Postavite znak, zaštitite divljač

U NP “Biogradska gora” kažu da su “usmeno” kontaktirali nadležne i da im je odgovoreno da taj problem treba sami da riješe, ističu da se nadaju da će Nacionalni parkovi Crne Gore pokrenuti inicijativu...

8222 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Nepostojanje saobraćajnog znaka koji bi upozorio vozače na divljač na putu jedan je od razloga što je za svega nekoliko mjeseci stradalo dvoje mladunčadi i starije grlo košute na magistrali Kolašin - Mojkovac, u blizini Nacionalnog parka “Biogradska gora”.

U NP kažu da su “usmeno” kontaktirali s nadležnima i da im je odgovoreno da taj problem treba sami da riješe.

Ističu da se nadaju da će Javno preduzeće Nacionalni parkovi Crne Gore pokrenuti inicijativu kako bi se divljač i na taj način zaštitila.

”Zaštita je naš primarni cilj i ono zbog čega postojimo. Služba zaštite je na terenu 24 sata dnevno, tokom cijele godine i trude se da na najbolji mogući način sačuvaju svu divljač u parku, koja je, u odnosu na minule dvije godine, u prirastu. Redovno se obilazi teren, na tačno određenim lokalitetima, odnosno hranilištima i solilima, nosi se mineralna so, balirano sijeno i žito. Nažalost, ne možemo da sačuvamo ono što izađe iz parka, a to je dio kojim gazduju lovačka društva iz Kolašina i Mojkovca”, objašnjavaju u NP “Biogradska gora”.

Podsjećaju da su znakovi “divljač na putu” postavljeni na nekoliko lokaliteta u Crnoj Gori, a jedan od njih je blizu pumpe u Lugovima nadomak Kolašina.

U NP “Biogradska gora” kažu da je blizina parka dovoljan razlog za postavljanje saobraćajne signalizacije koja bi upozorila vozače.

Jelenska divljač približava se magistrali tokom ljeta i tokom zime. Ljeti jer traži osvježenje od vrućina u rijeci Tari, a zimi traži so kojom se posipa magistrala.

U nekoliko navrata zaposleni u NP “Biogradska gora” vraćali su divljač i udaljavali je od magistrale, ali, kako kaže šef Službe zaštite Mile Rnković, nađu neki drugi put i opet dospiju do Tare i puta.

On objašnjava da je karakteristično da uglavnom strada mlađa jelenska divljač jer “starija iskusnije i pažljivije se ponaša kada se približi magistrali”.

Da nema adekvatne signalizacije koja bi zaštitila divljač na magistrali u blizini Kolašina, prije nekoliko mjeseci su upozorili i iz dva lovačka društva u tom gradu.

Nakon što su usmrćene tri srne na magistrali, lovci su apelovali da nadležni za puteve postave odgovarajuću signalizaciju.

Kritične dionice puta na teritoriji opštine Kolašin su, tvrde, od ulaza u Platije do mjesta Badanj i dionica puta od mosta koji vodi prema Biogradskoj gori do Sjerogošta.

Na magistralnom putu od ulaza u Platije do Manastira Morača preko magistralnog puta često prelaze srne, divokoze i mrki medvjedi.

Bonus video: