Bez pitanja asfaltirana kolašinska teritorija

Predsjednica Opštine Kolašin Marta Šćepanović zatražila inspekcijski nadzor zbog asfaltiranja puta do Kapetanovog jezera

11448 pregleda 28 komentar(a)
Asfalt podijelio javnost, Foto: Privatna arhiva
Asfalt podijelio javnost, Foto: Privatna arhiva

Predsjednica Opštine Kolašin Marta Šćepanović zatražila je od glavne građevinske inspektorke Mirjane Đurišić inspekcijski nadozor na Kapetanovom jezeru.

Ona je inspektorki napisala da Opština Nikšić nije zvanično tražila saglasnost Opštine Kolašin za asfaltiranje puta, na kolašinskoj teritoriji.

”Kako smo se o asfaltiranju puta na Kapetanovom jezeru sa nikšićke strane upoznati iz medija, a s obzirom da Opština Nikšić nije zvanično tražila saglasnost Opštine Kolašin o namjeri izvođenja radova na našoj teritoriji, molimo Vas da izvršite inspekcijski nadzor i uvid u prijavu radova i da nas informišete o tome. Sve u u cilju zaštite životne sredine i imovine Opštine Kolašin”, napisala je predsjednica Šćepanović.

Ona je “Vijestima” kazala da je predsjednik Opšine Nikšić Marko Kovačević “asfaltirao dio puta i obale jezera na teritoriji opštine Kolašin”.

Zbog toga “postoje osnovi sumnje da te radnje predstavljaju zloupotrebu položaja na štetu opštine Kolašin”.

”Pozivam nadležne organe da preduzmu u vezi ovog slučaja sve radnje iz svoje nadležnosti. Glavnoj građevinskoj inspektorki smo podnijeli prijavu i očekujemo hitnu reakciju nadležnih organa, a u međuvremenu ćemo angažovati vještaka geodetske struke koji će na licu mjesta identifikovati dio teritorije opštine Kolašin i radnje koje su izvršene na tom dijelu teritorije”, rekla je ona.

Ona podsjeća da je sa kolašinske strane saniran put prema katunima u blizini Kapetanovog jezera, koji je bio u izuzetno lošem stanju. Planirana sanacija puta, za narednu godinu, tvrdi, ne uključuje asfaltiranje.

”Nadam se da ćemo od građevinske inspekcije dobiti sve činjenice vezano za ovaj slučaj, a posebno imajući u vidu da je radove finansirala Uprava javnih radova. Naglašavam da je od stočara i poljoprivrednika bilo više pritužbi na nelegalno izgrađene objekte - vikendice, te da je sve prijavljeno građevinskoj inspekciji za koju očekujem da radi u skladu sa zakonom i svojim ovlašćenjima. Jednom narušen prostor nikad više neće biti isti. Na nama je da zaštitimo katune, prirodni i kulturni pejzaž ovog prostora”.

Asfaltiranje puta od Bara Bojovića do Kapetanovog jezera izazvalo je nedavno polemiku, iako su svi saglasni u tome da put treba asfaltirati i time olakšati život stočarima.

Sporno je oko 200 metara tik uz obalu, odakle je započeto asfaltiranje.

Dok su iz nikšićke lokalne uprave istakli da je asfaltiran već postojeći makadamski put i da u mnogim zemljama asfaltirani putevi prolaze uz samu obalu, ekološki aktivisti upozorili su da makadam nije isto što i asfalt koji će zimi, zbog vodostaja, biti sastavni dio jezera...

Opština Kolašin je, kako su saopštili, putem prostorno-urbanističkog plana prepoznala prirodne i turističke vrijednosti Kapetanovog i susjednog Brnjičkog jezera.

Zato je kod Agencije za zaštitu životne sredine pokrenuta inicijativa za zaštitu ovog područja.

Očekuju se da će, nakon proglašenja, odrediti upravljača i biti izrađen petogodišnji plan upravljanja.

Iz lokalne uprave podsjećaju da su “jezero i okolina sada najviše ugroženi ilegalnom gradnjom, otpadom i otpadnim vodama, kao i unošenjem alohtonih, invazivnih vrsta…”

Bonus video: