Bogatstvo biodiverzteta – jedan od najznačajnijih resursa opštine Nikšić

"Ako bi građani neodgovornim ponašanjem nanosili štetu životnoj sredini, rad naučnika neće služiti ničemu”

5928 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

“Održivi razvoj podrazumjeva razumno korišćenje prirodnih resursa i sprečavanje degradacije životne sredine. Ako bi građani neodgovornim ponašanjem nanosili štetu životnoj sredini, rad naučnika neće služiti ničemu”, kazao je biolog Boro Vuković iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine i uređenje prostora Opštine Nikšić, na tribini o zaštiti životne sredine i očuvanju biodiverziteta u nikšićkoj opštini.

Tribina je organizovana u sklopu projekta “Jačanje svijesti građana Nikšića o pitanjima saobraćaja, zaštite zivotne sredine i podizanja nivoa ekološke svijesti o očuvanju i unapređenju biodiverziteta” koji realizuje NVO “Media team” u partnerstvu sa “Agro-eko Lukovo”, a uz podršku Ministarstva za kapitalne investicije.

Vuković je predstavio informator “Pravci očuvanja biodiverziteta i zaštite životne sredine u opštini Nikšić”, koji je urađen u sklopu projekta, a koji ima za cilj da građanima približi važnost značaja očuvanja biodiverziteta i zaštite životne sredine u nikšićkoj opštini. Podsjetio je da su u Nikšiću zaštićena tri objekta prirode – Arboretum u Grahovu, Trebjesa i Gornjepoljski vir, kao i da se na listi objekata prirode predviđenih za zaštitu godinama nalazi petnaestak njih i da se nada da će pojedini uskoro biti zaštićeni.

Nikšić - tribina
foto: Svetlana Mandić

Crvene knjige i Crvene liste, kako je istakao, predstavljaju osnov za sprovođenja mjera i akcionih programa očuvanja vrsta i živog svijeta koji nestaje.

„Većina evropskih zemalja je to uradila. Kod nas je to trebalo još 2008. godine da se počne, ali je tek ove godine urađena Crvena lista o pticama, dok bi za vodozemce trebalo da se radi ove godine, a za floru još nije urađena. Procjenjuje se da je na globalnom nivou, u poslednjih 200 godina, nestalo oko 700 vrsta životinja i 380 vrsta biljaka, a smatra se da je još toliko vrsta ugroženo“, kazao je Vuković.

Opština Nikšić je, prema njegovim riječima, prepoznata kao područje bogato florom i faunom, i po bogatstvu predstavnika biodiveriteta prevazilazi pojedine evropske države.

„To je možda jedan od najznačajnijih resursa koje ima opština Nikšić“, kazao je Vuković.

Zahvaljujući dokumentu Natura 2000, prema njegovim riječima, došlo je do poboljšanja zaštite očuvanja, posebno rijetkih i endemičnih vrsta, a u svijetu je trenutno trend zaštita objekata geonaselja.

Neophodno je jačanje i veće ulaganje u izradu baznih studija biodiverziteta kako bi se mjere i smjernice zaštite mogle adekvatnije definisati, a pri tome se, prema riječima Vukovića, ne smije zanemariti ni eko turistički značaj lokalitet, kao ni ekonomska valorizacija.

Kordinatorka projekta, Snežana Danilović, kazala je da su za lokalitet majdan na Lukovu formirali radnu grupu sastavljenu od predstavnkai lokalne samouprave i civilnog sektora koja je uradila stručnu studiju sa predlogom mjera za trajno saniranje pomenutog lokaliteta.

Nikšić - tribina
foto: Svetlana Mandić

“Pokrenuta je inicijativa prema nadležnim državnim institucijama za potpunu rekultivaciju ovog područja kako bi se povećala bezbjednost u saobraćaju kroz sprečavanje dalje devastacije regionalnog puta koji je u jako lošem stanju“, kazala je Danilović.

U toku trajanja projekta organizovane su dvije ekološke radionice, kao i dvije akcije čišćenja i pošumljavanja majdana tokom kojih je posađeno 150 sadnica i uklonjeno 40 kubika smeća i šuta. Postavljene su dvije info table sa porukama o zaštiti prirode, podijeljeno je preko 500 primjeraka promo materijala u cilju veće bezbjednosti u saobraćaju, kao i 100 informatora koji je promovisan tokom tribine.

Na kraju tribine, koja je bila završna aktivnost pomenutog projekta, podijeljene su zahvalnice institucijama, pojedincima, medijima i civilnom sektoru.

Bonus video: