Šehović: Biće izdvojeno 1,8 miliona eura za stambene potrebe prosvjetnih radnika

Šehović je rekao da su prosvjetni radnici svuda u svijetu, pa i u Crnoj Gori, pokretačka sila društva.
0 komentar(a)
Damir Šehović, Foto: Gov.me/B.Ćupić
Damir Šehović, Foto: Gov.me/B.Ćupić
Ažurirano: 05.10.2017. 14:26h

Svaki pojedinačni korak u temeljniji, moderniji i snažniji obrazovni sistem nosi ključnu promjenu, koja je preduslov ukupnog društvenog napretka, ocijenio je ministar prosveje, Damir Šehović povodom 5. oktobra, Svjetskog dana nastavnika.

On je rekao da su prosvjetni radnici svuda u svijetu, pa i u Crnoj Gori, pokretačka sila društva.

“Oni obrazuju, prepoznaju i razvijaju talente, pokreću i njeguju najvrjednije u svakom od nas. A pojedinac iz koga je obrazovanje iznjedrilo ono najbolje, nemjerljivo je blago za društvo”, naveo je Šehović u čestitki.

Prema njegovim riječima, ovaj veliki i razruđeni sistem, sa oko 12 hiljada zaposlenih, svojom prirodom zahtijeva stalno unapređenje.

“Od takvih zahtjeva mi ne da ne smijemo okretati glavu, već smo dužni da im idemo u susret i sami otvaramo pitanja. Ona koja znače poboljšanje vašeg statusa, ali i jačanje uzusa profesije, kojom bi trebalo da se bave odabrani”, smatra Šehović.

Zato, kako je kazao, veliki izazovi nijesu samo pred prosvjetnom zajednicom, već i pred prosvjetnim institucijama.

“Vi opravdano očekujete podršku u snaženju ugleda, a institucije koje vode obrazovnu politiku drže otvorena vrata za tu saradnju i takođe očekuju puno partnerstvo. Ono koje znači spremnost da se prepozna problem i učestvuje u njegovom rješavanju, ali i kapacitet da se prepoznaju dobri elementi koje je potrebno jačati”, poručio je Šehović.

On je saopštio da će u naredne tri godine biti izdvojeno ukupno 1,8 miliona eura za stambene potrebe prosvjetnih radnika, odnosno 450 hiljada eura više nego što je izdvajano do sada.

Kako je podsjetio, uveden je Fond za kvalitet i talente da bi njime bili podržani izvanredni učenici i profesori.

“Dodatno, u fokusu nedavno usvojene zakonodavne reforme bio je učenik, ali je ona istovremeno bila ciljano uslovljena imperativom o neugrožavanju radnih mjesta i statusa profesije u cjelini, u čemu smo uspjeli”, naveo je Šehović.

Kako je kazao, ambijent konstruktivnog kriticizma je očekivan u situaciji većih reformskih zahvata, i ne samo očekivan već i poželjan, jer je uzet kao osnovna smjernica u procjeni dosadašnjeg rada i izboru budućih aktivnosti.

“Stoga vam čestitamo vaš dan, uz poruku da svaki pojedinačni korak u temeljniji, moderniji i snažniji obrazovni sistem zapravo nosi ključnu promjenu, koja je preduslov našeg ukupnog društvenog napretka”, zaključio je Šehović.

Bonus video: