Mićanović: Cilj je podstaći najbolje studente

Na pitanje da li na državnom Univerzitetu očekuju da će smanjenje školarine uticati na broj zainteresovanih za upis, prorektor za nastavu kazao je “Vijestima” da je to “jedna je od mjera koje bi trebalo da doprinesu atraktivnosti doktorskih studija”

3704 pregleda 2 komentar(a)
Zgrada Rektorata UCG, Foto: Boris Pejović
Zgrada Rektorata UCG, Foto: Boris Pejović

Upis studenata na master studije Univerziteta Crne Gore (UCG) biće organizovan u drugoj polovini septembra, a sljedećeg mjeseca se očekuje i upis na doktorske studije.

”Novina ima na master studijama, gdje će zainteresovani kandidati moći da se upišu na primijenjene master studijske programe Fizioterapija i Zdravstvena njega, koji su ove godine akreditovani na Medicinskom fakultetu. Takođe, prvu generaciju upisaćemo i na interdisciplinarnom master studijskom programu Konzervacija i restauracija na Fakultetu likovnih umjetnosti”, kazao je za “Vijesti” prorektor za nastavu na UCG Veselin Mićanović.

Prorektor za nastavu Veselin Mićanović
Prorektor za nastavu Veselin Mićanovićfoto: UCG

Kada je u pitanju upis na prvu godinu master studija, UCG je ove godine predložio sa budžeta 1.875 mjesta, što je u skladu s rješenjem Ministarstva prosvjete kojim je određen maksimalan broj studenata za upis.

UCG se prilikom predlaganja ukupnog broja mjesta na master studijama, pojašnjava prorektor za nastavu, rukovodio predlozima organizacionih jedinica, podsticanjem dolazne i odlazne mobilnosti, standardima kvaliteta nastave, broja nastavnog osoblja, materijalnom osnovom za realizacijom pojedinačnog studijskog programa, kao i adekvatnim odnosom broja studenata i nastavnog osoblja.

Kada je riječ o doktorskim studijama, Upravni odbor UCG će na predlog Senata, uz prethodno mišljenje Odbora za doktorske studije i predloge vijeća organizacionih jedinica, utvrditi broj studenata za upis.

Prorektor je kazao da očekuju da se ovaj broj neće značajnije razlikovati od prošlogodišnjeg, kada je konkursom bilo predviđeno 133 mjesta.

Visina školarine na doktorskim studijama, utvrđena odlukom Upravnog odbora na predlog rektora UCG Vladimira Božovića, smanjena je na 250 eura po semestru za sve studijske programe.

Na pitanje da li na državnom Univerzitetu očekuju da će smanjenje školarine uticati na broj zainteresovanih za upis, prorektor za nastavu kazao je “Vijestima” da je to “jedna je od mjera koje bi trebalo da doprinesu atraktivnosti doktorskih studija”.

”Cilj je prevashodno podrška i podsticaj najboljim studentima da nastave s obrazovanjem, pri čemu je akcenat dat stvaranju kvalitetnih kadrova koji, kroz usavršavanje, mogu biti zamajac u crnogorskom društvu”, poručio je Mićanović.

Na fakultetskim jedinicama UCG završene su juče popodne prijave za treći upisni rok za upis na prvu godinu studija. Na raspolaganju su bila još 784 slobodna mjesta, od čega najviše na Filološkom fakultetu - 167, a po 110 na Mašinskom i Pomorskom. Neblagovremeno podnijeta prijava neće se uzeti u razmatranje, poručili su ranije sa UCG.

Sajber napadi na IT infrastrukturu Vlade odrazili su se i na proces prijava za dodjelu studentskih kredita.

”Imajući u vidu da Portal elektronske uprave nije aktivan zbog hakerskih napada na informacionu infrastrukturu Vlade Crne Gore, Ministarstvo prosvjete obavještava da se zahtjevi za prijavljivanje na Konkurs za dodjelu studentskih kredita za studijsku 2022/2023. godinu preko portala e-uprave mogu elektronski podnijeti od 1. do 17. oktobra”, saopšteno je juče iz Ministarstva na čijem je čelu Miomir Vojinović.

Ukoliko informacioni sistem i dalje ne bude u funkciji, Ministarstvo će, pojašnjavaju, iznaći rješenje da studenti apliciraju za studentske kredite na odgovarajući način, čime će se “obezbijediti blagovremena dodjela i isplata studentskih kredita”.

Mš. R.

Bonus video: