Država će tražiti nadoknadu štete i prijaviti odgovorne

U spor Glavnog grada i Tehnoputa umiješaće se Zaštitnik imovinsko-pravnih interesa. Građani se godinama žale na nelegalna postrojenja, koja zagađuju i vodu i vazduh

21959 pregleda 4 komentar(a)
Nelegalna asfaltna baza Tehnoputa godinama radila u naselju Cijevna, Foto: zumiraj.me
Nelegalna asfaltna baza Tehnoputa godinama radila u naselju Cijevna, Foto: zumiraj.me

Zaštitnik imovinsko-pravnih interesa Crne Gore planira da se umiješa u sudski spor između Glavnog grada i kompanije Tehnoput, jer su parcele na Cijevni, na kojima se nalazi asfaltna baza te privatne firme, u vlasništvu države.

To je “Vijestima” odgovorila Zaštitnica imovinsko-pravnih interesa Bojana Ćirović.

Portal zumiraj.me početkom avgusta je izvijestio o nelegalnoj proizvodnji asfalta u naselju Cijevna.

Mještani su se, prethodno, godinama žalili nadležnim organima i Upravi za inspekcijske poslove, ali su tek skoro saznali da asfaltne baze posluju nelegalno. Navode i da su ih službe, kojima su se obraćali, uvijek uvjeravale da se investitori pridržavaju mjera iz Elaborata, prenio je taj portal.

Ćirović je kazala da je institucija kojom rukovodi iz medija saznala za situaciju koja se odnosi na “nelegalnu” proizvodnju asfalta kompanije Tehnoput.

”...Kao i za postojanje sudskog spora između Glavnog grada Podgorice i tog privrednog društva, te činjenicu da su parcele na kojima se nalazi ta asfaltna baza u državnom vlasništvu. Podgorički Osnovni sud je početkom 2020. poslao poziv Zaštitniku, obavještavajući ga talo o nastalom sporu, međutim, očigledno da tadašnji Zaštitnik nije smatrao za potrebnim učešće u istom, s obzirom na to da nije preduzeta niti jedna radnja”, objasnila je Ćirović.

Parcele na kojima se nalazi asfaltna baza Tehnoputa su u državnom vlasništvu i na njima nema imovine Tehnoputa, ističe portal Zumiraj.

”Parcele 138/10 i 138/3 KO Cijevna su u vlasništvu države, a date su na korišćenje gradskom preduzeću ‘Putevi’ i na istim nema ni tereta ni ograničenja niti bilo kakvog traga da se na njima nalazi asfaltna baza Tehnoputa sa mehanizacijom. Tehnoput je iz više navrata pokušao da dobije građevinsku dozvolu, još od 2012. kada je počeo sa pripremom dijela dokumentacije, ali u prilozima dokumentacije potrebne za građevinsku dozvolu nikada nije priložio na osnovu čega koristi državnu imovinu, a postupak izdavanja je nekoliko puta obustavljen zbog upravnog procesa koji je pokrenut od strane Regionalnog vodovoda”, objavio ranije taj portal.

To, kako dodaju, nije jedini spor - prema tvrdnjama lokalne samouprave u Podgorici i menadžmenta “Puteva”, još 2018. je podnijeta tužba protiv Tehnoputa zbog uzurpacije tih parcela.

”Zaštitnik se obratio Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Regionalnom vodovodu, Upravi za vode, od Uprave za katastar i državnu imovinu zatražio hronologiju predmentih parcela, kopiju spisa Osnovom sudu u Podgorici, pribavio snimke terena. Nakon što dobijemo tražena izjašnjenja te nakon analize svih raspoloživih informacija i dokumenata biće pokrenuti odgovarajući postupci, te preduzete sve neophodne radnje u cilju zaštite državne imovine, pokretanja postupaka utvrđivanja odgovornosti određenih lica ako isto bude proizilazilo iz dokumentcaije koju budemo pribavili kao i postupke za naknadu štete”, zaključila je Ćirović, odgovarajući na pitanja “Vijesti”.

Portal Zumiraj podsjeća da je ekološka inspekcija više puta izlazila na teren i kontrolisala mjere iz Elaborata o procjeni uticaja na životnu sredinu, koji je još 2013. odobren od strane Agencije za zaštitu životne sredine. Proces za izdavanje dozvole za asfaltnu bazu nikad nije završen, jer nije postojao dokaz o plaćanju komunalnih taksi, ali i zbog toga što se Regionalni vodovod žalio na rešenje Uprave za vode, koje je kasnije poništeno jer se asfaltne baze nalaze u široj zoni zaštite izvorišta “Bolje sestre”.

”Shodno tome zagađivačima se ne može izdati vodna dozvola jer postoji opasnost od zagađenja vode i vazduha, a što može uticati na izvorište ‘Bolje sestre’ pa je samim tim i Elaborat o procjeni uticaja na životnu sredinu bez građevinske i vodne dozvole prazno slovo na papiru, ali toga postupajući inspektori se nisu držali već su postupali kao da baza ima sve potrebne dozvole, a o nepostajanju dozvole nisu obavijestili nadležne građevinske inspekcije”, dodaje portal.

Iz Regionalnog vodovoda ranije su upozoravali da se tokom rada asfaltne baze prouzrokuje ispuštanje hemikalija u vazduh, uključujući mnoge toksične zagađivače vazduha kao što su arsen, benzen, formaldehid, kadmijum, fenol i heksan, zbog čega je neprihvatljivo i nepravedno da se na taj način zagađuje rijeka Morača, a time ugrožava vodoizvorište Bolje sestre.

Baza Tehnoputa je na kratko odblokirana 10. jula, usmenim odobrenjem premijera Dritana Abazovića, kako bi se završilo asfaltiranje bulevara Podgorica - Danilovgrad i put spremio za svečano otvaranje.

Međutim, nakon otvaranja bulevara, početkom avgusta, Tehnoput je ponovo pokrenuo proizvodnju, nakon čega je baza zapečaćena i čeka uklanjanje.

Bonus video: