“Dreamer” se prvo nasukao kod Reževića, pa potonuo na vezu kod ostrva Sveti Nikola

Posada SAR-5 čamca dolaskom na lice mjesta ustanovila da je minimalna količina ulja iz motora bila prisutna u unutrašnjosti jedrilice

20978 pregleda 5 komentar(a)
Foto: UPSUL
Foto: UPSUL

Pomorsko operativni centar Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama Crne Gore (USPUL) jutros oko 9.40 sati je obaviješten od Sektora granične policije Budva da je jedrilica “Dreamer”, koja vije crnogorsku zastavu, dotakla dno i da je do pola potonula na vezu kod ostrva Sveti Nikola.

UPSUL je odmah na lice mjesta uputila spasilački čamac SAR-5 koji je preventivno ponio upijajuće brane radi ograničavanja širenja eventuelnog izliva nafte i ulja iz polupotopljene jedrilice u more. Posada SAR-5 čamca je dolaskom na lice mjesta ustanovila da je minimalna količina ulja iz motora bila prisutna u unutrašnjosti jedrilice.

jedrilica Dreamer
foto: UPSUL

“Odmah je obaviještena Inspekcija sigurnosti pomorske plovidbe, a poznati vlasnik je u privatnoj režiji angažovao vađenje jedrilice sa balonima koje je još u toku” - kazao je “Vijestima” pomoćnik direktora UPSUL-a za traganje i spašavanje na moru, Žarko Lukšić.

Matična luka jedrilice “Dreamer” inače, je u marini Bar. UPSUL raspolaže informacijom da se ta jedrilica juče kasno poslijepodne nasukala u blizini Reževića i uz privatno angažovanje vlasnika, odsukana je i naknadno dotegljenja do ostrva Sveti Nikola kod Budve, gdje je vezana uz mulo ovdašnje servisne marine.

jedrilica Dreamer
foto: UPSUL

“Niko od članova posade i putnika sa jedrilice tada nije bio ugrožen, tako da UPSUL nije bila angažovana prilikom odsukivanja i tegljenja 'Dreamera'. O svemu su pravovremeno informisane Lučka kapetanija Bar i Inspekcija sigurnosti pomorske plovidbe Bar. Zagađenje mora u tom trenutku nije primijećeno” - kazao je Lukšić, dodajući da je “Dreamer” ipak, nekoliko sati kasnije, potonuo na vezu na Svetom Nikoli, što navodi na zaključak da je trup broda u jučerašnjem nasukanju ipak zadobio oštećenja kroz koji je jedrilica postepeno primala vodu i izgubila plovnost.

Bonus video: