Novo dječje odjeljenje bjelopoljske bolnice do kraja oktobra

”U toku je malterisanje zidova, postavljanje regipsa, keramike i podova. Do sada je urađena kompletna vodovodna, kanalizaciona mreža, razvučen kiseonik, klimatizacija soba, ventilacija”, kazao je direktor te zdravstvene ustanove dr Kenan Erović

11674 pregleda 7 komentar(a)
Opšta bolnica u Bijelom Polju, Foto: Jadranka Ćetković
Opšta bolnica u Bijelom Polju, Foto: Jadranka Ćetković

Dječje odjeljenje bjelopoljske bolnice, koje će biti jedno od najsavremenijih u Crnoj Gori i čija je adaptacija, vrijedna 328 hiljada eura u toku, biće završeno do kraja oktobra.

To je “Vijestima” kazao direktor te zdravstvene ustanove dr Kenan Erović.

Dječje odjeljenje je godinama unazad smješteno u nenamjenskim i lošim prostorijama za najmlađe pacijente i u njemu je bio samo jedan toalet.

”Novina je da će, pored bolesničkih soba, sadržati i intenzivnu njegu, dnevnu bolnicu, igraonicu, trpezariju. Na taj način biće stvoreni uslovi za sprovođenje svih higijensko- epidemiloških procedura i liječenja”, kazao je Erović.

Dječje odjeljenje bjelopoljske bolnice, naglašava on, zahvaljujući donaciji Hajriza Hačka Brčvaka, biće jedno od najsavremenijih odjeljenja u Crnoj Gori i regionu.

Za izgradnju odjeljenja potpisan je memorandum o donaciji vrijednosti 328 hiljada eura između predstavnika fondacije “Hemiias”, humanitarnog fonda “Hilal”, predstavnika Ministarstva zdravlja i direktora Opšte bolnice. Ukupna vrijednost dobijenih donacija iznosi više od 700.000 eura.

Odjeljenje će se prostirati na 1.000 kvadratnih metara, a svi grubi radovi su završeni.

”U toku je malterisanje zidova, postavljanje regipsa, keramike i podova. Do sada je urađena kompletna vodovodna, kanalizaciona mreža, razvučen kiseonik, klimatizacija soba, ventilacija”, kazao je Erović.

Kenan Erović
Kenan Erovićfoto: Jadranka Ćetković

Humanitarna organizacija ‘Hemiias” donirala je novčani iznos od 14.194 eura za pokrivanje troškova rekonstrukcije ambulanti. Donirano je i tri pacijent monitora i tri EKG aparata od američke vlade (Kancelarija za saradnju u oblasti odbrane) ukupne vrijednosti 14.547 eura. Arhitekte Fuad Šabović, Nusret Mekić i Ilhan Spahić odnosno firma DOO ‘Intesa’ donirali su kompletno opremanje ginekološke ambulante u vrijednosti oko 15.000 eura. Novac je donirao i sam direktor bolnice Erović u iznosu od 2.713 eura, za nabavku medicinske opreme. Doniran je jedan pacijent monitor kroz saradnju ministarstava zdravlja i unutrašnjih poslova sa Danskom ambasadom kroz “Mehanizam civilne zaštite”, a ukupna vrijednost donacije je 25.990 eura. Donacija od dva raspiratora u vrijednosti od 47.000 je obezbijeđena od Američke ambasade u saradnji s Ministarstvom zdravlja. NVO “Zagrli srcem - Martin i Andrija” iz Bijelog Polja je donirala dvije infuzione pumpe u vrijednosti od 1,913 i pulsni oksimetar čija vrijednost iznosi 586 eura.

Tokom posjete protekle sedmice premijer Dritan Abazović najavio je da će u bjelopoljsku bolnicu biti uloženo oko 2,5 miliona eura, a da se tokom ove sedmice očekuje tender za nabavku magnetne rezonance. U saradnji sa Fondom za zdravstveno osiguranje i direktorom Vukom Kadićem, od skoro je počeo sa radom Konzilijum za slušne aparate za sjever Crne Gore.

”Već skoro godinu dana funkcioniše onkološki Konzilijum koji smo osnovali u saradnji s Institutom za onkologiju i onkolozima KCCG, Ministarstvom zdravlja i FZZO. Ukupan dug prema dobavljačima, uključujući dug za medicinsku opremu nabavljenu posredstvom MZD i RFZCG (nabavka multislajsnog skenera, UZ aparata, opreme za oftalmologiju…) iznosio je 939.678 eura, i za godinu dana je smanjen na 42,5 hiljade eura”, kazao je Erović.

Opšta Bolnica u Bijelom Polju trenutno ima 334 zaposlena, od toga 60 ljekara, 43 specijaliste, sedam užih specijalista i 10 specijalizanata, što je svrstava u najbrojniji kadar, a po starosnoj strukturi i najmlađi kada su u pitanju opšte bolnice u Crnoj Gori.

Bonus video: