Dio prosvjetara bez plate tokom raspusta

Sindikat i dalje insistira da se konkursi za zaposlene koji nijesu na zamjeni raspisuju do 31. avgusta, kako bi im se obračunavale zarade

18596 pregleda 15 komentar(a)
Sindikat insistira da se trajno riješi problem (ilustracija), Foto: Shutterstock
Sindikat insistira da se trajno riješi problem (ilustracija), Foto: Shutterstock

Dio zaposlenih na određeno vrijeme u prosvjeti i ove godine je u problemu jer im pojedine škole shodno ugovorima nijesu obračunale i isplatile zarade za jul i avgust.

Predsjednik Sindikata prosvjete Radomir Božović “Vijestima” je kazao da su pisali Ministarstvu prosvjete kako bi se trajno riješilo pitanje plata za jul i avgust prosvjetnim radnicima koji imaju ugovore na određeno vrijeme, a nijesu na zamjeni u školama.

On je pojasnio da su ovi zaposleni svrstani u tri kategorije. Za dio njih konkursi su raspisani do 10. juna, za druge do 30. juna, dok je nekima ugovor produžavan na mjesečnom nivou.

Božović je rekao da je za dio prosvjetnih radnika koji rade na određeno vrijeme konkurs raspisan do 31. avgusta, na čemu i insistiraju u Sindikatu prosvjete, i ti zaposleni nijesu u situaciji da ne primaju zaradu tokom dva ljetnja mjeseca.

”Godinama unazad koleginice i kolege koje rade u prosvjeti na određeno, a ne mijenjaju nikoga, imaju probleme sa ugovorima o radu, a samim tim i platom, tokom dva ljetnja mjeseca. Sve je počelo prije desetak godina kada je Ministarstvo prosvjete, navodno zbog uštede, odlučilo da konkurse raspisuje do 30. juna, do kraja nastavne, a ne do 31. avgusta, do kraja školske godine. I to bi bilo prihvatljivo i razumljivo da su se prethodni premijeri i ministri zaista ponašali domaćinski i vodili računa o svakom centu iz budžeta. Raznorazni “majbasi”, ‘limenke’, pale garancije i ostali ‘troškovi’, svjedoče da nije baš bilo tako”, navodi se u pismu koje je Sindikat prosvjete uputio ministru prosvjete Miomiru Vojinoviću prije dva mjeseca.

Božović
Božović foto: Luka Zeković

Vlada, kako je u junu saopšteno iz Sindikata prosvjete, nema jasan i jedinstven stav kako riješiti ljetnje mjesece za one koji rade na određeno.

”Prošle školske godine je Ministarstvo našlo način i obračunalo plate svima i za jul i za avgust. Stav Sindikata prosvjete je jasan i nedvosmislen. Konkurse treba raspisivati do 31. avgusta, tj. do kraja školske godine i tako riješiti navedeni problem trajno, a ne da se svake godine bavimo istim pitanjem. Ovdje se prvenstveno radi o mladim ljudima koje svi zajedno dovodimo u nepovoljan položaj, uskraćujući im zaradu i radni staž tokom ljetnjih mjeseci. Među njima ima novopečenih roditelja i podstanara koji su svoju egzistenciju vezali za školstvo. Poštovani gospodine ministre, Sindikat prosvjete Crne Gore Vam upućuje apel da snagom svog autoriteta kao i organa kojeg predstavljate, nađete način, da se, pa makar i po modelu od prošle godine, obračuna zarade za oba ljetnja mjeseca”, zaključuje se u saopštenju Sindikata prosvjete.

Prosvjetni radnici koji rade na određeno vrijeme u istom problemu bili su početkom ove godine, kada dio njih zbog isteka, odnosno neproduženja ugovora, nije primio januarsku zaradu.

Iz Sindikata prosvjete tada su kazali da su nastavnici i zaposleni stavljeni u nepovoljan položaj, posebno oni koji moraju da plate rate kredita, kirije ili bilo koje druge mjesečne obaveze, te da je još ranije dogovoreno sa Ministarstvom prosvjete, nauke, kulture i sporta (MPNKS) da se tokom zimskog raspusta ne prekida isplata zarada kolegama, što taj resor, tvrdili su, nije ispunio.

Na sastanku Sindikata prosvjete i Ministarstva prosvjete, u junu ove godine, Vojinović je povodom isplate zarada u toku ljetnjih mjeseci prosvjetnim radnicima koji rade na određeno vrijeme, podsjetio da postoji zakonski osnov za isplatu zarada za jul.

S druge strane, kako je saopšteno, Sindikat će insistirati, kao i u prethodnom periodu, da budu isplaćeni svi prosvjetni radnici koji nijesu na zamjeni.

U problemu i asistenti u nastavi

U sličnoj poziciji kao zaposleni na određeno u školama su i asistenti u nastavi.

”Vijesti” su prije mjesec objavile da se asistenti u nastavi plaše da će jedan dio njih ostati bez obećane dvije plate, a moguće i bez zaposlenja za stalno, iako su iz Ministarstva prosvjete obećali da će oni, kojima je 10. jula istekao ugovor na određeno, primiti julsku i avgustovsku zaradu, a da će radni status regulisati škole u kojima su zaposleni, u skladu sa propisima.

Asistenti u nastavi u Crnoj Gori su podijeljeni u četiri kategorije: oni koji imaju preko tri godine radnog staža u istoj školi i dobili su rješenje na neodređeno radno vrijeme, oni koji nemaju tri godine radnog staža u istoj školi, ali su dobili rješenje na neodređeno radno vrijeme. Treća kategorija su asistenti koji nemaju tri godine radnog staža u istoj školi, i potpisali su ovih dana aneks ugovora, ugovor o radu ili ugovor o djelu, na osnovu čega će imati prihode tokom tekućeg i narednog mjeseca, a četvrta, asistenti koji nemaju tri godine radnog staža kojima je uručena radna knjižica, koji ostaju bez prihoda za pomenuta dva mjeseca, i u strepnji da li će angažman u istoj školi biti nastavljan naredne školske godine, piše u dopisu asistenta u nastavi upućenom “Vijestima”.

Bonus video: