MJU: Sajber napad na Vladinu infrastrukturu pod kontrolom

Otežavajuća okolnost u ovom slučaju je da se radi o napadima najnovije generacije koji se sastoje od kombinacije nekoliko tehnika sajber napada

15538 pregleda 12 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

IT infrastruktura Vlade Crne Gore je na meti sajber napada, a stručnjaci Ministarstva javne uprave (MJU) rade na utvrđivanju štete, saopšteno je iz tog resora.

“Sa sigurnošću možemo potvrditi da se radi o ransomware napadu i isti je usmjeren na kriptovanje podataka. Otežavajuća okolnost u ovom slučaju je da se radi o napadima najnovije generacije koji se sastoje od kombinacije nekoliko tehnika sajber napada”, rekli su “Vijestima”.

U saopštenju koje je upućeno medijima, pojasnili su i da, “preliminarni podaci pokazuju da se radi o najsofisticiranijim napadima koji su se do sada desili u Crnoj Gori”.

“Vijestima” su kazali i da su preduzete sve mjere i aktivnosti kako bi se u što kraćem roku sanirale posljedice napada i omogućilo nesmetano funkcionisanje i pružanje usluga građanima.

U cilju adekvatnije odbrane od sajber napada, saopštili su iz MJU, privremeno je bio zatvoren, odnosno izolovan, portal Vlade.

“Građani mogu bezbjedno koristiti Vladine servise koji su u funkciji”, naveli su u saopštenju.

Ranim otkrivanjem napada, kako su rekli, omogućeno je da ključni sistemi ostanu zaštićeni, ada se obim štete, utvrđuje i da će nakon toga biti date i preciznije informacije.

Iz to resora kazali su “Vijestima” da su u direktnoj komunikaciji sa svim relevantnim instutucijama i da rade na otklanjanju posljedica napada, “nakon čega će biti izvršena detaljnija forenzika”.

Administratorima servera koji rade na Windows platformi, kako su “Vijesti” ranije objavile, upućena je poruka elektronske pošte, sa hitnim obavještenjem da ugase servere koji su na Widows platformi.

"Isto je neophodno iz razloga zaštite podataka, zbog sajber aktivnosti kojima je izložena vladina infrastruktura", piše u tom obavještenju, čiju validnost su potvrdili iz MJU.

Povezani članci

22. Avgust 2022.

Vladini serveri pod sajber napadima

Bonus video: