Dnevni centar u Novom čeka zgradu već 11 godina

Mora se naći trajno rješenje, poručila direktorica centra Dragica Kosić
72 pregleda 0 komentar(a)
Dnevni centar, Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Dnevni centar, Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 05.10.2017. 14:27h

Trajno rješenje za prostorije hercegnovskog Dnevnog centra za djecu sa smetnjama i teškoćama u razvoju nije nađeno ni 11 godina od kada je dogovorena izgradnja zgrade za potrebe te ustanove.

V.d. sekretarka za društvene djelatnosti Vesna Samardžić kaže da će Opština Herceg Novi konkurisati za sredstva iz državnog kapitalnog budžeta za izgradnju Dnevnog centra. Ističe da će i Opština opredijeliti “značajna sredstva” budžetom za narednu godinu.

“Aplicirali smo i kod međunarodnih organizacija, kao i ambasada da nam pomognu u trajnom rješavanju ovog pitanja. Cilj nam je da budući objekat Dnevnog centra bude centar za smještaj, kako djece i mladih, tako i lica starijih od 27 godina”.

Dnevni centar počeo je da radi u marta 2011. godine, prvo u zadužbinskom objektu Nikole Nina Ukropine u Igalu, a od aprila ove godine u prizemlju stambene zgrade na Toploj. Protokol o međusobnoj saradnji izmedju tadašnjeg ministra rada i socijalnog staranja Slavoljuba Stijepovića, bivšeg gradonačelnika Dejana Mandića i predstavnika donatora Gorana Mirjačića o izgradnji Dnevnog centra potpisan je u avgustu 2006. Pokrovitelj projekta bio je tadašnji i sadašnji predsjednik Filip Vujanović , a Opština je besplatno ustupila plac od 600 kvadrata u naselju Savina, u blizini Dječjeg vrtića.

Zbog neriješenog imovinskog statusa te parcele, pronađena je nova lokacija u Sutorini, usvojen je urbanistički projekat, a prema procjenama za prvu fazu gradnje bi bilo potrebno između 600.000 i 700.000 eura.

U avgustu prošle godine Centar je morao da se iseli iz tog objekta, jer je vrtić “Naša radost” - vlasnik zadužbine, tu smjestio nekoliko vaspitnih grupa nakon što je njihov objekat na Savini oštećen u klizištu

Zahvaljujući donatorima iz Amerike Meri Borojević i Lindi Montgomeri iz NVO „Meritum“, nakon osam mjeseci pauze Dnevni centar je u martu ove godine ponovo počeo da radi u iznajmljenim prostorijama na Toploj.

“Meritum” je finasirao adaptaciju prostora i obavezao se da plaća zakup dvije godine.

“Moramo naći trajno rješenje za zbrinjavanje djece i mladih sa smetnjama i teškoćama u razvoju”, kaže direktorica centra Dragica Kosić.

U Dječjem domu u Bijeloj od prošle godine radi Dnevni centar u kome je smješteno osmoro djece.

Kapacitet centra je 15 osoba.

Bonus video: