Pacijenti bez terapije, država bez para

Šćekić kaže da izvode finansijsku gimnastiku kako sistem ne bi došao u kolaps

12050 pregleda 19 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Pacijenti oboljeli od karcinoma tvrde da su ostali bez terapije i da već duže nema ljekova “zoladex”, “faslodex” i “zometa”.

Ministar zdravlja Dragoslav Šćekić je prilikom posjete pljevaljskoj bolnici odgovorio da su juče ujutru uspjeli da obezbijede terapiju, prikupivši zalihe iz svih centara, te da će tokom dana biti svi “obezbijeđeni”.

”Znate u kakvom je stanju Fond za zdravstveno osiguranje. Prethodna Vlada nije imala osjećaj, dovela je do desetkovanja i ugrožavanja Fonda kroz populističku priču. Donijela je zaključak za obezbjeđivanje 43 miliona eura za nabavku ljekova, a Ministarstvo finansija, na čelu sa Milojkom Spajićem, nije uplatilo ni cent. Sve do ovog momenta, ova tri mjeseca, mi izvodimo finansijsku gimnastiku kako zdravstveni sistem ne bi došao u kolaps”, kazao je Šćekić.

Iz “Montefarma”, koji je zadužen za snabdijevanje zdravstvenih ustanova ljekovima, krajem prošle sedmice su kazali da dugovi konstantno otežavaju njihovo poslovanje i samim tim usporavaju blagovremenu, količinski dovoljnu nabavku i distribuciju ljekova i medicinskih sredstava, komplikuju našu saradnju sa dobavljačima, a krajnji rezultat je nezadovoljan i ugrožen građanin.

Saopšteno je da im Fond duguje oko 26,9 miliona eura, dok dugo po osnovu prošlogodišnjeg Zaključka Vlade od 12.11.2021. o proširenju Plana javnih nabavki ljekova iznosi oko 43,16 miliona eura. ”Naglašavamo i to da naša ustanova još nije imala uplata iz Državnog trezora na osnovu gore navedenog Zaključka Vlade, iako je Montefarm, upravo oslanjajući se na opredijeljena sredstva, raspisao tendere i izvršio nabavku ljekova i medicinskih sredstava za potrebe građana do aprila 2022. Nabavka je izvršena, ljekovi do navedenog perioda utrošeni, dok je finansijska realizacija po ovoj odluci od strane države izostala”, istakli su iz “Montefarma”.

Bonus video: