Božović pisao Morskom dobru: Kupite oronulu zgradu za 7,9 miliona

Milo Božović u dopisu navodi da Opština budžetom nije predvidjela novac za kupovinu zgrade Jugoslovenskog rječnog brodarstva nadomak Starog grada, koja je od “izuzetne kulturne i istorijske važnosti”...

24544 pregleda 26 komentar(a)
Zgrada JRB nadomak Starog grada, Foto: Vuk Lajović
Zgrada JRB nadomak Starog grada, Foto: Vuk Lajović

Gradonačelnik Budve Milo Božović (DF) zatražio je od Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom da kupi oronulu zgradu Jugoslovenskog rječnog brodarstva (JRB), jer Opština ne može da učestvuje na tenderu s obzirom na to da budžetom nije predvidjela da izdvoji gotovo osam miliona eura, na koliko je procijenjena nekretnina nadomak Starog grada.

U dopisu direktoru Mladenu Mikijelju (DF), u koji su “Vijesti” imale uvid, Božović navodi da otežavajuću okolnost predstavlja i to što je budvanska Skupština opštine raspuštena, zbog čega ne bi mogla biti donijeta odluka da Opština kupi zgradu od, kako navodi, izuzetne kulturne i istorijske važnosti.

Oronula zgrada JRB, na stotinjak metara od Staroga grada, uz samu marinu, nekada jedna od najljepših, godinama predstavlja ruglo.

Stečajni upravnik preduzeća “Vektra Montenegro” Radojica Grba pismeno je obavijestio Božovića pozivajući Opštinu Budva da učestvuje na tenderu, ukoliko je zainteresovana za kupovinu, saopštivši da je cijena zgrade 7,9 miliona eura.

Dragan Brković, blizak političkom vrhu DPS-a, trgovao je atraktivnu nekretninu prije gotovo dvije decenije za tri miliona eura od Beograđanina Nenada Đorđevića, nekadašnjeg visokopozicioniranog funkcionera JUL-a.

Đorđević je godinama bio vlasnik i zemljišnog kompleksa na ostrvu Sveti Nikola, a koje potom prodao Stanku Subotiću Canetu. Navodno je namjeravao da zgradu JRB pretvori u hotel, izgradi omanju marinu i ostale prateće sadržaje za visokoplatežnu klijentelu, ali je onemogućen donošenjem planskog dokumenta, pa je odlučio da je proda.

Na scenu stupa tada u zenitu poslovnog uspjeha Brkovićeva podgorička kompanija “Vektra”.

Ni njemu, međutim, nije pošlo za rukom da odmah, u vrijeme investicionog buma kada su mnogi inostrani biznismeni bili i te kako zainteresovani za ulaganje, da realizuje vizije. Na svom sajtu “Vektra” je ranije imala detaljnu razradu svih projekata koje namjerava da realizuje, između ostalih i planove za JRB.

Brković je tu imovinu založio na ime kreditnih linija od ukupno 60 miliona eura kod domaćih i inostranih banaka.

Zgrada JRB godinama propada, a iz Opštine su i ranijih godina dolazile incijative da se kupi i vrati u vlasništvo grada.

”Stečajni povjerilac u postupku koji se vodi pred Privrednim sudom za stečajnog dužnika ‘Vektra Montenegro’ oglasio je prodaju dijela imovine javnim prikupljanjem pisanih ponuda u zatvorenim kovertama. Predmet prodaje su nepokretnosti čija procijenjana imovina ukupno iznosi 14,6 miliona eura. Od stečajnog upravnika smo 26. avgusta obaviještni o postupku prodaje sa naznakom da ukoliko je Opština Budva ili državni organ imaju intenciju da otkupe nekretninu bivšeg Jugoslovenskog rječnog brodastva da se mogu prijaviti u skladu sa propisanom procedurom”, piše u pismu namjere koje je Božović uputio Mikijelju.

Imajući u vidu da je riječ o vrijednoj imovini koja je, kako ističe Božović, kroz postupke privatizacije nažalost završila u rukama privatnih vlasnika, a koja ima izuzetnu kulturnu i istorijsku vrijednost, smatra da je treba vratiti u državno vlasništvo.

”Ova nekretnina sa pripadajućim zemlištem koja se nalazi u zoni morskog dobra za Opštinu Budva predstavlja rijetko preostali lokalitet koji nije devastiran i koji je neophodno sačuvati u postojećim gabaritima. Namjera je da ovu nepokretnost treba valorizovati na način da sačuva svoj ambijentalni i autentični karakter u funkciji javnog dobra i u opštem interesu. Imovina bivšeg JRB procijenjena je na 7.970.000 eura. Opština Budva u ovom trenutku nije u mogućnosti da učestvuje na oglasu za prodaju jer potrebna sredstava nijesu predviđena budžetom za 2022. godinu, a dodatno otežavajuća okolnost je i činjenica da je Vlada donijela odluku o raspuštanju Skupštine opštine. Smatram, zbog svih ovih razloga, a posebno zbog okolnosti što se nepokretnost nalazi u zoni moskog dobra, da Javno preduzeće na čijm ste čelu treba da učestvuje na javnog oglasu za kupovinu JRB, kako bi se vratio u državno vlasništvo i spriječilo dalje devastiranje prostora na kojem se nalazi”, istakao je Božović u dopisu.

Zatražio je od Mikijelja da hitno pokrene odgovarajuće procedure za odlučivanje i pronađe modalitet da se Morsko dobro prijavi na oglas.

”Ukoliko JP Morsko dobro uspije da kupi Jugoslovensko rječno brodarstvo, Opština Budva je spremna da učestvuje u daljem postupku i da kroz zajednički aranžman preuzme podmirivanje dijela finanijskih obaveza”, zaključio je Božović.

Budva lani upisala hipoteku zbog 170.000 eura poreskog duga

Uprava lokalnih javnih prihoda Opštine Budva još prošle godine pokrenula je postupak prinudne naplate nakon što je uputila upozorenje kompaniji “Vektra Montenergo”, biznismena Dragana Brkovića, da izmiri 170 hiljada eura poreskog duga.

Riječ je o potraživanju na ime poreza na nepokretnost, na ime zgrade JRB i pola hektara zemljišta.

Opština je upisala hipoteku, kako bi u slučaju prodaje imovine naplatila poresko potraživanje.

Privredni sud uveo je stečaj u dvije Brkovićeve kompanije - “Vektra Jakić” i “Vektra Montenegro”, zbog poreskog duga prema državi od 13,8 miliona eura.

Bonus video: