, već je, najvjerovatnije, stradala od automobila.

To je treći slučaj stradanja jelenske divljači na magistrali za samo nekoliko mjeseci. Prema nezvaničnim informacijama iz mojkovačke policije, na životinju nije pucano, već je , najvjerovatnije stradala od udara automobile.

Šef Službe zaštite u NP Biogradska Gora Mile Rnković podsjeća da su, tokom nekoliko minulih mjeseci, na magistrali stradalo dvoje mladunčadi i jedno starije grlo.

“Nije prvi put da se ovo dešava i to stalno van teritorije NP Biogradska gora.Mi kao Služba zaštite pokrivamo veliki prostor prašume i nikako ne možemo zaštiti divljač kada se nadje na magistrali.Kada napusti prostor NP, za divljač su nadležna lovačka društva, objašnjava Rnković. Jelenska divljač približava magistrali i tokom ljeta i tokom zime.Ljeti je razlog osvježenje od vrućina u rijeci Tari, a zimi se traži so kojom se posipa magistrala”, podsjeća on.

U nekoliko navrata zaposleni u NP, kaže Rnković, divljač je vraćala i udaljavala od magistrale, ali nađu neki drugi put i opet dospiju do tare i puta. On objašnjava da je karakteristično da uglavnom strada mlađa jelenska divljač, jer je “starija divljač iskusnije i pažljivije se ponaša kada se približi magistrali”.

Bonus video: