Podgorica: "Fidija" će za 8,7 miliona eura izgraditi Dom za stare

Komisija je, kao neispravne, odbacila ponudu konzorcijuma, koji čine "Cijevna Commerce", "Geopromet" i "Ekoplant" sa podizvođačem
319 pregleda 0 komentar(a)
Fudbalski tereni, Stari aerodrom, Foto: GEODRUID.COM
Fudbalski tereni, Stari aerodrom, Foto: GEODRUID.COM
Ažurirano: 05.10.2017. 14:44h

Firma "Fidija" iz Podgorice će za 8,7 miliona eura izgraditi Dom za stare u podgoričkom naselju Stari aerodrom.

IGP "Fidija" je posao dobila na tenderu, procijenjenom na 9,8 miliona eura, koji je Direkcija javnih radova raspisala 23. marta.

"Komisija za otvaranje i vrednovanje ponuda je izvršila vrednovanje ispravnih ponuda, na osnovu kriterijuma najniže ponuđena cijena i ponudi IGP "Fidija" doo Podgorica za ponuđenu cijenu od 8.787.071,48 eura sa PDV-om, dodijelila 100 sbodova s obzirom da je to najniže ponuđena cijena ispravnih ponuda", navodi se u rješenju o izboru najpovoljnije ponude.

Komisija je, kao neispravne, odbacila ponudu konzorcijuma, koji čine "Cijevna Commerce", "Geopromet" i "Ekoplant" sa podizvođačem.

Državna komisija za kontrolu postupaka javnih nabavki je do odabira najpovoljnijeg ponuđača, kao neuredne, odbacila žalbe firmi "Global trade solutions" iz Beograda, "Tudors Montenegro" iz Podgorice i "Arhitektonika" iz Nikšića, koje su pristigle na tendersku dokumentaciju Direkcije za izgradnju Doma za stare .

Na Starom aerodromu je predviđeno da Dom za stare bude u blizini kompleksa Fudbalskog saveza Crne Gore.

Dom bi, kako je ranije najavljivano, trebalo da ima 10 apartmana, 30 jednokrevetnih i 90 dvokrevetnih soba i mjesta za oko 250 osoba.

Predviđeno je da Dom za stare ima, između ostalog, stambeni dio, zajedničke prostorije poput dnevnog boravka, trpezarije, prostorija za radno-okupacionu terapiju i cjelinu za dementne korisnike.

U Glavnom gradu već odavno postoji potreba za izgradnju takvog doma i često je bila povom predizbornih obećanja.

Predstavnici Glavnog grada i Ministarstva rada i socijalnog staranja najavili su još u oktobru 2010. godine da će do kraja 2012. godine biti izgrađen Dom za stare na brdu Gorica u Donjoj Gorici, koji će moći da zbrine od 210 do 250 korisnika i zaposli 90 osoba.

Gradonačelnik Miomir Mugoša je tada kazao da je priprema projekta gradnje Doma starih trajala dugo, ali da žele da izgrade savremen objekat.

"Ovakav objekat je nužan Podgorici. U pripremi projekta imali smo konsultacije sa svim subjektima na državnom nivou. U Domu će biti smještene i osobe kojima će biti potrebna zdravstvena za štita. Planom izmjene DUP-a Donja Gorica predviđena je lokacija za izgradnju objekta", rekao je tada Mugoša.

Predviđeno je bilo da Dom , za koji je projekat uradila firma “Tehnoekonomski inženjering” iz Podgorice, bude izgrađen na lokaciji od 17.800 kvadratnih metara i ima površinu od 7.350 kvadrata. Vrijednost projekta, čiji je investitor Glavni grad, procijenjena je na 9.700.000 eura.

Tada je saopšteno da će objekat biti prilagođen osobama sa invaliditetom i otvoren za dnevne i višednevne korisnike, te da je projektom izgradnje predviđena mogućnost povećanja kapaciteta za 40 korisnika.

Bonus video: