Aleksić o smjeni Vojvodić: Sukob dvije frakcije zloglasne i zločinčke crnogorske Udbe

"Potpredsjednica NVO Dukljanske akademije i pripadnica sekte raspopa Dedeića, gospođa Vojvodić je brutalno, lenjinistički i potpuno nezakonito (što je i sud potvrdio) prije godinu i po dana protjerala sa UCG vodećeg srpskog intelektualca u Crnoj Gori – prof. dr Bogoljuba Šijakovića"
178 pregleda 13 komentar(a)
Budimir Aleksić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Budimir Aleksić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 04.10.2017. 18:40h

Smjenu rektorke Univerziteta Crne Gore (UCG) treba posmatrati i tumačiti kao sukob dvije frakcije zloglasne i zločinčke crnogorske Udbe koja od 1945. godine kontroliše čitavi društveni sistem u zemlji i sve ovdašnje državne institucije, pa naravno i Univerzitet, koji od svog osnivanja nikada nije bio, niti je danas, autonomna ustanova visokog obrazovanja, saopštio je danas Budimir Aleksić, predsjednik političkog savjeta Nove srpske demokratije i poslanik u Skupštini Crne Gore.

Upravni odbor UCG smijenio je juče rektorku Radmilu Vojvodić.

Vojvodić je govoreći o svojoj smjeni rekla da se radi o par ekselans političkom nasilju Vlade.

"U posljednjih par sedmica svjedoci smo jedne perfidne obmane čija je suština u pokušaju da se sukob bivše rektorke i Vlade Crne Gore predstavi kao udar vlasti na autonomiju Univerziteta, čime se ovdašnjoj javnosti želi prodati rog za svijeću i plasirati brutalna neistina da je UCG sve do pomenutog sukoba bio školski primjer autonomije na kome nije bilo partijskog zapošljavanja i čije rektore nije postavljala vlast isključivo na osnovu kriterijuma "moralno-političke podobnosti", a u posljednjih 20 godina isključivo na osnovu bespogovorne odanosti crnogorskom ideološkom projektu. I ne samo što se sukob Udbinih kadrova i klanova želi predstaviti kao sukob osione vlasti i autonomne ustanove, nego se ide dotle da se smjena rektorke i neizbor njenog tima predstavlja kao "udar na Srbe" i kao antisrpska politika. Tako tumačenje nam daje za pravo da zaključimo da crnogorska hipokrizija zaista nema granica. Zagovornici takvih minhauzenovskih teza uzalud pokušavaju da besravno ponižavaju inteligenciju Srbima u Crnoj Gori koji dobro znaju pa je potpredsjednica NVO Dukljanske akademije i pripadnica sekte raspopa Dedeića, gospođa Vojvodić, brutalno, lenjinistički i potpuno nezakonito (što je i sud potvrdio) prije godinu i po dana protjerala sa UCG vodećeg srpskog intelektualca u Crnoj Gori – prof. dr Bogoljuba Šijakovića, samo zato što je pripadnik srpskog naroda i što nije pripadnik njene partijske formacije", istakao je Aleksić.

On je dodao da osim toga, za vrijeme trajanja njene komesarske uprave univerzitetom nijedan Srbin nije mogao dobiti posao u toj instituciji, niti je mogao biti unaprijeđen u više zvanje.

"A o autonomiji UCG pod njenom upravom zorno svjedoči i činjenica da su dvojica njenih fanova – prof. dr Živko Andrijašević i prof. dr Goran Barović (dekan Filozofskog fakulteta u Nikšiću) nedavno ostavili bez posla dr Vasilja Jovovića isključivo zbog njegove političke nepodobnosti, a njegove časove na studijskom programu za istoriju Filozofskog fakulteta u Nikšiću dodijelili jednom istoričaru koji po ovdašnjim televizijama hvali aktuelnu crnogorsku vlast. Postoji još sijaset ovakvih i sličnih primjera koji potvrđuju da je bivša rektorka sa svojim saradnicima Univerzitet Crne Gore bila u potpunosti stavila u službu crnogorskog ideološkog projekta, i da su pripadnici srpskog naroda na tom univerzitetu bili brutalno diskriminisani", rekao je Aleksić.

Po njegovim riječima, niko od Srba, naravno, nema iluziju da će se smjenom rektorke Vojvodić bilo šta promijeniti u pravcu depolitizacije i demokratizacije UCG.

"Situacija na UCG, i uopšte u društvu, promijeniće se tek nakon smjene vlasti koja na rukovodeća mjesta u svim institucijama postavlja i smjenjuje svoje poslušnike. A što se tiče aktuelnog spora između rektorke i Vlade riječ je jednostavno o klanovsko-interesnom sukobu u kome se pokazuje da je udbaško zlo počelo da jede samo sebe", kazao je Aleksić.

Bonus video: