"ASK politički progoni aktiviste NVO, DPS pokušava da javni servis ponovo pretvori u propagandnu mašineriju"

"Direktor Agencije, Sreten Radonjić, pokušava da disciplinuje nevladin sektor. Samo na taj način se može objasniti kako prioritet u radu Agencije može biti postupanje po anonimnim prijavama protiv Đurovića i Ivanovića, a ne bogaćenje bivšeg premijera Mila Đukanovića ili Svetozara Marovića, Miomira Mugoše, Branimira Gvozdenovića, Veselina Veljovića i njima sličnih"
58 pregleda 4 komentar(a)
Vanja Ćalović, Foto: Zoran Đurić
Vanja Ćalović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 04.10.2017. 14:34h

Postupanje Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) u slučaju Gorana Đurovića i Darka Ivanovića pokazuje da ta institucija selektivno sprovodi zakon i vrši politički progon aktivista nevladinog sektora, saopštila je danas Vanja Ćalović Marković izvršna direktrica NVO MANS i član Savjeta Agencije za sprječavanje korupcije.

Agencija za sprječavanje korupcije (ASK) utvrdila je da su pojedini članovi Savjeta Radio Televizije Crne Gore (RTCG) i Savjeta Agencije za elektronske medije (AEM) prekršili Zakon o sprječavanju korupcije. Navodi se da je Agencija, shodno članu 38 Zakona o sprječavanju korupcije, donijela odluku kojom je utvrđeno da javni fukcioner Darko Ivanović, član Savjeta AEM-a, krši odredbe tog zakona zbog obavljanja dužnosti ovlašćenog zastupnika u privrednom društvu ”Agencija medija N - Gage“. Agencija je i za javnog funkcionera Gorana Đurovića, člana Savjeta RTCG, donijela odluku kojom je utvrđeno kršenje odredbi zakona koje se odnose na ograničenja u toku vršenja javne funkcije, zbog obavljanja dužnosti izvršnog direktora u privrednom društvu ”Nature“ doo Podgorica.

"Umjesto da se bavi funkcionerima koji su se obogatili zahvaljujući isključivo njihovim javnim funkcijama, direktor Agencije, Sreten Radonjić, pokušava da disciplinuje nevladin sektor. Samo na taj način se može objasniti kako prioritet u radu Agencije može biti postupanje po anonimnim prijavama protiv Đurovića i Ivanovića, a ne bogaćenje bivšeg premijera Mila Đukanovića ili Svetozara Marovića, Miomira Mugoše, Branimira Gvozdenovića, Veselina Veljovića i njima sličnih", istakla je Ćalović Marković.

Ona je dodala da je svakome jasno da Demokratska partija socijalista (DPS) polako gubi kontrolu nad Radio televizijom Crne Gore (RTCG).

"Zato sada pokušava da iz Savjeta javnog servisa eliminiše politički nepodobne kadrove. Očigledno je da se DPS priprema za predstojeće predsjedničke izbore i zato sada pokušava da "raščisti" Savjet RTCG kako bi javni servis ponovo pretvorio u svoju propagandnu mašineriju. U tom procesu je brutalno zloupotrebljena Agencija, koja je postala bič u rukama vladajuće strukture za političke obračune sa civilnim društvom, upravo zahvaljujući direktoru te institucije koji je u rođačkim vezama sa premijerom Markovićem, potpredsjednikom DPS. To je sramota za Agenciju, ali i za državu Crnu Goru, koja će zbog ovoga sigurno trpjeti posljedice u procesu evropskih integracija, jer ne samo što izostaju konkretni rezultati u borbi protiv korupcije, već se nastavlja sa aktivnim progonom aktivista nevladinog sektora koji ukazuju na kršenja zakona", kazala je Ćalović Marković.

Goran Đurović je juče odgovarajući na tvrdnje ASK kazao da je tačno je da je osnivač "Naturea", ali da se on ne bavi TV programom nego zelenom salatom".

Bonus video: