Na sat blokirali magistralu ka Sukobinu: "Nema volje ministra da se riješi problem"

"Ministar kapitalnih investicija izbjegava da proglasi ovaj put putem od javnog interesa", kazao je mještanin Mrkojevića Alen Pelinković

7601 pregleda 14 komentar(a)
Foto: Savjet Muslimana Crne Gore
Foto: Savjet Muslimana Crne Gore

Mještani Mrkojevića i Kruta okupili su se na kružnom toku u Vladimiru i na sat blokirali magistralu ka graničnom prelazu Sukobin. Mještani protestuju zbog odugovlačenja rekonstrukcije puta R29 u dužini od 14 kilometara kojim, kako navode, godišnje prolazi više od pola miliona automobila u oba pravca.

Jedan od mještana kazao je da taj put ima samo jedan problem - nepostojanje volje ministra kapitalnih investicija Ervina Ibrahimovića da se uključi i riješi problem.

„Put zbog kojeg smo se danas okupili se od izuzetnog značaja za stanovnike Anamala, Krajine, Kruta, Mrkojevića i Pečurica , ali i za našu dijasporu i susjedne zemlje. Za nas lokalne stanovnike koji živimo i radimo u ovim područjima je od vitalnog značaja, jer dobijamo zdravstvene usluge i pomoć u bolničkom centru u Baru, s opbzirom da hitna služba u Vladimiru i Ostrosu je izgubila svoju primarnu funkciju i ne može da funkcioniše kao hitna u ovoj situaciji kada imamo put kakav imamo. Od vitalnog je značaja jer poljoprivredni proizvođači svakodnevno koriste ovaj put za prodaju svojih proizvoda na pijaci u Baru i čitavom primorju. Rekonstrukcija ovog puta treba da je prioritet svake Vlade, treba da se raspiše što hitnije tender i da radovi započnu, Nećemo odustati od zahtjeva za normalnim uslovima života za putnu infrastukturu koja nam u ovakvom stanju predstavlja opasnost za naš život i našu imovinu“, kazao je na protestu predsjednik Albanskog nacionalnog savjeta Faik Nika, kako je saopšteno iz organizacionog odbora protesta.

protest Sukobin
foto: Savjet Muslimana Crne Gore

Mještanin Mrkojevića Alen Pelinković kazao je, kako se navodi u saopštenju dostavljenom medijima od strane Savjeta Muslimana Crne Gore, da već više od mjesec traže osnovne životne uslove.

„Kad god pomislim ili prođem ovim putem jako mi je teško, a to je svakodnevno, teško mi je što moramo na ovaj način da branimo i tražimo osnovne životne uslove već više od mjesec dana. Dodatno mi je teško što znam da ni Mrkojevići i a ni cijeli anamaljski kraj nisu zaslužili ovakav odnos države prema njima. Žalosno je da država Crna Gora na ovaj način vraća onima koji su je u najvažnijim trenucima istorije podržavali. Sa druge strane srećan sam jer smo na ovim protestima pokazali ono najbitnije, da smo svi zajedno, svi jedni uz druge i da nećemo odustati sa protestima dok se ne krene sa rekonstrukcijoj za koju su obezbijeđena sredstva... Znate kako kažu u narodu: 'Rodilo se, treba ga ljuljati'. E dragi moji komšije, ovaj put se još nije rodio, a nije se rodio zato što ministar kapitalnih investicija izbjegava da proglasi ovaj put putem od javnog interesa i da se postupi u skladu sa članom 14 Zakona o eksproprijaciji, što mi ovdje tražimo i što je u skladu sa Zakonom. Bez ovog koraka ne može niko da preduzme nijedan korak. Zna ovo ministar dobro, zato manipuliše i dijeli zadatke drugim resorima umjesto da se bavi svojim ministarstvom i Upravom za puteve. Gospodo, kako god uzmemo, ovaj put ima jedan jedini problem, to je nepostojanje volje resornog ministra da se uključi i riješi problem. Pozivam vas da date doprinos realizaciji ovog projekta, ni manje ni više, nego kako su to učinili neki prije vas, a to su: Dejan Đurović, Maja Vukićević, Osman Nurković, Dušan Raičević, Sabrija Vulić, Damir Rašketić i još mnogi drugi kojima se izvinjavam ako sam ih zaboravio spomenuti", zaključio je Pelinković.

Predsjednik nacionalnog savjeta Muslimana Crne Gore Sabrija Vulić pročitao je pismo koje je stiglo iz zavičajnog kluba Rumija u Čikagu, kojim Mrkojevići u dijaspori "daju punu podršku protestima i naporima Mrkojevića da ostvare san generacija", a to je rekonstrukcija puta kroz Mrkojeviće.

Bonus video: