PIONIRU INDUSTRIJE I OSNIVAČU RADOJE DAKIĆA, OBODA, RIBARSTVA, INKOMA

"Umjesto ličnosti koje dijele": URA predlaže spomenik Nagibu Sinanoviću

„Nagib je bio sve ono šta današnje političke i tajkunske elite nisu. Privrednik sa vizijom i altruista, koji je sve dao Crnoj Gori, a posebno Podgorici i Cetinju, a koga su uništili tuđe političko sljepilo i pohlepa, koji su i danas sinonimi trodecenijske crnogorske vlasti"
313 pregleda 17 komentar(a)
Petar Sinanović NAgib, Foto: Privatna arhiva
Petar Sinanović NAgib, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 04.10.2017. 13:43h

Dok podgorička vlast namjerno otvara identitetske teme i dijeli društvo, duboko vjerujemo da spomenike treba podizati ljudima koji i danas mogu biti uzor svim generacijama, koji mire i spajaju, a čiji život i djelo ne smiju pasti u zaborav. Zbog toga će URA predložiti da se na prostoru opljačkane i ugašene fabrike „Radoje Dakić“, na kome će nova opoziciona vlast graditi - vrtić, osnovnu školu, dom zdravlja i kulturni centar, podigne spomenik proslavljenom inžinjeru i pioniru industrije Petru Sinanoviću Nagibu, kazali su u podgoričkom odboru Građanskog pokreta URA.

„Čovjek koji je projektovao i realizovao prvo parno grijanje cetinjske Gimnazije i preporodio fabriku ribe u Rijeci Crnojevića, zatim iz temelja podigao „Obod“ i zapošljavao na hiljade zadovoljnih radnika, sa ledine osnivao fabriku „Radoje Dakić“ i asistirao pri osnivanju Kombinata aluminijuma Titograd (KAT), definitivno zaslužuje da ga crnogorsko društvo dugo pamti. Nagib je istinski stvarao radnika. Za života je podijelio na stotine stanova svojim zaposlenima, a svoj život je proveo kao podstanar“, ukazala je podgorička URA.

Dokumentarni film Gojka Berkuljana o Nagibovom radu u cetinjskom Obodu

URA ističe da je u vremenu neoliberalnog fundamentalizma, ogromne nezaposlenosti i legitimizovane pljačke društvenih resursa, posebno važno ukazati na ljude poput Petra Sinanovića Nagiba.

„Nagib je bio sve ono šta današnje političke i tajkunske elite nisu. Privrednik sa vizijom i altruista, koji je sve dao Crnoj Gori, a posebno Podgorici i Cetinju, a koga su uništili tuđe političko sljepilo i pohlepa, koji su i danas sinonimi trodecenijske crnogorske vlasti. Zbog toga je, paralelno sa procesima političkih promjena, potrebno raditi i na promovisanju drugačijih koncepta - oko kojih bi se mogla okupiti čitava Podgorica i Crna Gora, a ne vraćati teme koje oštro dijele društvo, kako je to do sada bio slučaj“, ukazali su u podgoričkom pokretu URA.

URA podsjeća da je „Crna Gora sa Nagibom imala šansu da stvori moćnu elektroindustriju sa zaokruženom proizvodnjom, ali da je zbog kratkovidosti političkih elita ta šansa izgubljena.“

„Od male „kovačnice na izlazu grada“, Nagib je napravio moćnu fabriku „Radoje Dakić“, koja je zapošljavala na hiljade radnika i čiji proizvodi su se prodavali širom svijeta. Nagib je bio vizionar, vjesnik novog doba, koji uprkos unosnim ponudama i izuzetno profitabilnim poslovina u inostranstvu, nikada nije mogao bez Crne Gore. Za razliku od današnjih vlasti, bio je istinski patriota, koji svoju ljubav prema domovini nikada nije unovčio“, ukazali su u podgoričkom odboru pokreta URA.