Stipendije za 166 talentovanih đaka

”Pravo da konkurišu imaju talentovani učenici druge i narednih godina školovanja koji blagovremeno i uspješno ispunjavaju obaveze propisane statutom škole", pojasnili su iz Ministarstva prosvjete

6082 pregleda 0 komentar(a)
Talentovanog učenika za stipendiju predlaže nastavničko vijeće, na osnovu pisane preporuke predmetnog nastavnika, Foto: BORIS PEJOVIC
Talentovanog učenika za stipendiju predlaže nastavničko vijeće, na osnovu pisane preporuke predmetnog nastavnika, Foto: BORIS PEJOVIC

Učenici osnovnih i srednjih škola mogu od 1. septembra do 17. oktobra ove godine da apliciraju za jednu od 166 stipendija, koje dodjeljuje Ministarstvo prosvjete.

Iz ovog resora saopšteno je da će u skladu sa konkursom dodijeliti po 30 stipendija učenicima osnovnih škola koji prvi put konkurišu ili produžavaju pravo na stipendiju. Pojasnili su da je 40 stipendija opredijeljeno za učenike srednjih škola, koji prvi put konkurišu i 50 za srednjoškolce koji produžavaju pravo na stipendiju.

Iz Ministarstva su kazali da će dodijeliti i 16 stipendija za učenike srednjih škola koji se obrazuju za obrazovni profil za deficitarnu kvalifikaciju, odnosno tehničara automehatronike, elektrotehničara energetike, kuvara, zavarivača i izvođala završnih građevinskih radova.

”Pravo da konkurišu imaju talentovani učenici druge i narednih godina školovanja koji blagovremeno i uspješno ispunjavaju obaveze propisane statutom škole. Talentovanog učenika, za stipendiju predlaže nastavničko vijeće osnovne, odnosno srednje škole, na osnovu pisane preporuke predmetnog nastavnika”, saopšteno je.

Iz Ministarstva prosvjete su pojasnili da se talentovanim učenikom smatra onaj koji iz pojedinih nastavnih predmeta, odnosno oblasti, pokazuje naročiti smisao, interes, radoznalost i sposobnost za misaone i stvaralačke procese i postiže izvanredne rezultate, a ima opšti uspjeh najmanje vrlo dobar.

Konkurs za dodjelu stipendija talentovanim učenicima za školsku 2022/2023. godinu objavljen je na sajtu Ministarstva prosvjete.

Bonus video: