IJZ: Partije da zdravstvenu situaciju ne koriste u predizborne svrhe i političku borbu

"Obuhvat prvom dozom MMR vakcine za godišta do upisa u prvi razred osnovne škole je 64 odsto, što svakako nije dovoljno za kolektivni imunitet od 95 odsto vakcinisanih"

2919 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Institut za javno zdravlje (IJZ) apelovao je na partije, stranke i druge političke subjekte "da zdravstvenu situaciju ne koriste u predizborne svrhe i političku borbu".

Iz IJZ su naveli da "nije primjereno iznošenje netačnih ili selektivnih informacija".

"Naime, obuhvat MMR vakcinacijom bilježi pad još od 2013. godine, a naročit problem u svim zemljama svijeta se odnosi, ne samo na obuhvat, već naročito na pravovremenost vakcinacije. Obuhvat prvom dozom MMR vakcine za godišta do upisa u prvi razred osnovne škole je 64 odsto, što svakako nije dovoljno za kolektivni imunitet od 95 odsto vakcinisanih", navodi se u saopštenju.

Iz Komisije za zdravstvo Demokratske partije socijalista (DPS) su juče saopštili da podatak da je, prema procjenama, i do 20.000 djece u Crnoj Gori u riziku od malih boginja, predstavlja alarmantno stanje i poziv na mobilizaciju stručnjaka koji treba da ponude odgovor na brojne izazove.

"Prethodnih godina i pod različitim rukovodstvima, Institut je koristio strategije koje su poznate i primijenjene u drugim zdravstvenim sistemima, što i ranije, dok nije trajala pandemija COVID-19, nije dalo željene rezultate. Stoga smo i posljednje dvije godine započeli široki društveni dijalog kojim bi došli do pravno obavezujućih rješenja ne bismo li povećali obuhvat vakcinacije, ali je za te izmjene neophodno vrijeme", navode iz IJZ.

Rezultat toga, dodaju, je i podrška najviših državnih institucija i medijski fokus na ovu temu.

"Svaka vrsta dijaloga sa kolegama i građanskim udruženjima je dobrodošla, ali moramo pri tome voditi računa da u Institutu i kao koordinatori imunizacije drugih zdravstvenih ustanova rade najkompetentnije, najobrazovanije i u krajnjoj liniji, najpozvanije osobe za dijalog na ovu temu. Pozivamo da i politički subjekti uzmu učešće u dijalogu na stručnim sastancima, simpozijumima i konferencijama, a ne da putem medija dodatno zbunjuju i uzbuđuju javnost", zaključuje se u saopštenju IJZ-a.

Bonus video: