Novi parkinzi za bicikla širom Kolašina

Planirane su i brojne mjere koje će poboljšati uslove za ovaj održivi vid prevoza. Pedviđeno je prilagođavanje planskih dokumenata, subvencionisanje kupovine bicikala, unapređenje infrastrukture, izrada mape biciklističkih tura

7004 pregleda 12 komentar(a)
Jedno od parkirališta, Foto: Dragana Šćepanović
Jedno od parkirališta, Foto: Dragana Šćepanović

U cilju promovisanja biciklizma kao održivog vida prevoza, Opština Kolašin postavila je nove parkinge za bicikla, u blizini administrativnih i poslovnih objekata.

Ranije je NVO “Biciklo.me” donirala biciklističke parkinge za javne ustanove u gradu. Na taj način je riješen raniji potpuni nedostatak parkinga, što je evidentirano i u strategijama kojima je cilj da unaprijede taj vid prevoza.

”U narednom periodu nastavljamo sa promovisanjem biciklizma kao održivog vida prevoza, koji daje koristi za zdravlje, ekonomiju i životnu sredinu. Za taj vid prevoza biće obezbijeđena neophodna i kvalitetna infrastruktura, a nastojaćemo da biciklisti u našem gradu imaju što bolje uslove”, saopšteno je iz Opštine.

Staregija biciklizma u Kolašinu, koja je nedavno urađena, trebalo bi da stvori pretpostavke da kretanje biciklom bude ravnopravan i bezbjedan način obavljanja svakodnevnih obaveza i ustaljen vid rekreacije. Da bi se ta vizija ostvarila, kako piše u dokumentu, potrebno je uspostavljanje boljih uslova na više nivoa.

Autori dokumenta očekuju i da će doprinjeti osnaživanju kolašinske turističke ponude.

Istraživanje koje je prethodilo pripremi Strategije pokazalo je da Kolašinci do sada nijesu preferirali biciklizam, odnosno da najradije pješače (54,6 odsto) ili voze automobilom (32,3 odsto), dok je broj ljudi koji koristi bicikl za prevoz zanemarljiv i kreće se tek oko 0,3 odsto.

Jedan od razloga za takvo stanje je i dosadašnja neprilagođenost infrastrukture.

Biciklisti u tom gradu na raspolaganju imaju samo kolovoz, što ih “čini ugroženim učesnicima u saobraćaju, zbog čega su mnogi obeshrabreni da koriste to sredstvo prevoza”.

Kolašin ima samo jednu biciklističku stazu, uz šetalište pored Tare. Međutim, ta staza niti je završena, niti je povezana sa centrom grada.

Planirane su i brojne mjere koje će poboljšati uslove za biciklizam. Prije svega, predviđeno je prilagođavanje planskih dokumenata, subvencionisanje kupovine bicikala, unapređenje infrastrukture, izrada mape biciklističkih tura...

Posebna pažnja posvećena je mogućnostima da Kolašin postane prepoznatljiva destinacija za cikloturizam. Pored ostalih benefita vkoji su u vezi sa ovim oblikom turizma, u Staregiji piše i da bi to bio ogroman potencijal za razvoj seoskih područja.

Taj dokument je nastao u okviru projekta “Sjeverom na dva točka”, koji realizuje NU Biciklo.me u partnerstvu sa NVO “Novi početak” iz Kolašina i “Bijeli ljiljan” iz Rožaja. Projekat finansira Evropska unija u sklopu šireg projekta “OCD u Crnoj Gori - od osnovnih usluga do oblikovanja politika - M’BASE”.

Bonus video: