Porfirije u Herceg Novom, među zvanicama lideri SNP-a, Vladimir Božović...

Patrijarh SPC boravi u trodnevnoj posjeti Herceg Novom povodom 640 godina od osnivanja grada i slave manastira Savina

44776 pregleda 46 komentar(a)
Foto: Mitropolija.com
Foto: Mitropolija.com

Predsjednica Skupštine Danijela Đurović, ministri poljoprivrede Vladimir Joković, zdravlja Dragoslav Šćekić, prosvjete Miomir Vojinović prisustvovali su svečanosti organizovanoj povodom zvanične posjete patrijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirija Herceg Novom.

Među prisustnima su, između ostalih, bili i protjerani ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović, predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić, predsjednik SO Herceg Novi Ivan Otović, funkcioneri Demokratskog fronta Jovan Vučurović, Simonida Kordić, Dejan Đurović, lider Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović, poslanica Demokratske Crne Gore Tamara Vujović...

Ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić sredinom mjeseca uputio je urgenciju Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP), kako bi ponovo zatražio "promptnu zabranu ulaska i udaljenje" Božovića ukoliko je na teritoriji države.

Patrijarh Porfirije
foto: Mitropolija.com

Porfirije boravi u trodnevnoj posjeti Herceg Novom povodom 640 godina od osnivanja grada i slave manastira Savina.

Danijela Đurović, Joanikije, Porfirije
foto: Skupstina.me

Porfirije je, između ostalog, govorio o nastanku Herceg Novog, osnivanju manastira Savina, kao i o sveštenicima savinskim i pokojnom mitropolitu Amfilofiju, za koga je reko da je duhovnik čitave Crne Gore.

"U mom srcu je danas velika radost jer ste ovdje sabrani u ovoj jedinstvenoj svetinji koja se nalazi na najljepšem mjestu od svih naših hramova i manastira. Zbog toga ja znam da ste dočekujući ovako veličanstveno svoga srpskog patrijarha vi ste sabrali sve velike predstojatelje SPC, sve velike jerarhe iz naše svete bogate osmovjekovne bogate povijesti na čelu sa Svetim Savom. Sabrali ste sve episkopije i sve svete hramove i manastire od Pećke patrijaršije, majke naših svih crkava, Sremskih Karlovaca gdje su se posvećivali crnogorski, cetinjski mitropoliti sve do prestonog Beograda nad kojim blista zavjetni, saborni sveti hram posvećen Svetom Savi", rekao je Porfirije, prenosi RTHN.

Patrijarh Porfirije
foto: Mitropolija.com

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije kazao je da je patrijarh Porfirije stigao u Herceg Novi povodom 640 godina od osnivanja Herceg Novog na praznik Uspenja presvete Bogorodice, slave manastira Savina.

Patrijarh Porfirije
foto: Mitropolija.com

"Hvala vam što ste odabrali da na ovaj veliki praznik i povodom velikog jubileja dođete u Herceg Novi, da zajednički sa braćom arhijerejima, sveštenstvom i vjernim narodom uznesete patrijaraške molitve u ime svi nas pred presto Božiji i da vašim molitvama i uz molitvenu podršku svih nas sabranih blagoslovite, nižete Božiji blagoslov na ovaj grad, Boku, Crnu Goru i cio srpki vjerujući narod. Raduju se i nebo i zemlja ovom prazniku i vašem dolasku. Vi idete stopama Svetog Save, nostite njegovo blagoslov i oprisnutujete Svetog Savu među nama, a što je najvažnije oprisnutujete svojom partijaškom službom samoga spasitelja i gospoda našeg Isusa Hrista. Raduje se Sveti Sava jer vidi da vodite narod njegov putem jevanđelja, stopama i stazama Hristovim putem spasenja. Ovdje je od davnina blagoslov Svetoga Save a svjedočanstvo je samo ime ovog manastira i najveće znamenje hrišćansko Krst Svetoga Save koji čuva i hrani ova svetinja. Vi sada to još više potvrđujete i preko vas izlivaju se svi Božiji blagoslovi na našu crkvu i naš srpski narod", kazao je Joanikije, prenosi RTHN.

Povezani članci

27. Avgust 2022.

Porfirije stigao u Herceg Novi

Bonus video: