Nivo Biogradskog jezera pred istorijskim minimumom

Vodostaj jezera odredile su hidrološke prilike i višemjesečna suša, uz sve procese koji su decenijama poznati i za koje su u više navrata rađena istraživanja

38908 pregleda 19 komentar(a)
Vode manje nego ranijih godina, Foto: NP
Vode manje nego ranijih godina, Foto: NP

Nivo Biogradskog jezera trenutno je niži nego minulih godina u istom periodu, a procjenjuje se da bi uskoro mogao doći i do istorijskog minimuma.

To je saopštila direktorica Nacionalnog parka (NP) “Biogradska gora” Marija Dulović, istakavši da očekuje da nadležno Ministarstvo nastavi ono što je najavljeno u junu ove godine, kada je prezentovan završetak prve faze istraživanja i početak projekta “Rehabilitacije Biogradskog jezera”.

Vodostaj jezera, objašnjava ona, odredile su hidrološke prilike i višemjesečne suše, uz sve procese koji su decenijama poznati i za koje su u više navrata rađena istraživanja.

Kako je ranije saopšteno, Biogradsko jezero se suočava sa tri problem - ponori, veliki mulj i nanos koji donose Biogradska rijeka i Lalev potok i erozija desne obale Jezerštice.

Sanacijom jednog problema, kažu u NP, nije moguće sačuvati jezero. Potrebno je, ističu, istovremeno riješiti sva tri problema kako bi Biogradsko jezero opstalo.

Direktorica Dulović podsjeća na naučne procjene da se sva jezera ledničkog porijekla nalaze u posljednjem stadijumu postojanja i da je teško predvidjeti koliko može da traje taj proces.

”Smatram da je zaštita jednog od najljepših glečerskih jezera civilizacijsko pitanje. Mi smo kao upravljači uradili sve što je u našoj moći da alarmiramo nadležne institucije i naučnu zajednicu. Prošle godine je Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, nakon što je prepoznat ovaj problem, naručilo projekat ‘Rehabilitacije Biogradskog jezera’ kojeg sprovodi Međunarodna konsultantska grupa COWI. Završena je prva faza istraživanja i urađena je studija ‘Rehabilitacije Biogradskog jezera’ koja je prezentovana javnosti u junu”, objašnjava ona.

Prema njenim riječima, primarni cilj je da se sačuva taj prirodni dragulj, ali da još nemaju nikakvu informaciju od naručioca projekta - Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

Ona kaže da nema informaciju da li će se nastaviti druga faza istraživanja, kako im je, tvrdi, prezentovano u junu ove godine.

”Trenutno niski vodostaj Biogradskog jezera savršena je podloga za dalja istraživanja. Nadam se da će naručioci projekta imati sluha i nastaviti sa daljim istraživanjima. Nadamo se da će struka i nauka naći rješenje i da ćemo uspjeti da spasimo ovaj prelijepi dragulj, naše Biogradsko jezero. Pravi je trenutak da se nastavi sa istraživanjima”, poručila je direkrorica NP “Biogradska gora”.

Kako je saopšteno u junu, u okviru prve faze projekta rehabilitacije Biogradskog jezera jasno su definisani problemi koje treba sanirati u zoni jezera.

Druga faza podrazumijevala bi izradu geoloških, hidroloških i svih drugih podloga, i to bi trebalo da bude uvertira za raspisivanje idejnog pa zatim glavnog projekta.

Iz resornog Ministarstva su ranije saopštili kako svi ti poslovi treba da budu transparentni “jer je potrebno mobilisati što širu naučnu zajednicu iz Crne Gore, regiona i iz inostranstva”.

Projekat “Rehabilitacija Biogradskog jezera” je već godinama jedan od prioriteta u sektoru zaštite životne sredine i jedan od prioriteta na jedinstvenoj listi infrastrukturnih projekata.

Bonus video: