Tužilac nije čitao Kusovčeva saopštenja?

Kotorsko tužilaštvo ni deset mjeseci nakon podnošenja krivične prijave za zloupotrebu službenog položaja nije procesuiralo Sinišu Kusovca, iako je iz njegovih izjava i saopštenja to jasno

34215 pregleda 9 komentar(a)
Foto: Siniša Luković
Foto: Siniša Luković

Iako je još u maju 2020. sam priznao da je nenamjenski potrošio taj novac, Osnovno državno tužilaštvo u Kotoru još nije završilo izviđaj protiv bivšeg predsjednika Opštine Tivat Siniše Kusovca (DPS) po krivičnoj prijavi koju je protiv njega prije deset mjeseci podnijela aktuelna gradska uprava Tivta koalicije građanskih listi Narod pobjeđuje, Bokeški forum i Goran Božović - časno i odgovorno za bolji Tivat, zbog nemamjenskog trošenja preko 900 hiljada eura budžetskih sredstava opredijeljenih za izgradnju MR2 pristupne saobraćajnice za turistički rizort Luštica Bay u Krtolima.

Iz ODT Kotor potvrđeno je “Vijestima” da je protiv Kusovca formiran krivični predmet “zbog krivičnog djela nesavjestan rad u službi, koji se nalazi u fazi izviđaja”.

“Radi zaštite od objelodanjivanja podataka koji se odnose na sadržinu preduzetih radnji u pretkrivičnom postupku i dokaza prikupljenih izviđajem, u ovom trenutku nismo u mogućnosti da Vam saopštimo više podataka”, saopšteno je iz kotorskog tužilaštva.

Prijavu protiv Kusovca u ime Opštine Tivat, tužilaštvu je advokat Predrag Savić podnio 19. oktobra 2021. Prijavu je ODT Kotor međutim, već narednog mjeseca proslijedilo Specijalnom državnom tužilaštvu, na čijem je čelu tada još bio Milivoje Katnić. SDT je, međutim, prijavu vratilo ODT-u u Kotoru. To tužilaštvo do danas, više od deset mjeseci nakon što je prijava podnešena, još nije ponijelo optužnicu.

Vlada Duška Markovića (DPS) na sjednici 26. decembra 2019. razmatrala je Informaciju o statusu realizacije zaključaka Vlade sa sjednice od 7. decembra 2017. godine, u kojoj je navedeno da je privredno društvo “Luštica Development” AD Tivat 20. decembra 2019. dostavilo Ministarstvu finansija akt kojim je ta firma predložila da državi avansno uplati 902.217 eura “po osnovu kupoprodajne cijene za raspolaganje placem”, odnosno zemljištem ispod luksuznih vila koje ta kompanija gradi na tivatskom dijelu poluostrva Luštica i prodaje ih svojim klijentima.

U Informaciji dalje piše da je Opština, na čijem je čelu tada bio Kusovac, Ministarstvu 23. decembra 2019. dostavila predlog za prenos sredstava shodno obračunu koji je “Luštica Development” obradila, dostavila i uplatila kao avans, a po osnovu kupoprodajne cijene za raspolaganje placem, sve do izrade izvještaja revizije i potvrde konačnog iznosa za uplatu po ovom osnovu”. Informacija usvojena toga dana na Vladi ne ostavlja sumnju u to za što je Kusovčeva administracija od Ministartva tražila novac: “U krajnjem su predložili da se uplaćeni iznos od 902.217 eura prenese na glavni račun trezora Opštine Tivat, broj: 510-7814-72 kod CKB, u cilju završetka izgradnje saobraćajnice MR2-Luštica”.

Vlada je zahtjev Opštine prihvatila i na sjednici 26. decembra donijela zaključke u kojima se zadužuje Ministarstvo finansija da avansna sredstva, uplaćena od kompanjije na račun Ministarstva, preusmjeri na glavni račun trezora Opštine, “u cilju završetka izgradnje saobraćajnice MR2-Luštica”.

Transakcija je realizovana 31. decembra i novac je već prvog dana naredne, 2020. godine, bio na računu Opštine. Međutim, ta sredstva, administracija Kusovca do 16. oktobra 2020. godine kada je on odlukom nove političke većine u SO Tivat, razriješen te funkcije, nisu usmjerena u gradnju saobraćajnice, već su nenamjenski potrošena kroz generalnu budžetsku potrošnju lokalne samouprave u kojoj je tada na vlasti bila koalicija DPS-SD-HGI.

Po Zakonu o finansiranju lokalne uprave, administracija gradonačelnika Kusovca je imala jasno propisanu obavezu da se namjenska sredstva države odvoje od sopstvenih sredstava i koriste samo za namjene za koje su odobrena.

”Novac je bio isključivo namijenjen za završetak izgradnje saobraćajnice MR2 - Luštica u iznosu od 902.217 eura koji je okrivljeni koristio suprotno odredbama članova 2, 26 i 31-37 Zakona o finansiranju lokalne samouprave, na taj način što navedena sredstva nije držao odvojeno od sopstvenih sredstava i nije ista koristio za namjenu za koja su odobrena. Okrivljeni je sa redovnog računa Opštine u više navrata nenamjenski raspolagao novcem koji je trebalo da bude na posebnom računu i upotrebljen za izgradnju saobraćajnce MR2-Luštica, o čemu svjedoče izbodi iz CKB banke. Pošto je okrivljeni doktor ekonomskih nauka svjesno postupao u vršenu službe i na taj način izazvao težu povredu prava drugih i imovinsku štetu, počinio je krivično djelo nesavjesnog rada u službi član 417, stav 2 u vezi stava 1 Krivičnog zakonika Crne Gore”, piše u krivičnoj prijavi protiv Kusovca.

U prijavi se precizirao da po zakonu “opština kojoj se iz budžeta države obezbjeđuju namjenska sredstva, ima obavezu data sredstva drži odvojeno od sopstvenih sredstava i koristi ih samo za namjene za koje su odobrena”. Savić je u krivičnoj prijavi od Tužilaštva tražio da angažuje vještaka računovodstveno-finansijske struke i obavi detaljnu finansijsku istragu transakcija za koje jepo zakonu odgovoran predsjednik Opštine.

Kusovac je u komentaru koji je tada dao RTCG-u, odbacio navode iz krivične prijave i kazao da je novac trošio po zakonu, te je nagovijestio da će i sam podići tužbe protiv aktuelnog gradonačelnika Željka Komnenovića (NP) i advokata Savića zbog njegovog navodnog, lažnog prijavljivanja. To se do danas, ipak nije desilo.

Sam Kusovac je, još krajem maja 2020. kada je u Tivtu uveliko bila u toku kampanja za prvo zbog korone odložene, pa onda 30. avgusta te godinje održane redovne lokalne izbore, priznao da je nenamjenski potrošio novac koji je Opština od Vlade dobila početkom te godine. U saopštenju za javnost, Kusovac je 25. maja saopštio da Opština u tom trenutku raspolaže sa oko nepunih 900 hiljada eura novca na svojim računima u poslovnim bankama, što je za oko 300 hiljada eura manje nego u isto vrijeme prošle godine.

”Opština posluje potpuno stabilno. Imajućí u vidu sve okolnosti, finansijski sistem je uravnotežen, a ostvarenje budžeta u realnim, očekivanim okvirima. Na dan 11. maja stanje novčanih sredstava na žiro računu Opštine Tivat iznosilo je 890.095 eura. Na isti dan prethodne godine stanje novčanih sredstava na žiro računu Opštine Tivat bilo je 1.189.579,99 eura. Razlika u odnosu na prethodnu godinu u iznosu od 299.484 eura je posljedica krize prouzrokovane virusom COVID-19, i predstavlja umanjenje od oko 25 odsto”, saopštio je Kusovac.

Podaci koje je tada iznio o pojedinalnom stanju po računima, pokazuju da je 902.217 eura koje je u januaru na njen račun u CKB banci, Opštini prenijelo Ministarstvo finansja za gradnju MR 2, već gotovo potpuno “isparilo”, a da gradnja tog objekta nije ni bila započeta. Naime, na računu Opštine u Prvoj banci 11. maja 2020. prema Kusovčevom saopštenju, bilo je 666.855 eura, u Podgoričkoj i CKB banci zajedno je bilo 72.487 eura, Erste banci 55.384 eura, dok je na računu u NLB banci bilo 8.913 eura opštinskog novca. Na druga posebna tri računa vezana za tri IPA projekta koja se treunutno realizuju u Tivtu Opština je raspolagala sa ukupno još nešto preko 47.336 eura.

Lokalna uprava je u cijeloj ovoj priči, nesumnjivo pretrpjela veliku finansijsku štetu jer je umjesto da MR2 većinom gradi sredstvima koje je za to Opština ju januaru 2020. dobila od države, nakon što ih je Kusovac nenamjenski potrošio, Opština je morala da tu investiciju počne realizovati tek na ljeto 2021. od novca iz novog kredita kojeg je bila prinuđena da uzme kod poslovnih banaka.

Bonus video: