Opština ugroženima da osigura dom

Mišljenje se odnosi na slučaj samohrane majke koja sa svoje četvoro djece živi na 50 kilometara od Nikšića

2265 pregleda 0 komentar(a)
Nikšić, Foto: Shutterstock
Nikšić, Foto: Shutterstock

Mišljenje zamjenice zaštitnika odnosi se na slučaj samohrane majke koja sa svoje četvoro maloljetne djece živi u trošnoj i vlažnoj kući i da svi spavaju u kuhinji. Zbog nemogućih uslova u kojima žive, najmlađu djevojčicu od 15 mjeseci Centar za socijalni rad odmah nakon rođenja dao je hraniteljskoj porodici. Majka navodi da u Nikšiću ne može da traži posao, jer su udaljeni od grada 50 kilometara. Između ostalo navodi i da dječiji dodatak nije dobijala od jula prošle godine, jer je neko pare podigao umjesto nje, ali da nije prijavljivala slučaj policiji, jer su iz Centra naveli da se zna ko je to uradio ali da ne mogu da budu sigurni dok ne dobiju odgovor od drugih organa.

Iz Centra su, između ostalog, kazali da je ona materijalno obezbjeđenje ostvarivala u punom iznosu sve do jula prošle godine, kada joj je umjesto punog iznosa za pet članova (130,36 eura) dobijala 65,17 eura. Dodaju da je tačno da joj, iako je bila na spisku, nije isplaćivan iznos na ime dječijeg dodatka zbog sistemske greške, ali je Centar donio rješenje o nadoknadi odobrenih sredstava.

Zaštitniku je Opština Nikšić dostavila izjašnjenje u kojem se, između ostalog, navodi da su se sa ovom situacijom upoznali putem medija, budući da se žena nikada nije obraćala za pomoć. Ukoliko se ona obrati zahtjevom za pomoć, Opština će, navodi se u izjašnjenju, u skladu sa mogućnostima izaći u susret.

Zamjenica zaštitnika podsjeća na odredbe Porodičnog zakona da dijete ima pravo na život i razvoj u zdravoj i bezbjednoj životnoj i socijalnoj sredini.

Načelo najboljeg interesa djeteta zahtijeva da se pri donošenju odluke ili izvršenje postupaka koje utiču na dijete, ili na djecu kao skupinu ima na umu kriterijum njihove dobrobiti. Načelo bi trebalo biti shvaćeno kao smjer u kojem svako djelovanje treba ići i da bi taj standard morao biti poštovan ne samo u svim ustanovama institucijama organima vlasti koja se bave djecom, nego u svim područjima života, tako da najbolji interes djeteta ima prednost pred svim ostalim interesima.

Takođe odredbe Zakona o socijalnom stanovanju propisuju da je socijalno stanovanje, u smislu ovog zakona, stanovanje odgovarajućeg standarda koje se obezbjeđuje pojedincima ili domaćinstvima koja iz socijalnih, ekonomskih i drugih razloga ne mogu da riješe to pitanje stanovanja, što je slučaj sa ovom porodicom.

Zamjenica zaštitnika takođe poziva nadležne organe da se u postupanjima rukovode najboljim interesom djeteta u svim aktivnostima koje ih se direktno ili indirektno tiču i da ovoj porodici obezbijede adekvatne uslove za život.

Mijušković je dala prepouku Centru da nastavi da prati ovu porodicu i preduzima aktivnosti iz svoje nadležnosti shodno važećim zakonskim propisima.

Bonus video: