Kvir Montenegro i Montenegro Prajd: Ne postoji zakonska odredba kojom bi se mogao odložiti ovogodišnji Europrajd

Ocijenili su da je zabrinjavajuća činjenica da se predsjednik Vučić "otvoreno igra i manipuliše" osnovnim ljudskim pravima LGBTIQ+ zajednice u Srbiji

4468 pregleda 9 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Kvir Montenegro i Montenegro Prajd osudili su izjavu predsjednika Srbije, Aleksandra Vučića, kojom je saopštio da se ovogodišnji Europrajd koji je planiran da se organizuje od 12. do 18. septembra, otkazuje ili odlaže.

U izjavi navode da "ukoliko dođe do zabrane Europrajda, dolazi do jasnog kršenja Ustava Republike Srbije".

"Imajući u vidu činjenicu da su organizatori na vrijeme najavili događaj nadležnim institucijama, a sa druge strane i da država i grad Beograd nijesu organizatori istog, ne postoji nikakva zakonska odredba kojom bi se mogao odložiti ovogodišnji Europrajd i zabrana šetnje bila bi neustavna", navode u saopštenju.

Ocijenili su da je zabrinjavajuća činjenica da se predsjednik Vučić "otvoreno igra i manipuliše" osnovnim ljudskim pravima LGBTIQ+ zajednice u Srbiji.

"Saopštenjem Aleksandra Vučića da je svjestan da se ovim činom ugrožavaju prava manjina pokazuje se da tamošnje institucije sistema još uvijek nijesu spremne da se odazovu na izazove zaštite ljudskih prava svih građana i građanki i jasno šalje poruka da Srbija ne želi da svoje građane/ke zaštiti od nasilja, diskriminacije i govora mržnje od onih koji ne cijene i vrjednuju osnovna načela ljudskih prava", kazali su iz ovih nevladinih organizacija.

Podsjećaju da je pravo na održavanje Prajda garantovano od strane Evropskog suda za ljudska prava kao osnovno ljudsko pravo, te da svaki pokušaj zabrane Prajda predstavlja kršenje članova 11, 13 i 14 Evropske konvencije o ljudskim pravima, koju je Srbija ratifikovala kao članica Savjeta Evrope.

Posebno ih poražava, kako kažu, izostanak podrške LGBTIQ+ zajednice u ovom trenutku i od same premijerke, a kako je danas najavljeno, mandatarke nove Vlade Ane Brnabić koja je takođe pripadnica njihove zajednice.

Dodaju da je ovim činom pripadnicima LGBTIQ+ zajednice u Srbiji poslata još jednom poruka da iako Ustavom su svima zagarantovana jednaka prava, postoje oni koji su na poziciji moći, kao što je to slučaj Ane Brnabić, koji istu tu moć koriste za ostvarivanje ličnih privilegija, nemareći za ostatak zajednice.

Ističu da osim pokušaja da se zabrani organizacija same povorke tokom Europrajda, Vučić niti bilo ko drugu ne može ni na jedan način zabraniti organizaciju dodatnih 130 dograđaja na zatvorenom koji su dio samog Europrajda.

"Dosadašnja praksa pokušaja zabrane organizacije Prajda, 2011, 2012. i 2013. godine presudom Ustavnog suda proglašene su neustavnim. Tako da ne postoji nikakva mogućnost da i ovog puta odluka Ustavnog suda, ukoliko se do toga dođe, ne bude drugačija", naveli su u saopštenju

Kvir Montenegro i Montenegro Prajd pružili su punu podršku LGBTIQ+ zajednici u Srbiji kao i organizatorima Europrajda u borbi za ostvarivanje svojih ljudskih prava. Kako kažu, oni će zajedno šetati 17. seotembra i dostojanstveno se boriti za ono što im pripada.

Bonus video: