Mihailo: Bio bih zatečen da je SPC namjeravala da kupi stotinu primjeraka Svetog pisma

Mitropolit CPC ocijenio da SPC svojom prirodom nije hrišćanska nego "svetosavska crkva, koja naučava pseudoreligiju i mračnjaštvo"

12746 pregleda 108 komentar(a)
Mitropolit CPC Mihailo, Foto: Boris Pejović
Mitropolit CPC Mihailo, Foto: Boris Pejović

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) Mihailo kazao je da nije zatečen tvrdnjama da je Srpska pravoslavna crkva (SPC) namjeravala da, pred parlamentarne izbore 2020. godine, kupi stotinu kalašnjikova namijenjenih kriminalcima, koji je, u slučaju neuspjeha na izborima, trebalo da podstaknu građanski rat.

"Bio bih zatečen da su namjeravali da kupe stotinu primjeraka Svetoga pisma", kaže se u reagovanju Mihaila.

On je ocijenio da Srpska crkva svojom prirodom nije hrišćanska nego "svetosavska crkva, koja naučava pseudoreligiju i mračnjaštvo koji se očituji na najbrutalni način".

"Vaseljenski je poznata kao podstrekač genocida i zločina u Drugom svjetskom ratu i tokom ratova u bivšoj zajedničkoj domovini nad svima drugima i drugačijima, posebno Bošnjacima kao muslimanima. Podršku ima od mnoštva pseudonaučnika koji nemaju kredibilitet u naučnoj zajednici", rekao je Mihailo.

Oni su, kaže mitropolit CPC, pomogli da se njeni vjerujući ekstremno anticrnogorski radikalizuju, i u zemlji konsoliduju svojevrsnu duhovnu diktaturu koja pribjegava nasilju, ali i "inteligentnoj, fašistički usmjerenoj propagandi".

"Tako su normalizovali zlo i radikalizovali ljude u Crnoj Gori, i na temelju rasističkih teorija 19. vijeka raspirili mržnju prema Crnogorcima i Crnoj Gori", kazao je Mihailo.

Kako je naveo, "glava svetosavske crkve" stoluje na Cetinju, a "hara po Crnoj Gori".

"Počev od razaranja tumula na Rumiji i kulta Svetoga Vladimira 2005. godine, zaključno sa rušenjem ustavnoga poretka takozvanim litijama 2020. godine, koje su ustvari bile ustanak protiv civilizacije i državnoga reda i poretka", rekao je Mihailo.

On je zamolio vlasti da povedu računa i spriječe "zlo i nesreću vidljivu iza svetosavskih mantija koje se vijaju po Cetinju", prije nego se nešto desi.

Bonus video: