Gosti i posjetioci nudističkog naselja na Adi: Platili smo za mir, a dobili buku i bahatost

Vrhunac je, kako se ističe bio za vikend, kada je modna revija kupaćih kostima, ni manje ni više, nego organizovana na nudističkoj plaži

34389 pregleda 37 komentar(a)
Montiranje bine i ozvučenja, Foto: Privatna arhiva
Montiranje bine i ozvučenja, Foto: Privatna arhiva

Gosti i posjetioci nudističkog naselja na Adi obratili su se predsjedniku Opštine Ulcinj Omeru Bajraktariju tražeći da ih zaštiti od kršenja zakona i politike rada “FKK Ada Bojana”.

U pismu Bajraktariju, oni su naveli da državne i opštinske službe u kontinuitetu ne reaguju na njihove prijave te da zbog buke i odnosa prema njima, od kojih su neki višedecenijski gosti razmišljaju da traže refundaciju troškova za pretrpljeni stres i ugroženo dostojanstvo.

”FKK je na njemačkom jeziku ‘slobodna kultura tijela’ i garancija postojanja nudizma na označenim lokacijama. U ovom slučaju, tu slobodu garantuju i Opština i država”, pojasnio je jedan od potpisnika pisma Bajraktariju.

Revoltirani gosti i posjetioci čuvenog odmarališta, Bajraktariju su se obratili “kao posljednjoj i vjerujemo najvažnijoj instanci, od koje tražimo zaštitu i pomoć povodom ovogodišnjih dešavanja u “FKK Ada Bojana”.

”Kao što znate, ‘FKK Ada Bojana’ osnovan je prije 50 godina. Osjetljiva mikroekologija ostrva nije poremećena osnivanjem nudističkog naselja. Naprotiv, kultura tolerancije svojstvena naturističkoj i nudističkoj populaciji napravila je od Ade Bojane neku vrstu amblema crnogorske države kao prve ekološke države u Evropi i crnogorskog turizma a da ne govorimo o značaju za kulturu. Crna Gora i Ulcinj puno su uradili da se Ada Bojana održi i zaštiti, o čemu svjedoči i donošenje Odluke o akustičnim zonama od prije dvije godine”, podsjeća se u pismu.

Nažalost, kako se navodi, ove godine svi koji dolaze u “FKK Ada Bojana”, pri čemu neki decenijama, i to porodično, prvo, kako se navodi, sa svojom djecom a sada i sa unucima, suočeni su sa situacijom potpunog devastiranja naturističkog i nudističkog turizma.

Primjedbe imaju i na rad bivšeg restorana “Maestral” na obodu kupališta.

”Restoran na plaži, poznat kao ‘Maestral’, a sada ‘Nova Ada Bojana’, dat je u zakup. Novi zakupci ne poštuju nikakve zakonske norme niti se drže politike rada “FKK Ada Bojana” i ponašaju se izuzetno bahato i potcjenjivački prema gostima. Već od popodnevnih časova pušta se glasna muzika koja se čuje na plaži, koja prerasta u snažnu buku u noćnim časovima, posebno vikendom. Jačina muzike ide i preko 100 decibela, što uveliko predstavlja kršenje odredbi Odluke o akustičnim zonama, po kojoj je Ada Bojana svrstana u kategoriju ‘Tihe zone u prirodi’, ističe se u pismu i konstatuje da iako je to više puta prijavljeno Komunalnoj policiji, ona nikad nije izašla na teren.

Vrhunac je, kako se ističe bio za vikend, kada je modna revija kupaćih kostima, ni manje ni više, nego organizovana na nudističkoj plaži.

”I posjetioci Ade Bojane i životinje, budući da je FKK je pet friendly, bili su između 19.20 i 20.20 izloženi izuzetno snažnoj muzici, a događaj je prerastao u žurku. Kršenje Odluke o akustičnim zonama je prijavljeno više puta tokom dešavanja, ali Komunalna policija ponovo nije odgovorila na pozive. Prethodno, tokom popodneva, pojavili su se i fotografi, angažovani od strane organizatora modne revije, koji su fotografisali nudističku plažu punu turista i pored činjenice da je fotografisanje izričito zabranjeno politikom ‘FKK Ada Bojana’ i da obavještenje o tome stoji istaknuto na prilazu plaži”, stoji u pismu.

Time je, konstatuje se, na najgrublji način narušena privatnost svih gostiju i posjetilaca.

”Podsjećamo da svi mi koji dolazimo na Adu Bojanu i plaćamo smještaj u ne malim iznosima, dolazimo upravo zato što nam se garantuje mir i bezbjednost. Sa ovako bahatim ponašanjem novih zakupaca to više nije slučaj. Pri tome, suočeni smo i sa činjenicom da Komunalna policija, odnosno nadležni organi i službe ne rade svoj posao. Zato Vam se obraćamo očekujući od Vas da u domenu svojih nadležnosti sprovedete zakone i regulativu Crne Gore, kao pravne i demokratske države na evropskom putu”, piše u dopisu Bajraktariju u kome potpisnici traže zaštitu svojih prava, garantovanih i od države i od Opštine.

”U suprotnom, postoji ideja okupljanja turista i posjetilaca i prijavljivanja nadležnim organima za kršenje zakona i politike rada “FKK Ada Bojana”, te nereagovanje državnih službi, uz traženje refundiranja troškova boravka i troškova za pretrpljeni stres i ugroženo dostojanstvo. Nadamo se da do toga neće doći i da ćete preduzeti zakonske mjere koje su Vam na raspolaganju da zaštitite Adu Bojanu u cjelini, i nas koji dolazimo na nju, i da će se dobar glas po kome je Ada Bojana poznata, vratiti”, piše na kraju pisma koje potopisuju Sanja Pajić, Miodrag Strugar, Bobo Stanišić, Kristina Hadži Dinić, Lejla Hasanbegović, Janko Ljumović, Darko Ivanović, Maja Bulatović, Tatjana Jeraminok, Emir Bašlija, Snežana Damjanac, Ratka Strugar, Vuk Strugar, Anja Rupčić, Radislav Lučić, Jelena Milić, Mirko Krunić, Ivica Ivanović, Ivana Bajo, Sanja Čapunović Milisavić, Zdenka Zýková, Slađana Janković, Milomir Marić, Tatjana Babović, Đorđije Strugar, Darko Anđić, Milica Abramović Radivojkov, Marija Ivanović, Vladimir Ivanović, Maya Berisha, Boris Milović, Sanja Malićević, Milana Malenić, Teodora Gajić, Dejan Gajić, Vanja Ejdus, Branka Mišković, Danijela Tamsi, Aleksandar Biro, Rade Cvejanović, Ivan Vukotić, Selma Gogalić Purlija, Boris Radivojkov, Dejan Laušević, Mia Laušević, Ivan Žegura, Milena Vujović, Mijo Štefanac, Milan Rajković, Rade Kosanović, Vesna Hajduk, Dragan Brisković, Dragana Šaša, Severnin Pavlović Denis i Jarka Tumova.

Bonus video: