Vlaović: Za održivi razvoj u oblasti kulture neophodno ulaganje u infrastrukturu i pospješivanje inovativnih projekata

„Svjesni potencijala koji sektor kreativnih industrija ima kao generator ekonomske dobiti i samoodrživosti, u narednom periodu ćemo još više fokusirati pažnju na razvoj projekata iz ove oblasti“

2363 pregleda 5 komentar(a)
Foto: PR Centar
Foto: PR Centar

Ministarka kulture i medija Maša Vlaović učestvovala je na Međunarodnom kulturnom samitu održanom od 26. do 28. avgusta u Edinburgu, čija je tema bila „Kultura i održiva budućnost“.

Vlaović je, kako prenosi PR Centar, na događaju predstavila kulturnu politiku u Crnoj Gori sa akcentom na uspješnim projektima iz oblasti kreativnih industrija koji su sprovedeni u prethodnom periodu.

„Svjesni potencijala koji sektor kreativnih industrija ima kao generator ekonomske dobiti i samoodrživosti, u narednom periodu ćemo još više fokusirati pažnju na razvoj projekata iz ove oblasti“, istakla je Vlaović

Ministarka je tom prilikom saopštila da je za održivi razvoj u oblasti kulture neophodno ulaganje u infrastrukturu i pospješivanje inovativnih projekata koji imaju potencijal za dalji razvoj, a Ministarstvo kulture i medija će u narednom periodu još više fokusirati pažnju na razvoj projekata iz oblasti kreativnih industrija.

Događaj je okupio ministre kulture, umjetnike, profesionalce i mlade kreativne ljude iz svih krajeva svijeta, a ministarka je govoreći na panelu „Kultura i održivost“ naglasila da donosioci odluka u oblasti kulture imaju obavezu da u svoje strateške orijentacije uvrste aktivnosti koje promovišu održivi razvoj i zelene politike.

Vlaović je dodala da je kroz kulturu moguće podići svijest o važnim problemima sa kojima se suočava čitav svijet i svojim aktivnostima dati pozitivan primjer o mehanizmima održivog razvoja i zelene tranzicije.

„Stoga, smatram neophodnim da naše države jačaju aktivnosti na pružanju podrške kulturnom i kreativnom sektoru u stvaranju uslova za njihov održiv i ekonomski valorizovan rad“, rekla je ministarka.

Tokom Samita, Vlaović se sastala sa Angusom Robertsonom, sekretarom za ustavna pitanja, vanjske poslove i kulturu i poslanikom u Parlamentu Škotske.

Na sastanku su razmijenjena iskustva dvije države sa posebnim akcentom na projekte iz oblasti zaštite i očuvanja kulturne baštine. Dogovoreno je da će u narednom periodu biti učinjeni dodatni napori u cilju institucionalnog povezivanja sektora kulture Crne Gore i Škotske i implementaciji zajedničkih aktivnosti.

Na marginama događaja, ministarka je imala niz bilateralnih susreta sa delegacijama iz zemalja učesnica i kulturnim organizacijama iz Ujedinjenog Kraljevstva.

Međunarodni kulturni samit održava se pod pokroviteljstvom Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, Vlade Škotske, Parlamenta Škotske i Britanskog savjeta, kao dio Međunarodnog festivala Edinburg koji se kao najznačajniji događaj u oblasti kulture organizuje od 1947. godine.

Bonus video: