Hajduković: Plaketom odati priznanje vizionarstvu o ekološkoj državi

On je u otvorenom pismu predsjednici Skupštine Danijeli Đurović i poslanicima, rekao da se 20. septembra ove godine, prvi put slavi novi državni praznik Dan ekološke države

4089 pregleda 4 komentar(a)
Hajduković, Foto: MINA/Youtube
Hajduković, Foto: MINA/Youtube

Naučnik Dragan Hajduković je zatražio da se, specijalnom plaketom, oda priznanje individualnom vizionarstvu i radu koji su 1991. doveli do Deklaracije o ekološkoj državi.

Hajduković je, u otvorenom pismu predsjednici Skupštine Danijeli Đurović i poslanicima, rekao da se 20. septembra ove godine, prvi put slavi novi državni praznik Dan ekološke države.

On je podsjetio da je Skupština prošle godine na Žabljaku, proslavila 30 godina od donošenja Deklaracije o ekološkoj državi.

Prema riječima Hajdukovića, iako je to bila proslava 30 izgubljenih godina, značajno je da je Skupština pravilno ocijenila i podsjetila da je ekološka država bila i ostala vizionarska ideja i projekat.

“Ako je suditi po prošlogodišnjoj Skupštini i po svim dosadašnjim skupštinama i vladama Crne Gore, vizija „ekološke države“ je sama od sebe pala sa neba”, naveo je Hajduković.

On je kazao da je knjiga „Manje od igre – više od života” bivšeg predsjednika Crne Gore Momira Bulatovića, dokaz da nije tako.

Kako je saopšteno, Bulatović je u toj knjizi napisao da je Hajduković, “fizičar sa zadivljujućom moći imaginacije”, u dugačkim razgovorima iznosio ideju i naznake programa da se Crna Gora proglasi i učini prvom Ekološkom državom na svijetu.

Hajduković je naveo da se iz tog istorijskog svjedočanstva vidi da projekat ekološke države nije pao sa neba, ali da je imao početnu sreću da je Bulatović, imao u sebi “dovoljno poetičnosti i strpljenja da osjeti vrijednost vizije koju mu je objašnjena u veoma dugim razgovorima”.

“Naučnici i političari su dva potpuno različita svijeta ali odlomak iz Bulatovićeve knjige pokazuje da je moguće i izuzetno rijetko čudo, da političar shvati šta mu naučnik priča”, naveo je Hajduković.

On je rekao da bez njegove inicijative i političke moći koju je u tom trenutku Bulatović, ne bi bilo Skupštine na Žabljaku, Deklaracije o Ekološkoj državi, kasnije ustavne odrednice da je Crna Gora Ekološka država, ni novog državnog praznika Dan Ekološke države Crne Gore.

Kako je naveo, građani Crne Gore stariji od 50 godina, kao svjedoci vremena u kome je ekološka država bila u centru društvene i medijske pažnje, lično znaju tu istinu koju političari “već treću deceniju pokušavaju da izbrišu iz istorije i sjećanja”.

“Sadašnji sastav Skupštine je svjesno ili nesvjesno saučesnik u ovome sakrivanju i prekrajanju istorije i nepoštovanju vizionarstva”, naveo je Hajduković.

On je kazao da se ne može poštovati jedna vizija ako istovremeno ne poštuje imaginacija, kreativnost i znanje koji su doveli do te vizije.

“U ime nečega što je mnogo značajnije od mene, a to je poštovanje imaginacije, kreativnosti i znanja, tražim od vas da za Dan Ekološke države, odgovarajućom specijalnom plaketom odate priznanje individualnom vizionarstvu i radu koji su 1991. doveli do Deklaracije o Ekološkoj državi i bez kojih ovog novg državnog praznika ne bi bilo”, zaključio je Hajduković.

Bonus video: