Auto škole da usklade poslovanje do 4. decembra

Predstavnici Ministarstva prosvjete i Uprave policije danas su na sastanku precizirali saradnju povodom definisanja i donošenja pravilnika u vezi izmjena koje se tiču auto-škola, odnosno povećane bezbjednosti u saobraćaju

5353 pregleda 13 komentar(a)
Foto: Damira Kalač
Foto: Damira Kalač

Auto škole u Crnoj Gori su obavezne da do 4. decembra usklade poslovanje, nabavku novih vozila, prostora, nastavnih sredstava, opreme i nastavnog kadra.

Predstavnici Ministarstva prosvjete i Uprave policije danas su na sastanku precizirali saradnju povodom definisanja i donošenja pravilnika u vezi izmjena koje se tiču auto-škola, odnosno povećane bezbjednosti u saobraćaju.

Prema podacima Uprave policije, oko 12 hiljada građana godišnje dobije vozačku dozvolu, dok je trend porasta smrtnosti, 48 stradalih od početka godine, među kojima ima dosta mlađih od 20 godina.

"Ministarstvo prosvjete, kao krovna institucija auto-školama, obećala je predstavnicima policije da će zaposleni u ovom sektoru preduzeti sve kako bi se pravilnicima, podzakonskim aktima, uslovima za licenciranje škola i za sprovođenje vozačkog ispita preventivno djelovalo", kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, s obzirom da testovi za polaganje teorijskog dijela vozačkog ispita za B i C kategoriju nijesu mijenjani dugo vremena, radna grupa Ministarstva je pripremila i poslala na stručno mišljenje Mašinskom fakultetu - saobraćajni odsjek, Univerziteta Crne Gore.

Testovi su, prvi put, prevedeni na engleskom i albanskom jeziku.

"U skladu sa novim Pravilnikom o uslovima koje treba da ispunjavaju auto-škole, one su u obavezi da do 4. decembra usklade svoje poslovanje, nabavku novih vozila, prostora, nastavnih sredstava, opreme i nastavnog kadra", kaže se u saopštenju.

Sastanku su prisustvovali pomoćnik direktora Uprave policije Dragan Gorović, načelnik sektora za bezbjednost drumskog saobraćaja Željko Peković i državna sekretarka u Ministarstvu prosvjete Milijana Jelušić – Vukotić.

Bonus video: