Cijevnu zabranili lancem i katancem

Iz Opštine Tuzi tvrde da je “seosko odmaralište” na rijeci koja ima status zaštićenog područja urađeno u privatnoj režiji. Nisu odgovorili i da li će biti preduzete neke mjere protiv lica koja su onemogućila prilaz vodi. Državna inspekcija upućuje na lokalne službe

50517 pregleda 33 komentar(a)
"Seosko odmaralište" nije legalno i samo za odabrane, Foto: Privatna arhiva
"Seosko odmaralište" nije legalno i samo za odabrane, Foto: Privatna arhiva

Opštini Tuzi niko se nije obraćao za korišćenje dijela obale rijeke Cijevne za potrebe “seoskog odmarališta”, već je to urađeno u privatnoj režiji, kazali su “Vijestima” iz službe predsjednika Nika Đeljošaja.

Zbog toga što je na tom “seoskom odmaralištu” neko postavljanjem kovane ograde sa katancem građanima onemogućio pristup rijeci, ipak, nadležni nisu preduzeli ništa.

Na društvenoj mreži Fejsbuk prije nekoliko dana objavljene su fotografije snimljene na teritoriji opštine Tuzi, na kojima se vidi da je na dijelu obale onemogućen pristup rijeci Cijevni, na način da je postavljena ograda sa katancem, a na ogradi istaknut znak na kojem piše da je pristup “zabranjen” i da je u pitanju “seosko odmaralište”.

”Prošetala sam sa psom i prijateljicom do Cijevne. Htjele smo da se spustimo do rijeke, ali nismo mogle jer Cijevna ima katanac i kovanu ogradu. Ko je, kako, kome i zašto dozvolio da prisvoji rijeku”, navedeno je, pored ostalog, u objavi na Fejsbuku.

Kovana ograda sa katancem na obali Cijevne
Kovana ograda sa katancem na obali Cijevnefoto: Privatna arhiva

”Vijesti” su pitanja sa fotografijama uputile Upravi za inspekcijske poslove (UIP), iz koje su kazali da nisu nadležni.

”S obzirom na to da pitanja koja ste postavili prevazilaze nadležnosti naših inspekcija, molimo Vas da se obratite lokalnoj komunalnoj inspekciji, čija je ovo nadležnost, po našem saznanju”, naveli su u odgovoru.

Pitanja su upućena i Opštini Tuzi, koja je samostalna od 1. septembra 2018. godine. Prema podacima sa vebsajta, Opština ima službu komunalne policije i komunalne inspekcije. Vršilac dužnosti te službe je Redžep Čunmuljaj.

”U odnosu na pitanje koje ste dostavili Opštini Tuzi, obavještavamo Vas da za imovinu koju ste dostavili u vidu fotografija, Opštini Tuzi nije dostavljen nikakav zahtjev za zakup, ili zahtjev po kome bi se ova imovina ustupila na korišćenje za potrebe bavljenja, turizmom, ugostiteljstvom... Ako je lokacija urađena, to je urađeno u privatnoj režiji, za šta se nije niko obraćao Opštini”, piše u odgovoru “Vijestima”.

Iz službe predsjednika Nika Đeljošaja nisu odgovorili da li će njihove službe preduzeti bilo šta zbog toga što je postavljanjem kovane ograde na dijelu obale građanima zabranjen pristup vodama Cijevne.

Vode su, prema Zakonu o vodama, kao prirodno bogatstvo i dobro od opšteg interesa, u državnoj svojini.

Prema Zakonu o državnoj svojini, “dobra u opštoj upotrebi su dobra koja su dostupna svima pod jednakim uslovima”.

Tako pristup vodama - na moru, rijekama, jezerima ne bi smio da bude ograničen za pristup bilo kome.

Kanjon Cijevne proglašen je 2017. spomenikom prirode
Kanjon Cijevne proglašen je 2017. spomenikom prirodefoto: Privatna arhiva

U nezvaničnom razgovoru, iz Agencije za zaštitu prirode, “Vijestima” su pojasnili i da se, s obzirom na to da kanjon Cijevne ima status zaštićenog područja, za bilo kakve radnje i aktivnosti mora dobiti dozvola te Agencije, a da se njima sa sličnim zahtjevom niko nije obratio.

Dio kanjona Cijevne proglašen je i zaštićenim prirodnim dobrom od lokalnog značaja 2017. godine, na inicijativu tadašnjeg gradonačelnika Podgorice Slavoljuba Stijepovića, pa je tako spomenik prirode tada svrstan u II kategoriju zaštićenog prirodnog dobra.

Na sjednici Skupštine Glavnog grada u maju, odlučeno je da se van snage stavi Odluka o proglašenju spomenika prirode “Kanjon Cijevne”. Kako su tada iz PG biroa kazali “Vijestima”, razlog je to što se to zaštićeno područje dijelom nalazi na teritoriji opštine Tuzi, pa je, pojasnili su, nadležnost u upravljanju tim prostorom na toj lokalnoj samoupravi.

Do formiranja privrednog društva, kako je “Vijestima” rekla sekretarka Ismeta Đoka, Spomenikom prirode “Kanjon Cijevne” privremeno upravlja Sekretarijat za poljoprivredu Opštine Tuzi.

U zvaničnom registru zaštićenih područja, za Spomenik prirode “Kanjon Cijevne” kao upravljač i dalje se navodi Glavni grad. Iz Agencije su “Vijestima” nezvanično rekli da se njima, kao nadležnoj instituciji, niko još nije obratio za izmjenu tog podatka.

Bonus video: