Škola u Tološima imaće 15 odjeljenja

Vlada je juče usvojila predlog Ministarstva prosvjete, prema kojem će naziv nove škole biti JU OŠ “Novka Ubović”

13499 pregleda 6 komentar(a)
Kamen temeljac položen je u maju prošle, a radovi završeni u maju ove godine, Foto: Luka Zekovic
Kamen temeljac položen je u maju prošle, a radovi završeni u maju ove godine, Foto: Luka Zekovic

Tri odjeljenja prvaka upisana su u novu osnovnu školu u Tološima, koja će u ovoj godini imati ukupno 15 odjeljenja. To su “Vijestima” kazali iz Ministarstva prosvjete.

Iz resora na čijem je čelu Miomir Vojinović odgovorili su i da je prepisano oko 300 učenika, to većinom iz škole “Radojica Perović”.

Škola sa radom počinje 5. septembra.

Vlada je juče na sjednici usvojila i predlog Ministarstva prosvjete o osnivanju osnovne škole u Tološima. Kako je saopšteno, naziv škole je Javna ustanova Osnovna škola “Novka Ubović”.

Saopštili su i da je, do izbora direktora, za vršioca dužnosti direktora škole imenovana Ljiljana Ćorac - Ražnatović, nastavnica ruskog jezika i književnosti.

”Do konstituisanja školskog odbora školom će upravljati privremeni Školski odbor. Škola će, na osnovu sporazuma, preuzeti odgovarajući broj nastavnika srazmjerno broju prevedenih učenika iz JU OŠ ‘Radojica Perović’ i OŠ ‘Štampar Makarije’”, saopštili su juče iz Vlade.

Kamen temeljac za školu u Tološima položen je 21. maja prošle godine, a porodica Ubović je donirala izgradnju ovog objekta u Podgorici, u znak sjećanja na nekadašnju dugogodišnju profesoricu matematike brojnih podgoričkih đaka, Novku Ubović. Radovi su završeni u maju ove godine.

“Vijesti” su nedavno objavile da će učinioce u novoj školi u Tološima biće za početak opremljene za nastavu namještajem iz stare škole “Vladimir Nazor”, ali su stvoreni svi preduslovi za raspisivanje tendera za nabavku novog inventara i opreme.

To je odgovoreno iz Ministarstva prosvjete.

Čitaoci su redakciji dostavili fotografije na kojima se vidi da se u školu doprema već korišten školski namještaj.

Iz prosvjetnog resora obećali su da će uskoro biti raspisani tenderi za nabavku novog namještaja, ali i opreme.

Iz tog resora su napomenuli da je inicijalni dogovor bio da kompanija “Bemax” donira kompletnu opremu za školu.

“Međutim, kako se kompanija ‘Bemax’ u nekoliko navrata obraćala bivšem Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta sa zahtjevom da shodno svojim nadležnostima uputi kompaniju ‘Bemax’ na standarde u pogledu opreme za osnovnu školu, a iz bivšeg MPNKS kompanija ‘Bemax’ nije dobila tražene inpute, to je ista obavijestila novoformirano rukovodstvo Ministrarstva prosvjete da zbog proteka vremena i pasivnog držanja bivšeg rukovodstva MPNKS, više nisu u mogućnosti da u tako kratkom roku obezbijede potrebnu opremu koja odgovara standardima”, pojasnili su iz resora Miomira Vojinovića.

Početkom avgusta, školu je sa saradnicima i predstavnicima porodice Ubović, koja je donirala više od milion eura za izgradnju objekta, obišao gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković, i još tada napomenuo da je u bivšem resoru Vesne Bratić bilo “nedostatka interesovanja na elementarnom nivou”, zbog čega, kako je kazao, kasni opremanje škole.

“Sada je na potezu Ministarstvo prosvjete... Nažalost, zbog nerada, nedostatka interesovanja na elementarnom nivou prethodnog menadžmenta u okviru tog resora, kasni se sa opremanjem škole. Investitor nije mogao preko godinu dana da dobije specifikaciju za nabavku novog namještaja i svega onoga što je potrebno da škola bude stavljena u funkciju. Razumio sam da će novi ministar i njegov tim pokušati za prvo vrijeme da opreme školu onim što postoji. Iskreno se nadam da će Ministarstvo prosvjete biti na visini zadatka i da će u narednih godinu dana sprovesti potrebne tenderske procedure, kako bi ova škola dobila novi namještaj i opremu”, kazao je gradonačelnik i dodao da je izuzetno ponosan i zahvalan na tome “što smo dobili jedan ovakav objekat”.

Škola u Tološima, kako su ranije kazali iz Glavnog grada, prema važećim zakonima i pravilnicima iz oblasti školskog obrazovanja, projektovana je za 1.200 djece.

Bonus video: