Podgorica: Poskupljenja taksi prevoza neće biti dok nadležni ne uvedu red

"Taksi prevoz u Podgorici je sada u svrhu obavljanja gradskog saobraćaja sa postojećim cijenama. Ako bismo sada poskupili, to bi bio udar na standard građana. Kada se uvede red, maknu divlji taksisti, odredi koja cijena je minimalna, a koliko može da bude maksimum, onda može doći do korekcije", kazao je Pavlović
183 pregleda 12 komentar(a)
Podgorica, taksi, Foto: Luka Zeković
Podgorica, taksi, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 04.10.2017. 19:59h

Poskupljenje taksi prevoza u Podgorici neće se dogoditi dok nadležni ne uvedu red u toj oblasti i eleminišu veliki broj nelegalnih vozila sa ulica grada.

To je "Vijestima" kazao predsjednik Strukovnog udruženja taksista Crne Gore Borislav Pavlović, dodajući da to važi i za druge gradove u Crnoj Gori.

"Taksi prevoz u Podgorici je sada u svrhu obavljanja gradskog saobraćaja sa postojećim cijenama. Ako bismo sada poskupili, to bi bio udar na standard građana. Kada se uvede red, maknu divlji taksisti, odredi koja cijena je minimalna, a koliko može da bude maksimum, onda može doći do korekcije", kazao je Pavlović.

On je objasnio da taksisti su ne svojom voljom, nego propisima, koji su nametnuli nikse cijene , srozali stanje gradskog javnog prevoza.

"Sa minimalnom cijenom od 40 centi za taksi, normalno je da se građani odlučuju za takav prevoz do posla. Ljudi koji se bave gradskim autobuskim prevozom nemaju prihode, ni mogućnosti da ulažu u vozni park", kazao je Pavlović.

On je rekao da na ulicama Podgorice ima između 400 do 600 nelegalnih taksista, a da je akcija koju su započeli nadležni iz Glavnog grada, a tokom koje je uklonjeno njih stotinjak, samo početak.

"Glavni grad je jedini od svih lokalnih administracija počeo da radi nešto po tom pitanju, ali ima još dosta posla. Na ulicama je i dalje veliki broj vozila, koja nemaju TX tablice", kazao je Pavlović.

Kako je kazao, nelegalno taksiranje je pojava dugogodišnja, a kao primjer naveo da je nedavno divlji taksista napao komunalnog policajca u Ulcinju, a da je nakon toga opet nastavio da se bavi tim poslom.

"To je samo jedan od primjera kako može takav čovjek i dalje da se bavi tim poslom, a to radi 20 godina. Sadašnji zakon omogućava nama da odredimo sami cijenu, pa zbog toga imamo i slučajeve da taksisti papreno naplate vožnju, kao što se dešavalo u Budvi", kazao je Pavlović.

Istakao je da je uvođenje reda preduslov da bi legalni taksisti mogli da ostvaruju prihode i plaćaju dažbine državi.

Novi da ne zapošljavaju na crno

Ulicama grada počela su da saobraćaju vozila novog taksi udruženja "Lide", koja imaju TX tablice.

Pavlović je kazao da nemaju ništa protiv privrednih društava, ali da rade u skladu sa zakonom i ne zapošljavaju radnike na crno.

"Dešavalo se da privredna društva zaposle bilo koga da vozi, bez položenog državnog ispita, bez evidentiranja stvarnog prometa", kazao je Pavlović.

Iz Glavnog grada "Vijestima" nijesu odgovorili koliko je do sada izdato TX tablica, koliko je isključeno nelegalnih taksi vozila.

Bonus video: