Uložiće oko dva i po miliona eura u bjelopoljsku bolnicu

“Cilj nam je da afirmišemo sjever, da podržimo mladi kadar sa specijalizacijama i subspecijalizacijama, kako bi oni ostali ovdje i dali dodatni doprinos razvoju zdravstva", kazao je Abazović

10102 pregleda 12 komentar(a)
Foto: Vlada Crne Gore
Foto: Vlada Crne Gore

Bolnica narednih mjeseći će dobiti opremu vrijednu oko million kao i magnetnu rezonancu”, kazao je premijer Crne Gore Dritan Abazović, prilikom radne posjete Bijelom Polju.

Premijer je nakon obilaska Bolnice kazao da se tender za nabavku magnetne resonance očekuje naredne sedmice. Pohvalio je pozitivan preobražaj bolnice i podsjetio da je prioritet Vlade ulaganje u zdravstveni sistem.

“Vidjeli smo da su uslovi za pacijente svakim danom sve bolji. Menadžment Bolnice je uspio da ostvari znatne uštede. Zahvalni smo i svim donatorima koji su u proteklom period uložili u razvoj ove zdravstvene ustanove”, kazao je Abazović koji je obišao i radove na izgradnji dječjeg odjeljenja.

Istakao je da je pozitivno iznenađen brojem operacija, smanjem lista čekanja do mjesec dana.

“Cilj nam je da afirmišemo sjever, da podržimo mladi kadar sa specijalizacijama i subspecijalizacijama, kako bi oni ostali ovdje i dali dodatni doprinos razvoju zdravstva", kazao je premijer.

Pohvale radu bjelopoljske Bolnice uputio je i ministar zdravlja Dragoslav Šćekić.

Dritan Abazović BP bolnica
foto: Vlada Crne Gore

On je pojasnio da se million i po eura kroz nabavku opreme odnosi na sredstva iz NKT-a.

“Veoma smo zadovoljni sa onim što je pokrenuto u pogledu rekostrukcije i stvaranja novih uslova, što kvalitetniji boravak zdravstvenih radnika a samim tim i što bolje usluge za pacijente”, kazao je ministar Šćekić.

On se zahvalio brojnim donatorima iz zemlje i dijaspore koji su opredilijeli oko 700 hiljada eura, koje su namjenski uložene i doprinose bržem razvoju zdravstvenog sistema.

Koja će bolnica biti budući regionalni zdravstveni centar?

O tome koja bolnica je budući zdravstveni centar sjevera, i na koji način država posmatra to što je u Bijelom Polju prije više decenija izgrađeno ogromno zdanje koji nikada nije stavljeno u funkciju, imajući u vidu da je ministar Šćekić dva dana ranije, prilikom posjete Beranama kazao da je ta bolnica budući regionalni centar, premijer Abazović je kazao da je svaka konkurencija, pa i te vrste, nešto što je dobro za društvo.

Dritan Abazović BP bolnica
foto: Vlada Crne Gore

“Nas raduju rezlutati svih naših zdravstvenih ustanova. Samo opšta Bolnica u Bijelom Polju neka nastavi ovako, pa će onda oni podići ljestvicu toliko da će onda drugi morati da ih prate”, kazao je Abazović.

Za osam mjeseci nadmašen prosjek godišnjeg broja operacija

Direktor Opšte Bolnice Kenan Erović je kazao da je u prvih osam mjeseci urađeno 1.000 operacija, što je godišnji prosjek proteklih 20 godina.

“U najavi je da će Bolnica dobiti digitalni rendgen aparat, sanitetsko vozilo, stub za artroskopiju, a uskoro će biti raspisan tender za nabavku stuba za laparoskopiju i dva nova aparata za anesteziju”, kazao je dr Erović.

Bonus video: