"Umirivanje" Mislovog dola do kraja mjeseca

Već desetak godina na deponiji se, manjim ili većim intenzitetom, javljaju požari kao posljedica oslobađanja gasova, a dim je znao i da sedmicama prekrije grad.

24322 pregleda 5 komentar(a)
Stalna opasnost: Mislov do, Foto: Svetlana Mandić
Stalna opasnost: Mislov do, Foto: Svetlana Mandić

Hitna sanacija deponije Mislov do, koja je udaljena šest kilometara od centra Nikšića, počeće do kraja mjeseca. Sanacija podrazumijeva gašenje požara i “umirivanje” deponije, a za tu svrhu biće opredijeljeno 200 hiljada eura.

To je za “Vijesti” kazao sekretar Sekretarijata za uređenje prostora i zaštitu životne sredine Đorđije Manojlović.

”Firma ‘Tekon’ je uradila 3D termalno snimanje Mislovog dola koje je pokazalo prisustvo velike količine unutrašnjih požara u dubini deponije. Oni su predložili tehničko rješenje, a Ministarstvo će odobriti sredstva za gašenje unutrašnjih požara. Završili smo projektni zadatak, očekujemo da će sljedeće nedjelje biti raspisan javni poziv, a realizacija sanacije je 25 dana nakon obezbjeđenja sredstava od 200 hiljada eura”, kazao je Manojlović.

Odlaganje gradskog otpada na deponiji Mislov do, na površini od oko dva hektara, počelo je 2003. godine. Tada je rečeno da će biti privremenog karaktera i zatvorena nakon pet godina. Deponija je počela da se formira u prirodnom udubljenju, da bi se godinama formiralo vještačko brdo od različitog otpada. Na godišnjem nivou, u Mislovom dolu se deponuje oko 20 hiljada tona različite vrste otpada koji nije razdvajan ni po jednom kriterijumu, a količina čvrstog otpada deponovanog na deponiji koja je to odavno prestala biti, i koja je najveći ekološki problem Nikšića, procjenjuje se na oko 400.000 tona.

Trodimenzionalni snimak žarišta na deponiji
Trodimenzionalni snimak žarišta na deponijifoto: Opština

Već desetak godina na deponiji se, manjim ili većim intenzitetom, javljaju požari kao posljedica oslobađanja gasova, a dim je znao i da sedmicama prekrije grad.

”’Tekon’ je ovo isto uradio i u Vinči. Ova sanacija, koja podrazumijeva gašenje unutrašnjih požara, je hitna, jer je situacija alarmantna. Ona je nezavisna od finalne sanacije koja uključuje i prekrivanje trioplastom i ozelenjavanje. Finalna sanacija je nakon umirivanja deponije i za to se radi studija izvodljivosti, koja treba da bude gotova do kraja oktobra, sa mogućnošću gradnje gasne elektrane. Nakon završene studije ide javni poziv. Mi smo tamponirali deponiju, smeće odlažemo na novom platou u sklopu deponije. Nove lokacije neće biti, već proširujemo postojeću. Situacija je pod kontrolom i nadamo se dosta brzoj lijepoj slici Mislova dola”, optimističan je Manojlović.

Đorđije Manojlović
Đorđije Manojlovićfoto: Svetlana Mandić

Ekolozi godinama upozoravaju na opasnost koja prijeti od deponije koja, prema njihovim riječima, ni u danima kad je postala privremena nije zadovoljavala propisane standarde. Mještani su više puta organizovali proteste, a prethodna vlast je obećavala rješavanje problema, ali obećanja nije ispunila.

Početkom juna predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević potpisao je ugovor sa konzorcijumom “Tekon Tehnokonsalting” iz Beograda i “E3 Consulting” iz Podgorica za izradu studije izvodljivosti sanacije deponije Mislov do.

Bonus video: