Ivanović v.d. direktor AEM-a, Savjet zbog odsustva dva člana nije odlučivao o Pinku

Prisutni članovi SAEM-a se saglasili da prilog o tragediji na Cetinju predstavlja primjer kršenja profesionalnih i etičkih novinarskih standarda

7380 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Nikola Ivanović imenovan je za vršioca dužnosti direktora Agencije za elektronske medije na današnjoj sjednici Savjeta te agencije.

Ivanović je diplomirani inženjer elektrotehnike sa višegodišnjim iskustvom na rukovodećim pozicijama u Agenciji za elektronske medije. Mandat vršioca dužnosti će trajati najduže šest mjeseci i u tom periodu će biti sproveden konkurs za izbor direktora u punom mandatu, saopšteno je iz Savjeta AEM-a.

Savjet je, kako je saopšteno, na današnjoj sjednici razmatrao i prilog emitovan 27. avgusta na televiziji „Pink M“, posvećen tragediji koja se desila 12. avgusta na Cetinju.

"Uvažavajuči činjenicu da na sjednici nijesu bila prisutna dva člana SAEM-a, odlučeno je da se što hitnije organizuje nova sjednica na kojoj će se svi članovi izjasniti da li su se stekli uslovi da se zbog kršenja standarda propisanih Konvencijom o prekograničnoj televiziji od Regulatornog tela za elektronske medije u Srbiji zatraži pokretanje procedure za utvrđivanje odgovornosti emitera TV programa 'Pink M' sa sjedištem u Srbiji i da preduzme adekvatne mjere", navodi se u saopštenju.

Prisutni članovi SAEM-a su, kako se dodaje, saglasni da navedeni prilog predstavlja primjer kršenja profesionalnih i etičkih novinarskih standarda.

"Prilogom se na neprimjeren način iznose navodi o uzrocima porodične tragedije, bez iskazivanja saosjećanja sa članovima porodica žrtava i drugim osobama koje su njome pogođene i poštovanja njihovog dostojanstva i prava na privatnost. Emiter nije pokušao da eliminiše senzacionalizam već je ovim prilogom potvrdio da mu je to upravo bio cilj", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: