ispoštovali preporuku, projekat udaljen 100 metara od linije obale

Mijaču zeleno svjetlo da gradi u Reževićima

”Savana commercial” prije tri godine kupila veliki zemljišni kompleks od biznismena Brana Mićunovića

23105 pregleda 31 komentar(a)
Foto: -
Foto: -

Glavni državni arhitekta Mirko Žižić dao je saglasnost na idejno rješenje budućeg luksuznog turističkog naselje hotel sa pet zvjezdica i hotel i kompleks od 16 vila koje u Rijeci Reževića namjeravaju da grade kompanije “Savana commercial retail”, “Stratex” i “Branica holiday resort”.

”Daje se saglasnost investitorima ‘Savana commercial retail’, ‘Stratex’ i ‘Branica holiday resort’ na idejno rješenje arhitektonskog projekta turističkog naselja sa pet zvjezdica, fazna izgradnja bruto građevinske površine 10.914 kvadrata “, piše u saglasnosti u koju su “Vijesti” imale uvid.

Kako piše u rješenje o davanju saglasnosti, spratnost hotela je pet nadzemnih i jedna podzemna etaža, dok je spratnost vila dvije nadzemne i jedna podzemna etaža, kako je bilo propisano UTU.

Podgorička kompanija “Savana commercial retail” u vlasništvu je švedskog biznismena crnogorskog porijekla Veselina Mijača, dok su “Stratex” i “Branica holiday resort” kompanije koje kontroliše biznismen Nil Emilfarb, vlasnik rezidencijalnog kompleksa na rtu Zavala “Dukley gardens”.

”Vijesti” su ranije objavile da se vrijednost investicije procjenjuje na 55 miliona eura.

Novo turističko naselje treba da nikne na zemljišnom kompleksu od 31.821 kvadrat, od kojih, kako se navodi u idejnom rješenju, čak dvije trećine, odnosno čitavih 23.110 kvadrata, su oslobođeni gradnje, odnosno ostala bi zelena površina.

”Taj slobodni prostor je intenzivno ozelenjen, uređenim parkovskim ambijentima i pješačko-kolskim stazama. Buduće turističko naselje imalo bi ukupno 152 ležaja, od čega 56 u petoetažnom hotelu. Hotel ima 28 apartmana, a vila ima ukupno 16. Ukupna bruto porvršina turističkog naselja je 10.296 kvadrata, od čega 5.773 kvadrata je površina hotela, 4.523 kvadrata je površina vila”, piše u idejnom rješenju budućeg turističkog naselja.

Projekat predstavlja, kako se navodi, visokokvalitetni održivi turistički kompleks koji je lociran na velikoj parceli, sa malom zauzetošću. Velike površine slobodnog prostora su ambijentalizovane i uređene u vidu mediteranskih đardina koji podižu ekskluzivnost, i preko kojih se pješačkim stazama i kolskom saobraćajnicom spušta do plažnih sadržaja bara - plažnog kluba, i novog uređenog kupališta”, piše u idejnom rješenju.

Kako se ističe, svi objekti su ograničene spratnosti i imaju brižljivo promišljenu poziciju i ograničen uticaj na pejzažne vrijednosti lokacije, koje su prethodno istražene u Studiji predjela.

”Sve vile i sve apartmanske jedinice hotela imaju direktan pogled na široki horizont pučine i Budvu”, navodi se u dokumentu.

Bivša Vlada Duška Markovića je još u novembru 2020. izdala investitorima urbanističko-tehničke uslove za izradu tehničke dokumentacije.

”Kompanije ‘Savana commercial retail’, ‘Stratex’ i ‘Branica holiday resort’ iskazale su interesovanje za započinjanje izgradnje turističkog kompleksa, odnosno rizorta koji bi, između ostalih sadržaja, podrazumijevao izgradnju hotela sa najmanje 150 ležajeva koji bi se gradio u prvoj fazi realizacije kompleksa”, saopšteno je tada iz Vlade.

Mijačeva “Savana commercial retail” je prije tri godine kupila veliki zemljišni kompleks od 6.500 u Reževićima od nikšićkog biznismena Branislava Brana Mićunovića. Mijačeva firma, osim Mićunovićeve zemlje, kako je tada ovaj biznismen potvrdio Vijestima, dokupila je i susjednu parcelu, te zaokružila zemljišni kompleks na 8.500 kvadrata za šta je ukupno platila pet miliona eura, plaćajući u prosjeku 580 eura po kvadratu.