U Šavniku upisana samo četiri prvaka

Prošle godine Obrazovni centar, računajući i područna odjeljanja u selima Bijela, Duži i Dubrovsko, imao je 58 učenika u osnovnoj školi i 21 u srednjoj

21897 pregleda 40 komentar(a)
Osnovna škola “Bogdan Kotlica” u Boanu, Foto: Arhiva Vijesti
Osnovna škola “Bogdan Kotlica” u Boanu, Foto: Arhiva Vijesti

Opština Šavnik iz godine u godinu bilježi sve manji broj učenika, a sve veći broj praznih klupa i zatvorenih područnih odjeljenja.

Ove godine Osnovna škola “Jovan Ćorović” u Gornjoj Bukovici imaće samo jednog učenika, dok će područno odjeljenje (PO) te škole u Slatini biti bez đaka. Sa brojem prvaka ne može se pohvaliti ni Obrazovni centar u Šavniku - ove godine biće ih svega četiri, tri u matičnom centru i jedan u područnom odjeljenju u selu Duži. Što se tiče OŠ “Bogdan Kotlica” u Boanu i ona će, kao i područno odjeljenje u Barama, biti bez prvaka - škola u Boanu imaće 25 učenika, a PO Bare šest.

”Osnovaca bi ove godine trebalo da bude 62, od čega četiri prvaka. Roditelj učenika koji je završio peti razred u Slatini, u područnom odjeljenju škole ‘Jovan Ćorović’, najavio je da će dalje školovanje nastaviti kod nas, kao i jedna učenica iz Nikšića. Što se tiče srednje škole, dva su se učenika prijavila u prvom upisnom roku za upis u prvi razred, od čega jedan nema minimalan broj bodova od 48 za upis u četvorogodišnje škole. Dva učenika se očekuju u drugom razredu, 11 u trećem i tri u četvrtom”, kazao je “Vijestima” direktor Obrazovnog centra Bajo Zorić.

Prošle godine Obrazovni centar, računajući i područna odjeljanja u selima Bijela, Duži i Dubrovsko, imao je 58 učenika u osnovnoj školi i 21 u srednjoj.

”Šavnik, kao i većinu opština na sjeveru Crne Gore, prati konstantno smanjenje broja stanovnika pa samim tim i učenika. Kada sam se 1998. godine zaposlio u područnom odjeljenju u selu Godijelja, u tadašnjoj OŠ ‘25. maj’, broj učenika u osam razreda, sa područnim odjeljenjima, je bio 227. U međuvremenu, 2003. godine, osnovna škola u Bijeloj je postala područno odjeljenje naše ustanove sa čijeg područja nastavu sada pohađa 17 učenika. Škola u Bijeloj je školske 1963/64. brojala 212 učenika”, kazao je Zorić.

V.d. direktora škole u Gornjoj Bukovici Milija Zeković, iako situacija u toj školi nije povoljna, iako je broj prosvjetnih radnika godinama unazad brojniji od broja učenika, nada se boljim vremenima.

Detalj iz Šavnika
Detalj iz Šavnikafoto: Savnik.me

”Ove godine u matičnoj školi imamo samo jednog učenika i to u osmom razredu, dok u Slatini neće biti đaka. Imamo nekoliko povratnika pa je za očekivati da se broj učenika sljedeće godine poveća za njih pet-šest. Ne bih volio da se škola zatvori, jer plašim se da bi njeno gašenje negativno uticalo na opstanak sela, kao što se to dešavalo u drugim selima”, kazao je Zeković.

Problem manjih škola je da nastava iz pojedinih predmeta nije stručno zastupljena. U tome nije izuzetak ni šavnički Obrazovni centar, pa nastava nije bila stručno zastupljena iz matematike, fizike, informatike, likovnog i muzičkog vaspitanja. Što se tiče škola u Boanu i Gornjoj Bukovici, osim direktora, svi prosvjetni radnici dolaze iz Nikšića.

Zorić se nada da školsko zvono u šavničkom kraju neće utihnuti, niti dječja graja prestati, iako srednjoj školi prijeti opasnost od zatvaranja.

”Broj učenika upisanih u srednjem obrazovanju prati broj učenika koji završavaju osnovno obrazovanje. Broj polumaturanata u narednoj školskoj godini u našoj ustanovi je osam, pa je za očekivati da se upiše više učenika u srednje obrazovanje iz naše škole kao i iz okruženja. Zanimljiv podatak je da u našoj ustanovi, iz jedne kuće (tj.objekta pod istim krovom) osnovnu školu pohađa 11 učenika iz tri mlade seoske porodice”, kazao je direktor Obrazovnog centra.

Školstvo u šavničkom kraju ima tradiciju dugu 152 godine, a Zorić ističe da su se područna odjeljenja današnjeg Obrazovnog centra (nekadašnje OŠ “25. maj”) postepeno gasila. Odjeljenje u Grabovici je ugašeno 1985. godine, u selu Mokro 1998, a u Komarnici tri godine kasnije. Područno odjeljenje u Pošćenju je sa radom prestalo 2007. godine, a u selu Godijelja 2019, dok je škola u Bijeloj (nekadašnja OŠ “Milisav Mile Šćepanović”) 2003. godine postala područno odjeljenje.

”Zgrada škole u Miloševićima je u ruševinama više decenija, od kako nema izvođenja nastave. Zgrada je srušena u toku elementarnih nepogoda”, kazao je Zorić.

Rođeno 14 beba, sklopljena svega dva braka

U Šavniku, po broju stanovnika najmanjoj opštini u Crnoj Gori, prošle godine je rođeno 14 beba, godinu ranije šest, a 2019. deset. Prošle godine Šavnik nije imao samo neslavan rekord po broju rođenih beba, već i po broju sklopljenih brakova - svega dva, dok godinu ranije matičar u toj opštini nije imao posla.

Kako bi podstakla natalitet, lokalna uprava je prošle godine donijela odluku da se poveća jednokratna novčana pomoć za rođenje djeteta, pa umjesto ranijeg iznosa od 300 eura, roditelji za prvo dijete dobijaju 500 eura, za drugo hiljadu, a za treće i svako naredno (blizance, trojke, četvorke…) čak 1.500 po djetetu.

U opštini Šavnik je na popisu 2011. godine bilo svega 2.070 stanovnika, što je za skoro 5.500 manje u odnosu na 1948. godinu (7.512), odnosno 900 manje nego što ih je bilo na popisu 2003 (2.974).

Prošle godine bilo 13 predškolaca, naredne ih neće biti

U Obrazovnom centru, ističe Zorić, su četiri nivoa obrazovanja- predškolsko, osnovno, srednje i smještaj učenika u đačkom internatu.

”U dječjem vrtiću prošle godine je ukupno boravilo 13 djece predškolskog uzrasta, mada nijesu sva redovno pohađala nastavu. Škola je u saradnji sa Unicefom i Ministarstvom prosvjete otvorila tri interaktivna punkta i to u Bijeloj, Dužima i na Barama, gdje je upisano osmoro djece predškolskog uzrasta. U narednoj školskoj godini u predškolskom obrazovanju nemamo upisane djece”, kazao je Zorić.

U đačkom internatu, koji se nalazi u istoj zgradi sa dječjim vrtićem, stalno je boravilo deset učenika i to iz Pljevalja, Bijelog Polja i Nikšića.

Bonus video: