Aukcijom slika prikupljeno 1.000 eura za prvi trauma centar u Crnoj Gori

Prikupljeno je 1.040 eura, a izložba radova u holu pozorišta biće otvorena do 5. septembra, tako da će svi koji žele da pomognu da se otvori centar za rehabilitaciju i tretman traume nasilja za žene i djecu u Crnoj Gori moći da kupe neki od preostalih radova

2897 pregleda 0 komentar(a)
Sa izložbe u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić
Sa izložbe u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić

SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja Nikšić u decembru prošle godine pokrenuo je kampanju "Ne čekajte ni minut", koja ima za cilj uspostavljanje prvog trauma centra u Crnoj Gori koji će obezbjeđivati dugoročnu emocionalnu i fizičku stabilizaciju žena i djece žrtava nasilja iz cijele Crne Gore.

Tim povodom, u holu Nikšićkog pozorišta organizovano je donatorsko veče u okviru koga je održana aukcija umjetničkih djela koje je doniralo 27 umjetnika i umjetnica iz cijele Crne Gore. Prikupljeno je 1.040 eura, a izložba radova u holu pozorišta biće otvorena do 5. septembra, tako da će svi koji žele da pomognu da se otvori centar za rehabilitaciju i tretman traume nasilja za žene i djecu u Crnoj Gori moći da kupe neki od preostalih radova.

Izvršna koordinatorka SOS telefona Nikšić, Nataša Međedović, podsjetila je da su 2012. godine uz pomoć crnogorskih umjetnika organizovali tihu aukciju za gradnju skloništa za žene i djecu sa iskustvom nasilja. Uz pomoć umjetnika, privrednika, lokalne uprave, i svih ljudi dobre volje, napravljeno je, kako je rekla, jedno od najboljih skloništa u Evropi.

"Znači da možemo, imamo snage, ljubavi i energije za dobre promjene u zajednici, za sve one kojima je naša snaga i podrška potrebna, a svima nama treba prije ili kasnije. Trauma može biti užasno teška za žene i djecu, za njihovo emocionalno i fizičko stanje i ukupnu dobrobit. Sa druge strane, oporavak je putovanje koje je često sporo i zahtjevno, puno izazova, ali i pobjeda i radosti“, kazala je Međedović.

Međedović
Međedovićfoto: Svetlana Mandić

Kako je istakla, Centar će biti sigurno mjesto na putu oporavka ka „srećnom i kvalitetnom životu za svu djecu i sve žene kojima je oporavak potreban“.

"To bi trebalo da je put kojim koračaju sve snažnije i svjesnije da je pravo na život bez straha i nasilja njihovo osnovno pravo. Cilj nam je da udruženim snagama prikupimo prvih 25.000 dolara, nakon čega će Fondacija 'Trag' donirati duplo, tj. 50.000 dolara, do neophodnih 75 hiljada, koliko je potrebno za uspostavljanje prvog trauma centra“, istakla je Međedović.

Glumica Žaklina Oštir, koja je bila moderatorka programa, istakla je da je nasilje nad ženama globalni fenomen koji nije zaobišao ni Crnu Goru gdje svakih sedam minuta jedna žena doživi nasilje.

"Nasilje se može desiti bilo kad, bilo gdje i bilo kome. Važna je naša reakcija – reakcija društva koje ih okružuje. A kako mi kao društvo reagujemo na to – ćutimo i gledamo svoja posla. Krajnje je vrijeme da se to promijeni i da se ne ponovi situacija u kojoj je za deset mjeseci ubijeno pet žena od strane bračnog ili vanbračnog partnera. Pružimo pomoć i podršku svim ženama koje trpe i koje su žrtve bilo kog oblika nasilja“, pozvala je Oštir.

Trauma centar Nikšić
foto: Svetlana Mandić

Podsjetila je da je NVO SOS telefon osnovana u februaru 1998. godine sa vizijom da sve žene i sva djeca žive mirno i dostojanstveno.

"Od osnivanja do danas aktivistkinje SOS Nikšić pružile su pomoć i podršku za preko devet hiljada žena i djece sa iskustvom nasilja. Od septembra 2015. godine, kada je otvorena nacionalna SOS linija, godišnje zaprime preko 2.500 poziva od više od 350 osoba kojima pruže više od 3.500 usluga. SOS sklonište je uspostavljeno 2009. godine, a zahvaljujući javnom privatnom partnerstvu sa Opštinom Nikšić 2013. je dobilo i svoju trajnu adresu. Godišnje predstavlja sigurno i bezbjedno mjesto za oko stotinu žena i djece sa iskustvom nasilja iz cijele Crne Gore, koji u prosjeku ostvare 5,5 hiljada noćenja“, navela je Oštir i dodala da su SOS linija, sklonište i psihološko savjetovalište licencirani servisi u skladu sa zakonom.

Trauma centar Nikšić
foto: Svetlana Mandić

Samostalno ili u saradnji sa drugim NVO ili institucijama, SOS telefon Nikšić je realizovala preko 250 projekata, sprovele više od stotinu inicijativa. U zabavnom dijelu programa učestvovala je Jelena Zvicer.

Bonus video: