Poništiti saglasnost za betonizaciju

Bivši gradonačelnik Budve i poslanik Demokrata Dragan Krapović, tvrdi da nije sproveden međunarodni javni konkurs za budući kompleks na Skočiđevojci u Reževićima

13421 pregleda 13 komentar(a)
Sporna saglasnost: Skočiđevojka, Foto: Vuk Lajović
Sporna saglasnost: Skočiđevojka, Foto: Vuk Lajović

Bivši gradonačelnik Budve, poslanik Demokrata Dragan Krapović zatražio je od ministarke ekologije, prostornog planiranja i urbanizma u tehničkom mandatu Ane Novaković Đurović da poništi saglasnosti koje je krajem prošle godine dao glavni državni arhitekta Mirko Žižić kiparskoj kompaniji “K.D.P. Promotion and Investments Limited” na idejno arhitektonsko rješenje budućeg turističkog kompleksa od pet zvijezdica na lokaciji Skočiđevojka kod Reževića.

On je upozorio da nije sproveden međunarodni javni konkurs, niti je za projektovanje angažovan dobitnik Pritzkerove ili RIBA nagrade.

”Rješenjima glavnog državnog arhitekte izdate su saglasnosti na idejna rješenja za izgradnju turističkog kompleksa kategorije 5 zvjezdica na urbanističkoj parceli 1 (UP1) kao i za izgradnju apart hotela sa depadansima kategorije 5 zvjezdica na urbanističkoj parceli 2 (UP2) sve u zahvatu Urbanističkog projekta ‘Turističko naselje Skočiđevojka’”, piše u dopisu u koji su “Vijesti” imale uvid.

Krapović podsjeća da su saglasnosti date na idejna arhitektonska rješenja, projektovana od Arhitektonskog studija AIM Podgorica, a na osnovu urbanističko-tehničkih uslova izdatih od Sekretarijata za urbanizam i održivi razvoj Opštine Budva.

”Dva pomenuta urbanističko-tehnička uslova sadrže citirane odredbe UP ‘Turističko naselje Skočiđevojka’ kojima je, između ostalog, propisana sljedeća obaveza: ‘Uvažavajući izuzetnu vrijednost lokacije i planirane veće građevinske zahvate na urbanističkim parcelama UP 1 i UP 2 obavezno je sprovođenje javnog međunarodnog konkursa za izradu Idejnih urbanističko-arhitektonskih rješenja. Konkurs priprema i sprovodi Opština Budva u saradnji sa nadležnim Ministarstvom’. Izuzetno, Javni međunarodni konkurs se, prema odluci Opštine Budva i nadležnog organa-Ministarstva, ne sprovodi u slučaju angažovanja arhitekte dobitnika Pritzkerove nagrade ili RIBA nagrade (Royal Institute of British Architects) uz preporuku da to bude arhitekta Zaha Hadid, koja je dobitnica Pritzkerove nagrada za 2004. godinu”, navodi Krapović.

On je naveo da nije sproveden međunarodni javni konkurs niti je za projektovanje angažovan arhitekta dobitnik Pritzkerove nagrade ili RIBA nagrade.

”Rješenje je donijeto na osnovu neistinitih navoda stranke kojima je ovlašćeno službeno lice dovedeno u zabludu. Ovlašćeno službeno lice prilikom donošenja rješenja o davanju saglasnosti propustilo je da utvrdi sve odlučne činjenice i na zakonit način sprovede ispitni postupak pa je između ostalog, konstatovano je da je zadovoljen uslov angažovanja arhitekte dobitnika RIBA nagrade, te se shodno odluci Opštine Budva i nadležnog organa - Ministarstva, ne sprovodi javni međunarodni konkurs. S tim u vezi dostavljam vam dopis predsjednika Opštine od 18. marta ove godine u kome se između ostalog navodi: ‘Opština Budva nije donijela odluku da ne treba da se sprovodi javni međunarodni konkurs za izradu Idejnog urbanističko - arhitektonskog rješenja na lokaciji UP1 i UP2 u zahvatu UP-a TN Skočiđevojka u Reževićima, kako se navodi u obrazloženju rješenja Glavnog državnog arhitekte’”, istakao je Krapović.

On tvrdi da nije zadovoljen UP TN Skočiđevojka propisan uslov angažovanja dobitnika RIBA /Pritzkerove nagrade za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja.

”Takođe, ugovor o pružanju konsultantskih usluga sa investitorom sa Kipra potpisuje Borja Ferrater. Međutim, on nije dobitnik RIBA ili Pritzkerove nagrade za pojedinačne objekte arhitekture. Jedan od partnera firme iz Barselone, Carlos Ferater je doživotni član International Fellow of the Royal Institute of British Arhitects, a ne dobitnik UP-om propisane RIBA/Pritzkerove nagrade za pojedinačne objekte arhitekture. Potvrda imenovanja Carlosa Feratera, iz Office of Architectura in Barselona, za člana International Fellow of the Royal Institute of British Arhitects, takođe nije prevedena sa engleskog jezika kao ni dopis RIBA organizacije od 23. 4.2021. godine kojim se pojašnjava da je ovo članstvo vrsta priznanja i koji potpisuje šef marketinga Juliet Leach”, naveo je Krapović.

Bonus video: