Jubilarni 15. REACT počinje u ponedjeljak na Žabljaku

U okviru ovogodišnjeg REACT-a biće dodijeljena i nagrada “Aleksandar Šime Dedović” za doprinos promociji evroatlantskoj misli u vidu jednokratne stipendije za najistaknutijeg učesnika

3490 pregleda 0 komentar(a)
Jedna od predavača, Foto: Boris Pejović
Jedna od predavača, Foto: Boris Pejović

Na Žabljaku sjutra počinje jubilarni 15. regionalni evroatlantski kamp REACT u organizaciji NVO „Alfa centar“, na kome će učešće uzeti 50 mladih iz zemalja regiona.

Kamp će trajati četiri dana, a učesnici će imati priliku da čuju predavanja na brojne aktuelne teme poput zakona o porijeklu imovine, o mjestu Crne Gore u savremenim međunarodnim odnosima, o značaju pregovaračkih procesa za stabilnost u regionu, o krijumčarenju, kako (p)ostati otporan na dezinformacije i društvene mreže, o prevenciji radikalizma i nasilnog ekstremizma...

Nakon svečanog otvaranja, prvo predavanje održaće ministar pravde Marko Kovač, a prvog dana predavanje će imati i predsjednik Vlade Dritan Abazović.

Pored njih, predavači na ovogodišnjem REACT-u biće i ministar unutrašnjih poslova, Filip Adžić, ambasadori SAD-a, Francuske i Hrvatske, Džudi Rajzing Rajnke, Kristijan Timonije i Veselko Grubišić, generalni direktor za NATO i politiku bezbjednosti u Vladi Crne Gore, Vladimir Vučinić, zamjenik načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore, Željko Radulović, direktor Uprave prihoda i carina Crne Gore, Rade Milošević, kao i predstavnici medija, civilnog sektora i brojni eksperti iz Crne Gore i regiona.

„Veliki broj mladih ljudi, koji su kao studenti pohađali REACT, nalazi se na odgovornim mjestima na kojima se donose odluke od značaja za budućnost Crne Gore i regiona. Siguran sam da će i ove godine, znanje i iskustvo koje ponesu sa REACT-a imati veliki i pozitivan uticaj ne samo na njihove živote i karijere, već i na stabilnost i demokratski razvoj Crne Gore i regiona”, istakao je Miloš Perović, direktor „Alfa centra“.

Prema njegovim riječima, realizacijom REACT-a, „Alfa centar“ već petnaest godina daje doprinos u edukaciji i vaninstitucionalnom obrazovanju mladih ljudi iz zemalja regiona na teme evropskih i evroatlantskih integracija, regionalne saradnje i stabilnosti, odbrane, diplomatije i omladinske politike.

U okviru ovogodišnjeg REACT-a, po treći put, biće dodijeljena i nagrada “Aleksandar Šime Dedović” za doprinos promociji evroatlantskoj misli u vidu jednokratne stipendije za najistaknutijeg učesnika.

Bonus video: