Spriječena nova nepotrebna zapošljavanja

Stavljena tačka na raniju namjeru DPS-a da otvori još jednu lokalnu firmu, “Sportski centar Župa”, koja bi imala sistematizovanih 18 radnih mjesta

9437 pregleda 5 komentar(a)
Detalj iz Tivta, Foto: Siniša Luković
Detalj iz Tivta, Foto: Siniša Luković

Odluka o osnivanju Društva sa ograničenom odgovornošću “Sportski centar Župa” Tivat iz 2017. godine stavljena je van snage u ponedjeljak odlukom Odbora povjerenika Opštine Tivat, čime je zvanično stavljena tačka na pokušaj bivše DPS-SD-HGI lokalne vlasti u Tivtu da formira još jedno novo lokalno preduzeće u kojem bi se otvorila dodatna nepotrebna radna mjesta.

Odluka o formiranju novog preduzeća koje bi u sebi objedinilo aktuelnu samostalnu Javnu ustanovu “Sportska dvorana” Tivat i većinu ostalih javnih sportskih kapaciteta u tom gradu, donesena je za vrijeme dok je Tivtom upravljala administracija bivše gradonačelnice Snežane Matijević (DPS). Međutim, glavni inspirator i kreator ove odluke bio je tadašnji potpredsjednik Opštine i kasniji gradonačelnik Siniša Kusovac (DPS) za čijeg mandata je nastala prava eksplozija formiranja novih radnih mjesta u lokalnoj upravi Tivta i njenim preduzećima i ustanovama, odnosno enormno novo zapošljavanje u javnom sektoru, pogotovo pred lokalne izbore u avgustu 2020.

Kusovčeva ideja je bila da na taj način postupi i sa JU “Sportska dvorana” koja je 2017. imala sistematizovanih osam radnih mjesta, te je pretvori u novo lokalno preduzeće čiji je jedini vlasnik Opština, a koje bi imalo sistematizovanih čak 18 radnih mjesta. Elaborat o društveno-ekonomskoj opravdanosti osnivanja novog preduzeća uradio je tadašnji Sekretarijat za mlade, sport i socijalna pitanja Opštine Tivat na čijem je čelu bila Darka Ognjanović (DPS).

U tom dokumentu je navedeno da u Tivtu djeluje pedesetak sportskh klubova i organizacija i da oni koriste preko 60.000 kvadratnih metara površine otvorenih i zatvorenih objekata za obavljenje sportske djelatnosti, te da bi sve takve objekte koji su u vlasništvu Opštine, trebalo staviti u nadležnost i pod upravljanje od strane novoformiranog opštinskog preduzeća. U elaboratu je navedeno i da bi za rad nove firme u prvoj godini njenog poslovanja, trebalo obezbijediti najmanje 181.940 eura od čega su njeni prihodi procijenjeni na samo 60.000 eura, dok je ostatak od preko 120 hiljada eutra trebalo obezbijediti kao dotaciju iz budžeta grada.

U elaboratu je navedeno da je “opredjeljenje Opštine Tivat da formira novo lokalno preduzeće ‘Sportski centar Župa’” i da će kroz novu opštinsku firmu, shodno Zakonu o sportu, “definisati novi organizacioni oblik i obezbijediti efikasno obavljanje poslova djelatnosti vezane za sport u Tivtu”. Kusovčevu i Ognjanovićkinu zamisao je podržala tadašnja DPS-SD-HGI odbornička većina u lokalnom parlamentu koji je 2017. donio formalnu odluku o osnivanju novog opštinskog preduzeća “Sprortski centar Župa” d.o.o. Međutim, ova odluka nije realizovana u praksi jer su u međuvremenu počela međusobna razračunavanja u vrhu tivatskog DPS-a koja su kulminirala ostavkom tadašnje gradonačelnice Matijević u ljeto 2018. i dolaskom Kusovca na mjesto predsjednika Opštine, a potom je uslijedila i ekonomska kriza izazvana prekomjernim trošenjem novca uz gradskog budžeta, odnosno kasnijom pandemijom koronavirusa.

Aktuelna vlast Tivta koju čini koalicija građanskih listi Narod pobjeđuje, Bokeški forum i Goran Božović - časno i odgovorno za bolji Tivat lani je odlučila da stavi definitivnu tačku na pokušaj svojih prethodnika iz DPS, SD i HGI da formiranjem novog opštinskog preduzeća dodatno optereti lokalnu kasu dodatnim novim brojem nepotrebnih zaposlenih u javnom sektoru. Stoga je još lani u julu prošle godine lokalnom parlamentu upućen formalni predlog za stavljanje van snage Odluke o formiranju “Sportski centar Župa” Tivat d.o.o. iz 2017, ali zbog blokade rada Skupštiune opštine koju je prouzrokovao njen bojkot od strane opozicije iz DPS, SDP, SD i HGI, ovaj predlog nije mogao biti usvojen. Konačno, on je stavljen na dvnevni red sjednice Odbora povjerenika u ponedjeljak, pa je to tijelo koje do održavanja vanrednih lokalnih izbora 23. oktobra mijenja u međuvremenu raspuštenu SO Tivat, usvojilo predlog gradonačelnika Željka Komnenovića (NP) i tako konačno stavilo tačku na raniji pokušaj DPS-a da izmisli i formira još jednu nepotrebnu lokalnu firmu i “nakači” je na gradski budžet.

U obrazloženju odluke o stavljanju van snage ranije odluke SO Tivat o formiranju nove opštinske firme stoji da ona nije sprovedena u djelo, da “Sportski centar Župa” Tivat d.o.o. nije upisan u Centralni registar privrednog suda Crne Gore, niti je imenovan izvršni direktor i odbor direktora, odnosno nije donesen statut novog preduzeća. Navodi se i da po zakonu, ne postoji obaveza reorganizacije javnih ustanova kakva je aktuelna JU “Sportska dvorana” Tivat u privredna društva, već da Zakon o unapređenju poslovnog ambijenta takvu obavezu propisuje samo za dosadašnja javna preduzeća. Zvaničnu preporuku da se ova odluka stavi van snage u međuvremenu je donijela i Služba interne revizije Opštine Tivat.

Bonus video: