Proslava 25 godina Vijesti: "Veliki praznik za cijelu Crnu Goru"

Nezavisni dnevnik "Vijesti" obilježio 25 godina od svog prvog broja, koji je izdat 1. septembra 1997. godine

60826 pregleda 80 komentar(a)
Izvršna direktorica ND "Vijesti" i TV Vijesti Marijana Bojanić, Foto: Ana Burić
Izvršna direktorica ND "Vijesti" i TV Vijesti Marijana Bojanić, Foto: Ana Burić
Ažurirano: 01.09.2022. 22:20h
Završeno
22:02h

"Čestitam četvrt vijeka postojanja Vijesti u svoje ime i u ime Asocijacije menadžera. Želim osnivačima, uredništvu i zaposlenima puno uspjeha u obavljanju svoje značajne javne funkcije i misije koja vodi ka dobrom mišljenju, slobodi izražavanja i slobodi govora".

Budimir Raičković

21:55h

"Kada se pomenu Vijesti prva asocijacija su mi različite perspektive. Vijesti imaju svoje puteve uticaja, načine djelovanja na političare, ali uvijek je u njima moguće pronaći različite perspektive".

Božena Jelušić

21:50h

"Svi mediji imaju veliki uticaj na društvo, a Vijesti su trajanjem dokazale da su se utemeljile kao uticajan medij. Nismo uvijek iz DF-a bili zadovoljni izvještavanjem Vijesti, ali takav je spoj politike i novinarstva, stalno se mirimo i svađamo. Vijesti su dale veliki doprinos u najmračnijim vremenima u Crnoj Gori, da se pomalo čuje i druga strana".  

Slaven Radunović

21:38h

Za još mnogo uspješnih godina!

Nenad Ristov

21:35h

Kosović i programski direktor Vijesti Mihailo Jovović na proslavi su izveli i muzičku numeru sa bendom.

 
21:29h

Glavni i odgovorni urednik "Vijesti" Srdan Kosović u razgovoru sa novinarkom Biljanom Matijašević govorio je o tome kako odgovoriti digitalizaciji i modernoj tehnologiji.

"Ono što smo pokazali u prethodnih 11 godina, koliko postoji portal, jeste da možemo da se adaptiramo lako i da novim tehnologijama odgovorimo lako, a da građanima odgovorimo pravovremeno", kazao je Kosović.

25 godina
foto: Ana Burić
21:26h

Predsjednik Odbora direktora Željko Ivanović uručio je zahvalnice Saši Vučiniću i Eleni Popović iz Media Development Investment Fund-a (MDIF).

Vučinić je kazao kako smatra da je prvih 25 godina Vijesti bilo vrlo uspješno, ali i da je to tek početak, a da će "sljedecih 75 biti ključne".

Vučinić
Vučinićfoto: Ana Burić
21:07h

Novinar TV Vijesti Petar Komnenić večeras razgovara sa predsjednikom Odbora direktora Željkom Ivanovićem i Miodragom Perovićem, osnivačem Daily Pressa.

25 godina
foto: Jelena Radulović

"Radili smo nešto u šta vjerujemo. Crnoj Gori je trebala vizija kuda da ide. Izgleda da smo to dobro obavili, jer neki kažu da smo mi više promijenili Crnu Goru nego svi političari zajedno. Ti koji su vodili kampanje koje su govorile da koristimo medij za lične svrhe, pokušali su da nas učine sebi sličnim. Pokušali smo Crnu Goru da učinimo srećnijom", kazao je Perović.

Komnenić: Partija se gledala kao ultimativni neprijatelj, kako se osjecate nakon dvije godine od pada te vlasti? Jeste li zadovoljni dinamikom reformi?

Perović: Da novi nisu napravili promjenu, slažem se. Ali za to treba vremena. Stvorena je kultura obmane, partijske posvećenosti. Ovi novi ponekad su slični njima, ali sam zadovoljan situacijom i što padaju Vlade. Konačno su stvoreni uslovi da se uspostavi dijalog.

Izmjena: 21:15h
21:03h

Više članova kolektiva nagrađeno je za 25 godina rada u Vijestima.

Poklone su tim povodom dobili: Olivera Jovanović, Nina Vujačić, Nela Radojičić, Angelina Šofranac, Vanja Žugić, Vesna Vukčević, Vera Vukićević, Indira Kožar, Stanka Radulović, Mihailo Jovović, Balša Brković, Goran Popović, Komnen Radević, Siniša Luković, Goran Kapor, Samir Adrović, Igor Milačić, Radonja Pižurica, Goran Ćetković, Nenad Ristov, Ljubiša Mitrović, Željko Ivanović i Indira Kožar.

25 godina
foto: Ana Burić
20:59h

Četvrt vijeka trajanja nezavisnih dnevnih novina "Vijesti" je dokaz da znanje, posvećenost, istrajnost, dobre namjere, profesionalnost i odanost vrijednostima mogu da daju rezultate i u društvima kakvo je naše, kazala je izvršna direktorica ND "Vijesti" i TV Vijesti Marijana Bojanić.

Ona je na proslavi povodom 25 godina od osnivanja “Vijesti” poručila da taj datum nije samo veliki praznik za sve iz Vijesti, već za cijelu Crnu Goru.

“Zato - ne doživljavam večerašnji događaj samo kao proslavu 25 godina postojanja jedne firme, jednog brenda. Ovo je četvrt vijeka istorije nakrcane događajima koji su donosili neizvjesnost. I time je uloga profesionalnig medija postajala sve važnija i snažnija”, kazala je Bojanić.

Posebno je važno, istakla je ona, da u kriznim situacijama svi imaju prave informacije šta se dešava, kako u javnom, tako i u tajnom prostoru.

“Kad su institucije sistema slabe i nemaju povjerenje građana snaga je profesionalnih medija koji daju tačne i pravovremene informacije na osnovu kojih svako od nas pojedinačno donosi važne odluke. To je najočiglednije dokazalo doba nesigurnosti u vrijeme kovida kada su “Vijesti” doslovno postale primarni servis za informisanje cjelokupnog građanstva”.

Marijana Bojanić
foto: Ana Burić

Ipak, prema njenim riječima, koliko god su “Vijesti” radile društveno važan posao – “snažno smo i organizovano bili napadani sa svih strana”.

“Bombama na redakciju, bejzbol palicama na osnivače, drškom pištolja na urednika, šakama na foto-reportera, pucnjima na novinarku… Bogata je lepeza torture. Preživjeli smo. Nije bilo lako. Mnogi su i odustajali. Ne zamjeramo im. Onima koji su nas napadali možemo, danas, poslati i svojevrsnu zahvalnost jer su nas tjerali da budemo snažniji i bolji i pomjeramo sopstvene granice », istakla je Bojanić.

Jedanaest godina nakon novina, osnovana je televizija koja je, kako je kazala, bila pod sankcijama državnih institucija sa ciljem finansijskog sloma Vijesti.

“Danas je to najgledanija TV stanica, a dnevnik ubjedljivo najgledanija emisija. Četrnaest godina nakon novina je osnovan portal koji je gotovo duplo čitaniji od svih ostalih zajedno u državi. Novine i dalje, prema svim istraživanjima, imaju najveće povjerenje. Centar za istraživačko novinarstvo osnovan je 2015.i do sada je građanima kroz istraživačke tekstove otkriveno mnoštvo društvenih anomalija. Zato, idemo dalje”.

Marijana Bojanić
foto: Ana Burić

Bojanić je uputila zahvalnost osnivačima, Monitorovoj “školi neustrašivosti”, ljudima od vizije i misije koji su razumjeli jos od sloma Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i pada komunizma u kom pravcu treba da ide Crna Gora da bi bila moderna evropska zemlja.

“Zahvalnost našim partnerima iz MDIF koji su uvijek bili tu uz nas kad je najteže i imali razumijevanja za našu borbu kao i našim novim partnerima United Mediji - moćnoj grupaciji čiji mediji širom regiona predstavljaju kičmu profesionalnog novinarstva. Šest televizija sa nacionalnom frekvencijom, 50 kablovskih televizija, 29 web portala, pet radio stanica, šest dnevnih novina…”, kazala je ona.

Zahvalnost je takođe uputila i svim medijskim profesionalcima koji su učinjeli da “Vijesti” budu brže, bolje, tačnije od ostalih “kao i familijama koje su imale razumjjevanja za sve koleginice i koleginice koji rade ovaj nepredvidiv i stresan posao”.

“Svi smo podnijeli neku žrtvu u želji da doprinesemo demokratizaciji društva jer ne postoji razvijeno i srećno društvo bez slobodnih medija”, zaključila je izvršna direktorica ND "Vijesti" i TV Vijesti u svom obraćanju.

Izmjena: 21:03h
20:57h

Na večerašnju proslavu povodom 25 godina Vijesti došli su ministri Goran Đurović i Dragoslav Šćekić, ministarka Maša Vlaović, predsjednik Socijaldemokrata Damir Šehović, lideri pokreta Evropa sad Jakov Milatović i Milojko Spajić, vlasnik "Dana" Mladen Milutinović i Slavica Jovanović, lider Demosa Miodrag Lekić, vlasnik "Volija" Dragan Bokan i mnoge druge ugledne ličnosti iz svijeta medija, politike i biznisa.

Prisutno je i više diplomata - američka ambasadorka Džudi Rajzing Rajnke, šefica Delegacije EU Oana Kristina Popa, britanska ambasadorka Karen Medoks, ambasador Njemačke Peter Felten, ambasadorka Italije Andreina Marsela, ambasador Palestine Rabi Alhantouli...

Na svečanosti je i princ Nikola Petrović Njegoš.

20:54h

Iz nevladine organizacije Izvor života čestitali su Vijestima na 25 godina uspješnog i produktivnog rada.

"Hvala vam za uredno i redovno izvještavanje. Hvala za pomoć svim bolesnim i nevoljnim kojima smo između ostalog zajedno pomogli", naveli su iz te NVO.

20:53h

“Dragi prijatelji i kolege, čestitam vam 25. rođendan novina bez kojih Crna Gora ne bi bila bolja. Ostanite svoji jer vas vaši čitatelji trebaju! Sretno!!!" - naveo je u čestitki Dražen Klarić, glavni i odgovorni urednik Večernjeg lista.

20:52h

Filip Šoć, predsjednik Saveza Elektronskih sportova Crne Gore, kazao je da su ponosni što imaju medijskog partnera koji prepoznaje važnost gejming zajednice u Crnoj Gori.

"Vjerujemo da ćemo kroz zajednički rad u budućim projektima pospješiti veći razvoj naše zemlje u ovoj oblasti. Srećan 25. rođendan Vijesti!”

Filip Šoć
foto: Privatna arhiva
20:41h

Vuk Maraš, izvršni direktor Asocijacije medija Jugoistočne Evrope (MAJE), poželio je Vijestima da i da lje budu  jedan od stubova crnogorske demokratije.

“Prvih 25 su najteže! Želim vam da i dalje budete jedan od stubova crnogorske demokratije i da profesionalno i objektivno informišete sve naše građanke i građane”, kazao je on.

Vuk Maraš
foto: Vijesti/Boris Pejović
20:40h

“I danas, kada slavite svojih ponosnih i uspravnih 25 godina, niko nema pravo polagati pravo na vas, osim vas samih. Jer, vi ste u to uložili sve od sebe. Mi drugi, tu smo da vam pomognemo koliko možemo, ne uvijek koliko bi trebalo, ponekad samo malom mjericom mjereno, da znate da niste sami kada je teško. Ostajemo s vama i u narednim godinama. Ali, danas je vaš dan. Mi drugi, trebamo samo zašutiti, promisliti o proteklih četvrt stoljeća i pokloniti se vašem radu”, kazao je Davor Glavaš, Internews/BMAP Forward Chief of Party.

20:34h

Vlad Marinesku, predsjednik Međunarodne Federacije E-sportova (IESF), čestitao je Vijestima na jubileju, iskazujući zahvalnost na saradnji i podršci, ali i uvjerenje u uspješnost saradnje u budućnosti.

 
20:30h

Anamaria Todorić, direktorica digitalnog poslovanja Večernjeg Lista, kazala je da joj je Portal Vijesti prva adresa kada želi da se informiše o stanju u Crnoj Gori.

“Vijesti sam prvi put primila u ruke kao mlada novinarka prije gotovo 25 godina. I tada sam, kao i danas, znala da ih čekaju sjajne godine medijske dominacije na tržištu. Iako sam u Hrvatskoj, vaš portal mi je prva adresa kada se želim infomisati o stanju u Crnoj Gori. Znam da ćete biti prvi i tačni. Želim vam još mnogo ovakvih ‘jubilarnih’ rođendana. I neka vas se boje i neka vam se klanjaju sve te godine koje dolaze. Sretan rođendan cijeloj ekipi!”

20:28h

Ivan Krstić, direktor digitala u kompaniji United Media, u čestitki povodom jubileja kazao je da su Vijesti dokaz da je dovoljno biti profesionalan, istinoljubiv, nepotkupljiv, bez predrasuda i zaista raditi kao servis građana u službi istine, da biste bili nezamjenjivi čitaocima, a konkurenciji nedostižni.

"Kažem 'dovoljno', kao da je to nešto malo, a to je zapravo u medijima sve. Vi nas svakog dana iznova učite šta je suština novinarstva i medija, i ponosan sam što smo saradnici i saborci u tom teškom, ali presudnom poslu za bolji život i budućnost svih nas u regionu”, kazao je on.

20:27h

Čestitku Vijestima uputila je i izvršna direktorica Arhimeda, Dejana Ponoš.

“Još jednom čestitam i vjerujem da ćemo još mnogo jubileja zajendo proslaviti...” 

Bonus video: