Na Crkvinama struja često nestaje

Kako su “Vijestima” kazali u CEDIS-u, “na području Kolašina, u toku je sveobuhvatna revitalizacija kompletnog dalekovoda “Lugovi”. Revitalizacija, objašnjavaju, uključuje rasijecanje trase, zamjenu drvenih stubova ugradnjom čelično-rešetkastih i betnonskih i zamjenu izolatora i provodnika”

5085 pregleda 2 komentar(a)
Foto: CEDIS
Foto: CEDIS

Zbog čestih isključenja struje i, kako tvrde, netačnih informacija CEDIS-a o terminima isključenja, mještani Crkvina i vlasnici vikend kuća kažu da su “već pod energetskim sankcijama”.

Kako je “Vijestima” ispričao Dejan Pejović, jedan od vlasnika kuće za odmor u tom kolašinskom selu, već godinama višesatna najavljena i nenajavljena isključenja tjeraju vikendaše sa Crkvina.

”Više je problema u vezi sa snabdijevanjem strujom, a neki od njih su netačne informacije koje CEDIS daje o terminu isključenja, to jest, radova na dalekovodu, zatim više sati dnevno bez struje, po tri puta sedmično, te često iskakanje trafo stanice (TS) u Manastiru Morača. U toj TS, kako se čini, nema dežurstava. Na primjer, ove sedmice su planirana isključenja u ponedjeljak, utorak i srijedu od osam do 16 sati. To je predugo i neizdrživo, naročito ako je isto stanje već dvije-tri godine ljeti. Međutim, iako najavljeno, tog isključenja nije bilo ni u ponedjeljak niti utorak sve do 12.30. S druge strane, nenajavljena se dešavaju i dugo traju”, kaže Pejović.

Kvar na TS u Morači, odnosno dalekovodu od Crkvina do Morače, objašnjava on, proteklog vikenda je izazvao višesatni nestanak struje u dijelu Crkvina. O tome, tvrdi Pajović, u Kolašinu u CEDIS-u ništa ne znaju dok neko od mještana ne pozove.

”Tek kad sam pozvao, rekli su da će poslati ekipu, pa je otklanjanje kvara trajalo od ujutro do skoro 14 sati u subotu. Zbog nestanka struje i neizvjesnosti kad će doći, mnogi vikendaši s malom djecom tog, ali i mnogih dana prije, vratili su se u Podgoricu. Čak i oni koji su bili namjerili da ostanu u svojim kućama do kraja ove sedmice. Očigledno je da dežurstava u TS nema vikendom ili radnim danima preko noći, pa čak ni poslije 15 sati. Zbog toga nema ni informacija o kvaru niti brze reakcije. Takvo stanje traje godinama. Nešto je bolje bilo od 2011, pa narednih nekoliko godina. Međutim, od prije tri godine ovo se dešava stalno”, objašnjava Pejović.

Kako su “Vijestima” kazali u CEDIS-u, “na području Kolašina, u toku je sveobuhvatna revitalizacija kompletnog dalekovoda “Lugovi”. Revitalizacija, objašnjavaju, uključuje rasijecanje trase, zamjenu drvenih stubova ugradnjom čelično-rešetkastih i betnonskih i zamjenu izolatora i provodnika”. Redovna planirana isključenja na području Crkvina su, tvrde, uredno najavljena dva dana unaprijed, u sredstvima informisanja, kao i na sajtu CEDIS-a i zvaničnim društvenim mrežama.

”Od početka rada na revitalizaciji DV “Lugovi”, nijednom se nije desilo da se dalekovod isključuje u cjelosti već sekcijski na rastavljačima, što znači da je dobar dio traforeona pod naponom. Trenutno se remontuje dio od TS “Pčinja” do TS “Motel Crkvine” i zbog tih radova tri puta sedmično najavljujemo isključenja dalekovoda. Dakle, u sredstvima javnog informisanja najavljujemo isključenja na pomenutom dalekovodu. Takođe, kako smo napomenuli, sve informacije postoje i na sajtu”, kažu u toj kompaniji.

Benefite u sigurnijem i kvalitetnijem napajanju, nakon završetka radova, kako tvrde, osjetiće mještani. Tvrde i da su organizovana dežurstva u TS Manastir Morača i to svakim radnim danom od 15 do 22 i vikendom od sedam do 22 sata.

Bonus video: