Dulovine zaslužuju zaštitu

Pokrenuta zvanična inicijativa za park šumu u Kolašinu, u okviru koje se nalazi i Botanička bašta

8052 pregleda 12 komentar(a)
Park šuma Dulovine, Foto: Dragana Šćepanović
Park šuma Dulovine, Foto: Dragana Šćepanović

Predsjednica Opštine Kolašin Marta Šćepanović Agenciji za zaštitu životne sredine podnijela je incijativu za pokretanje postupka zaštite područja Park šume Dulovine. Ona je to učinila nakon što je sličnu incijativu Opštini podnijela NVO Natura.

Trajnom zaštitom tog prostora, smatraju inicijatori, omogućila bi se zaštita Dulovina od budućeg devastiranja i gradnje, jer važeća planska dokumanta to ne mogu da omoguće.

"Smatramo da važeća planska dokumenta na adekvatan način ne štite zelene površine, da u jeku ubrzanog razvoja grada i investicionog buma imamo obavezu i odgovornost da sačuvamo ono što imamo od devastacije. Dulovine su pluća grada, omiljeno mjesto Kolašinaca i turista za šetnju, rekreaciju i uživanje u prirodi. U samom srcu Dulovina je Botanička bašta i želimo da to zvanično bude prepoznato kao mjesto za očuvanje prirodnih vrijednosti", napisala je Šćepanović.

Prostor zaštite obuhvatio bi, kako su precizirali iz NVO "Natura", 13 katastarskih parcela, ukupne površine oko 50.000 kvadrata. Iz te organizacije podsjećaju da je Botaničku baštu, u okviru Park šume Dulovine, osnovao Danijel Vincek osamdesetih godina prošlog vijeka.

To područje je, piše u incijativi, "praktično jedina zelena površina koja je ostala u vlasništvu opštine Kolašin, a nalazi se blizu centra grada". Iz NVO "Natura" podsjećaju da kolašinska park šuma predstavlja "vrijedan lokalitet sa pozicije zaštite biodiverziteta, ali i kao izletište za građane i turiste". Dodaju da se na tom području nalazi i gradski rezervoar vode za piće.

"Krajem pedesetih godina 20. vijeka, na tom prostoru zasađena je sastojina crnog i bijelog bora. U više navrata je obavljana proreda stabala pod nadzorom Uprave za šume - Područna jedinica Kolašin. Prirodan uticaj - sušenje stabala, lomovi od vjetra i snijega su u ovoj šumi ostavili prostor da se javljaju autohtone vrste kao što su jasen, javor, jova, bukva, grab, kao i ostale vrste, čije je ovo i inače prirodno stanište. Sada se na prostoru Park šume Dulovine praktično nalazi najveći broj vrsta koje rastu na ovim prostorima. Na južnoj strani zemljište je podbarno, tako da se tu javljaju i vrste kojima pogoduje takvo stanište", piše u inicijativi, koju je potpisao direktor NVO "Natura" Milan Mikan Medenica.

Sve te činjenice, ocjenjuju, daju za pravo Kolašincima da zahtijevaju pokretanje procedura, kojima bi se Park šuma Dulovine trajno zaštitila. Kažu i da "usljed ekspanzije gradnje u Kolašinu svaka moguća namjena tog prostora za gradnju učinila bi nenadoknadivu štetu za Kolašin i za Crnu Goru".

Iako je omiljeni dio grada za rekeraciju i odmor i Kolašinca i turista, Park šumi Dulovine nedostaje i više brige sa lokalnog nivoa. Na tom prostoru je oskudan i dotrajao mobilijar, nedostaju klupe i kante za smeće.

Bonus video: