Dukaj: Potvrđeno da iza napada stoji "Kuba ransomver", kreiranje virusa koštalo 10 miliona dolara

"Ova grupa je formirala poseban virus za ovaj napad, virus koji se ne može kreirati ni za mjesec, a možda ni za godinu", rekao je ministar

22767 pregleda 54 komentar(a)
Dukaj, Foto: Luka Zeković
Dukaj, Foto: Luka Zeković

Ministar javne uprave Maraš Dukaj izjavio je da iza sajber napada na infrastrukturu Crne Gore stoji prepoznata kriminalna grupa "Kuba ransomver" (Cuba ransomware).

"Već smo dobili zvaničnu potvrdu i već je to navedeno na Dark vebu, gdje će se objavljivati dokumenta koji su već hakovani iz određenih računara u našem sistemu. Ova grupa je formirala poseban virus za ovaj napad, virus koji se ne može kreirati ni za mjesec, a možda ni za godinu. Ovi napadi su planirani u određenom periodu. Kreiranje virusa je koštalo oko 10 miliona dolara i nigdje do sada nije upotrijebljen”, rekao je Dukaj u gostovanju na TVCG.

On je kazao da je je u pitanju "Zerodate virus".

"Crna Gora u ovoj situaciji nije sama. Naši NATO partneri su uz nas, uz komunikaciju sa amabasadama prvenstveno sa američkom ambasadom, francuskom i ambasadom Velike Britanije smo uspostavili kontakte sa ljudima ekspertima iz sajber kriminala koji će veoma brzo možda i večeras stići u Crnu Goru", istakao je on, prenosi portal RTCG-a.

Kako je rekao, "mi nismo prestali sa upozorenjima". On je istakao da su, zahvaljući stručnjacima iz ministarstva od 19. avgusta na 20. kada je počeo napad, stupili u komunikaciju sa svim relevantnim institucijama i javnim ustanovama, a to se odnosi na električnu energiju, aerodrome, vodovod...

"Sačuvali smo državu i informacioni sistem, sačuvali smo personalne podatke građana. Što se štete tiče, detaljno u ovom trenutku ne možemo reći", kazao je ministar.

Hakeri nisu ciljali posebni nijednu instituciju, istakao je Dukaj.

Većina institucija ima backupove, kazao je on.

"Naši stručnjaci su juče pokušali da vrate neke informacione sisteme, i imali smo napad. Važno je da u ovom trenutku budemo zajedno, hvala medijama i IT sektoru na korektnoj saradnji", zaključio je Dukaj.

Bonus video: