Nikšićke pećine neiskorišćene, ali oštećene

Jedna od široj javnosti nepoznatih pećina čija unutrašnjost oduševljava je Vilina, u brdu Uzdomir, u blizini Krupačkog jezera
505 pregleda 0 komentar(a)
Vilina pećina, Foto: Miloš Zvicer
Vilina pećina, Foto: Miloš Zvicer
Ažurirano: 05.10.2017. 12:38h

Nijedna od tridesetak ispitanih pećina na teritoriji Opštine Nikšić još nije turistički valorizovana, ali su se neodgovorni potrudili da polome i unište pećinske ukrase koje je priroda vjekovima stvarala.

Jedna od onih čija unutrašnjost oduševljava, a koja je Nikšićanima malo poznata, je Vilina pećina, u brdu Uzdomir, u blizini Krupačkog jezera.

I tamo su priroda i ljudska ruka ostvavili pečat - prelijepe pećinske ukrase, ali i flaše smeće i poneki uništeni ukras.

Pećinu dugačku oko 300 metara ispitalo je Speleološko društvo “Nikšić”.

Nalazi se na nadmorskoj visini od oko 647 metara, sjeverozapadno od vrela Poklonci.

Nakon otvora koji je visok oko metar, a širok skoro 1,2 metra, ljubitelje podzemnog svijeta dočekaće dosta prošireni kanal koji meandrira i blago pada prema dubini.

Ispod pećine nalazi se dolina, a na dnu je veliko kraško vrelo Poklonci, što ukazuje da pećina predstavlja “stari kraški kanal duž koga je isticalo vrelo čija je voda formirala pomenutu dolinu, koja je kasnije preinačena vrtačama”.

Nedavno je pećinu obišlo nekoliko Nikšićana, ljubitelja podzemnog svijeta, koji namjeravaju da se ponovo vrate, detaljnije je obiđu i naprave fotografije, jer tvrde da ima šta da se vidi.

Bonus video: